Klasszikus

Contemporary Gregorian a Zeneakadémián

2007.04.13. 00:00
Ajánlom
Dés László, Balázs Elemér, Mizsei Zoltán különleges zenei vállalkozást hozott létre 2005 decemberében, amikor Contemporary Gregorian címen lemezt jelentetett meg. Az egyedülálló lemez anyagát egy koncertsorozat végállomásaként utoljára Magyarországon játsszák el május 3-án a Zeneakadémián. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

A szakma, és a közönség egyaránt nagyra értékelte a lemezt, olyannyira, hogy a CD-t az Egyesült Államokban is terjesztik. A két, időben, és világában távoli műfaj - a gregoriánok, reneszánsz motetták, és a jazz zene - ilyen megközelítésére, "együttműködésére" még sehol a világon nem volt példa.

A lemezen a Dés László-Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble tagjai, egy négytagú énekegyüttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hozott létre. Találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből született a Contemporary Gregorian.

A jazz-quartet tagjai: Dés László (szaxofon), Balázs József (zongora), Lakatos "Pecek" Krisztián (bőgő), Balázs Elemér (dob). A Voces4 Ensemble tagjai, Mizsei Zoltán vezetésével: Hegyi Barnabás (kontratenor), Gyulai Csaba (tenor), Mizsei Zoltán (bariton), Demjén András (basszus).

Kérdésünk: Milyen díjat vehettek át a Contemporary Gregorian CD készítői 2006-ban? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.