Klasszikus

Contemporary Gregorian a Zeneakadémián

2007.04.17. 00:00
Ajánlom
Találkozik a középkor, a reneszánsz, és a huszonegyedik század zenéje: az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből született a Contemporary Gregorian. A mű utoljára hangzik el május 3-án a Zeneakadémián, a Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voices4 Ensemble előadásában.

Dés László zeneszerző és szaxofonművész, Balázs Elemér jazzdob művész, és Mizsei Zoltán énekes, énekegyüttes-vezető létrehozott egy különleges zenei vállalkozást, Contemporary Gregorian címen. A 2005 decemberében megjelent CD-jük nagy siker aratott, Magyarországon már aranylemez. A szakma és a közönség egyaránt nagyra értékelte, olyannyira, hogy a lemezt az Egyesült Államokban is terjesztik. A két, időben és világában távoli műfaj – a gregoriánok, reneszánsz motetták és a jazz-zene – ilyen megközelítésére, "együttműködésére" még sehol a világon nem volt példa.

A nyolctagú együttes a nagysikerű koncertsorozat záró aktusaként 2007. május 3-án, a budapesti Zeneakadémia nagytermében mutatja be Magyarországon utoljára ezt a különleges, semmihez sem hasonlítható koncert-programot. A 2006. február 21-én, a Millenáris Teátrumban rögzített nagysikerű koncert anyaga most megjelent DVD-n, melyen igazi művészi különlegességet, zenei unikumot láthat-hallhat a közönség.

Dés László: "A jazz olyan műfaj, ami bármilyen zenét képes integrálni, és valami mást létrehozni belőle. A jazz-irodalom 80%-a Broadway-slágerek újra és újra feldolgozásából áll, ami azért jó, mert ismerős dallamokat mindig más és más megfogalmazásban hallunk, ami a művész saját zenei nyelve. Egyetlen jazz-standarden végig lehet követni a jazz alakulását, fejlődését. Itt ugyanez történik, más formában. Egy teljesen másik zenei világ inspirál minket, de nem feldolgozzuk ezeket a műveket, hanem reflektálunk rájuk, egymás után illesztve a mozaik darabjait. Nagyon fontos számunkra ez a május 3-i koncert. Nem akarjuk egyfolytában játszani, ez nem egy olyan anyag, amit repertoáron lehet tartani. Sok koncertet adtunk, fantasztikus helyeken: templomokban, zsinagógákban, koncerttermekben. Méltó lezárást szeretnénk ennek a projektnek."

Mizsei Zoltán: "Sokan kérdezik, miért nem feldolgozásokat írtunk? Mi nem szerettünk volna ezekhez hozzányúlni. Jómagam – mint az egyházzene művelője és tanítója – ezt igazolva látom, hogy a többszólamú zene úgy született, hogy nem nyúltak hozzá az istentisztelet darabjaihoz, hanem "szemérmesen" mellé illesztették a saját kompozíciójukat. Az improvizáció is teljesen autentikus. A gregorián énekek és a reneszánsz motetták mind improvizációs gyakorlatoknak a lekottázása."

Balázs Elemér: "Nagy álmom valósult meg ezzel. Olyan hangzóanyagot készítettünk, ami értékeket képvisel. Számunkra is nagy kaland volt, és mindannyian nagy örömmel álltunk elébe. Külföldre, főleg Európába tervezünk még koncerteket, jó lenne, ha a világ ezt megtudná, mert nem nagyon volt még ilyen kísérlet sehol."

(2007. május 3. 19:30; Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) Contemporary Gregorian - a Dés László-Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble koncertje; km.: Dés László (szaxofon), Balázs József (zongora), Lakatos "Pecek" Krisztián (bőgő), Balázs Elemér (dob); Hegyi Barnabás (kontratenor), Gyulai Csaba (tenor), Mizsei Zoltán (bariton), Demjén András (basszus)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.