Klasszikus

Con tempo

2010.03.19. 12:08
Ajánlom
Megújult az MR3-Bartók Rádió kortárs hangversenyciklusa. Con tempo: Együtt az idővel. A cím azt is jelzi, hogy a „nagy öregek” és a tehetséges fiatalok – a magyar kortárs zene külföldön is legismertebb alakjai és a kortárs zeneszerzés ’30-as nemzedéke – egyaránt hangot kapnak az ötrészes sorozatban. A fiatal tehetségekkel az MR3-Bartók Rádió egyre szorosabb kapcsolatot épít ki.

Az UMZE Kamaraegyüttes és az MR3-Bartók Rádió közös programjával indul a ciklus a Millenáris Teátrumban, március 22-én este. A fiatal generáció két tagja, Varga Judit és Megyeri Krisztina egy-egy kompozíciója nyitja a két félidőt. Itt hangzik el magyarországi bemutatóként Kurtág György Anna Ahmatova versekre írt négy dala. Ez a zene úgyszólván a versből, a szavakból születik. A darab  ősbemutatója a New York-i Carnegie Hallban volt, tavaly januárban. A hangversenyt megelőzően, a helyszínen Ahmatova költészetének és Kurtág zenéjének kapcsolatáról beszélget Szilágyi Ákos költő és Papp Márta zenetörténész. A koncert egyik érdekessége a nagyszerű gordonkaművész, Perényi Miklós Sections (Szakaszok) című művének bemutatója. Az estet Eötvös Péter zongoraversenyének kamaraváltozata, a két zongorát, keyboardot és ütősöket felvonultató Sonata per sei zárja. A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2010  programjába illeszkedő koncert karmestere Eötvös Péter. 

A sorozat második koncertjét a 25 éves Intermoduláció Együttes (alapító karmestere Tihanyi László) és a 85 éves zeneszerző, Pierre Boulez születésnapjának találkozása fémjelzi az MR 6-os stúdiójában. A francia mestertől, a 20. század neo-avantgarde emblematikus komponistájától A gazdátlan kalapács (Le marteau sans maître) című legendásan nehéz, s épp ezért igen ritkán hallható kompozíciója hangzik el Csordás Klára énekszólójával. A műsorban Franco Donatoni és Toshio Hosokawa egy-egy műve mellett egy rejtélyes, huszonéves német fiatalember - a nevét és szerzeményei címét egyaránt gyakran megváltoztató - Genoel von Lilienstern the severed garden című művével is találkozhat a közönség. 

A harmadik esten a kortárs zene kiváló és nagy népszerűségnek örvendő előadói, a Trió Lignum muzsikusai játszanak. Klenyán Csaba, Rozmán Lajos és Lakatos György április 21-én este Szathmáry Zsigmond művének ősbemutatójával, három kortárs angolszász zeneszerző kompozíciójával és Perotinus-átiratokkal jelentkezik, szintén az MR 6-os stúdiójából. 

Az MR3-Bartók Rádió felkérésére írt művek a május 26-i stúdiókoncerten hangzanak el. Ezek a darabok a klasszikus zene rádiója és az Ensemble Intercontemporain nyilvános workshopjára, a kortárs zene egyik legkiemelkedőbb előadó-együttesének tagjaiból álló, nem mindennapi hangszer-összeállításra - klarinét, harsona, hegedű, cselló és ütőhangszerek - készültek. A 2009. szeptember 21-én, a Trafóban megrendezett workshop alkalmával végzett közös munka igen jelentős szakmai tapasztalatot jelentett a fiatal alkotóknak. Ez alkalommal magyar előadók mutatják be a művek végleges változatát, hangversenytermi formában. A műsorban szereplő öt fiatal, tehetséges  zeneszerző Bella Máté, Dinyés Dániel, Horváth Balázs, Megyeri Krisztina és Zombola Péter. 

A ciklus záróhangversenyén kizárólag magyar zeneszerzők művei szerepelnek. Az MR Énekkar Somos Csaba vezényletével Csemiczky Miklós, Vajda János, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Selmeczi György,  Ligeti György és Beischer-Matyó Tamás kompozícióit adja elő. Selmeczi János három, hegedűre készült szóló-darabot mutat be, amelyek közül Csemiczky Miklós szonátája ősbemutatóként hangzik el. A kórusművek és a hegedűdarabok egységes, egymással részben közös stíluskörbe tartozó, nemzedékeken átívelő, változatos programot kínálnak. 

www.mr3.hu
www.radio.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.