Klasszikus

Coppélia és a repülő szék

2003.10.24. 00:00
Ajánlom
Szombaton mutatják be az Operaházban minden idők egyik legsikeresebb balettjét, a Coppéliát, melynek zenéjét a francia Léo Delibes, koreográfiáját pedig Harangozó Gyula jegyzi. A mostani produkció az eredeti ötvenedik évfordulójára készült, s érdekessége, hogy az elismert bűvész, Ungár Anikó tervezett hozzá varázseffekteket.

A mostani előadás - melyet az őszi szezonban négyszer (október 25., 26., 29., 30.) láthat a közönség - az ötven évvel ezelőtti némileg módosított változata, ami azt jelenti, a koreográfia nem, a díszlet is csak részben változott, valamint kiegészült speciális varázseffektekkel. Ezúttal a színpadra állítást ifjabb Harangozó Gyula, az Operaház balettigazgatója jegyzi, aki édesapját Coppéliusként még gyerekként látta, majd maga is végigtáncolta a balett szerepeit az inasfiútól a főszereplő Ferencig. Ő maga a Coppéliáról úgy nyilatkozott, minden részében remekmű, dramaturgiája annyira jó, hogy a színházba ritkán járó gyerekeket is leköti. A balettigazgató édesapja koreográfiájáról is szuperlatívuszokban beszélt, hangsúlyozva, a koreográfia súlypontjai, belső arányai, valamennyi összetevője remekműre vall.

A Coppélia valóban az egyik legsikeresebb produkció a balett történetében: a közönségnek is mindenkor tetszett, és a korabeli sajtó is nagyra értékelte. Coppélia E. T. A. Hoffmann kisregényéből, A homokemberből bújt elő, majd Charles Nuitter írt belőle mesét, ám ő igencsak átformálta a fiatal szerelmesek tragédiába fúló történetét. A féltékenységről szóló táncjáték zenéjét a francia Léo Delibes szerezte, akinek ez volt az első önálló balettje, mely azonban egy csapásra világhírt hozott számára. A mostani előadásban Cserta József és Solymosi Tamás alakítják a férfi főszereplőt (Ferencet), Coppéliát pedig felváltva Castillo Dolores és Oláh Csilla. Az ifjú menyasszonyt, Swanildát Popova Aleszja táncolja, aki a Magyar Hírlapnak elmondta, igazi klasszikus szerepről van szó, ahol minden egyes apró nüanszra figyelni kell, ráadásul úgy, hogy ebből a közönség semmit ne vegyen észre. "A nézők csak a kész produkciót, a karaktert, az elbűvölő mesét kaphatják. Harangozó Gyula koreográfiájában mesteri módon figyelt arra, hogy mind a technika, mind a jellemábrázolás nagyon erős legyen. Számomra külön öröm, hogy Cserta József a partnerem, vele ugyanis már négy évvel ezelőtt táncoltuk a Coppéliát, így esetünkben már összeszokott párosról van szó. Balettmesterünk pedig Metzger Márta, ő volt az, aki a baletteremben minden apró mozdulatot a helyére tett. Meg kell említeni Kováts Tibort, aki Coppéliust táncolja és igazán nagy művész.”

Az előadás különlegessége, hogy ezúttal varázseffektek is készültek hozzá - ez az operaházi gyakorlatban meglehetősen ritka. Ungár Anikó nemzetközi hírű bűvész lapunknak elmondta, kifejezetten örült, hogy balettprodukcióban vehet részt, mert gyerekkorában maga is táncolni tanult, s így visszatért a kiindulóponthoz. "A produkcióban a legnagyobb trükk egy repülő szék, melybe Ferenc beleül, s lebeg a levegőben. Ezenkívül érdekes a földről folyton-folyvást tovatűnő táska, melyet lehetetlenség elkapni, illetve az a szekrény, ahol Coppélius spanyol ruhái vannak, s melyben a mester egyszer csak el-, majd újból előtűnik.” Ungár Anikónak ez az első operaházi, de nem az első színházi felkérése, hiszen trükkjei a többi között a Cseresznyéskertben és a Madách Színház stúdiójában játszott Márió és a varázslóban is szerepeltek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.