Klasszikus

Copland és világa

2014.06.03. 15:30
Ajánlom
Három, a II. világháború alatt az USÁ-ban született mű - köztük Bartók 3. zongoraversenye – szólal meg a Zeneakadémián június 14-én.

Az újranyitás évadának egyik utolsó koncertjeként a New York állambéli Bard College Conservatory of Music Zenekara lép fel a Nagyteremben. Az 1860-ban alapított Bard College a legrangosabb amerikai egyetemek egyike a művészetek és a humán tudományok terén. Zenei fakultása és fesztiválja nemcsak az amerikai zeneélet meghatározó csomópontja, hiszen számos európai országból, így Magyarországról is muzsikus-diákok és tanárok kedvelt célpontja a Hudson folyó partján saját koncertteremmel is rendelkező zeneművészeti főiskola.

A rendkívüli érzékenységgel összeállított műsoron Bohuslav Martinů az 1942-es lidicei mészárlás emlékére írt művét követően két, ugyanabban az évben bemutatott „amerikai" kompozíció szerepel. 1946. február 8-án került sor Bartók utolsó - néhány ütem hangszerelés híján - befejezett műve, a III. zongoraverseny premierjére Philadelphiában, Aaron Copland III. szimfóniája pedig október 18-án Bostonban volt először hallható.

A Bard College zenekara élén pedig az intézmény rektora, a május 11-i zeneakadémiai Holokauszt-emlékkoncertet is dirigáló Leon Botstein áll majd. A zenetudósként is elismert, Magyarországon rendszeresen dirigáló karmester Chicagóban és a Harvardon végzett, pályafutása során volt az Amerikai és a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, vendégkarmesterként pedig olyan együttesek élén állt, mint a Londoni Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Budapesti Fesztiválzenekar vagy éppen a Philharmonia Orchestra.

Az est szólistája Bartók III. zongoraversenyében az amerikai sajtó által az egyik legígéretesebb fiatal zongoraművésznek tartott Benjamin Hochman lesz (eredetileg a Grammy-díjas Peter Serkin érkezett volna, de egy sajnálatos baleset miatt lemondani kényszerült a turnét). A Bard Conservatory zongora tanszékének tanára a 2011-es Avery Fischer ösztöndíj nyertese, s idén jelentette meg második szólóalbumát Homage to Schubert címmel. Érdekesség, hogy Hochman több szálon is kötődik Magyarországhoz, illetve a Zeneakadémiához: kritikusai Kurtág György műveinek avatott tolmácsolójának tartják, és 2010-ben Perényi Miklós partnereként lépett fel a New York-i 92Y koncertközpontban.

A június 14-én este fél nyolckor kezdődő koncertre mindössze 1200 forintért vásárolhatók jegyek a Zeneakadémia honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.