Klasszikus

Crescendo con Spirito

2006.07.18. 00:00
Ajánlom
Előkelő tanárgárdával várja a nemzetközi Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia a világ minden tájáról érkező művészjelölteket Sárospatakon 2006. július 24. és augusztus 7. között.

Az immár harmadszor megrendezett kurzuson a művészi pályára készülő fiatalok keresztyén környezetben, tapasztalt művészek vezetésével képezhetik tovább magukat. A magas színvonalú szakmai oktatás mellett a diákok közelről megismerhetik művésztanáraik sikerének és kiegyensúlyozott életének titkát, s kiscsoportos beszélgetések segítségével lelki útravalóval is feltöltődhetnek.

A kurzusra vallási hovatartozástól függetlenül jelentkezhettek a művészpályára készülő fiatalok. A szakmai követelményeknek megfelelő, tizenöt országból érkező 150 diák idén ének, opera, zongora, kamarazene (hegedű, brácsa, cselló, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt), szimfonikus zenekar, színészet és képzőművészet szekciókban vehet részt. A szakok többségében az alsó korhatár tizennégy, a felső harminc év; a tíz-tizennégy éves korú gyermekeket külön ifjúsági szekció várja. Az akadémia lelki alkalmain való részvétel fakultatív, az eddigi hallgatóknak azonban egybehangzó véleménye volt, hogy a beszélgetések fontos részei az Akadémiának, s többek között ezeknek köszönhető a kurzus rendkívül oldott, építő jellegű, szeretetteljes légköre.

A nyári akadémia szervezője az Ének a Nemzetekért Alapítvány, amelyet Timothy Bentch amerikai származású, Magyarországon élő énekművész hozott létre. A neves operaénekes 1995-ben azzal a céllal érkezett hazánkba, hogy erősítse hitükben a volt kommunista országokban élő művészeket. Az Alapítvány kezdetben regionális konferenciákat, szemináriumokat szervezett, amelyek keretében arra keresték a választ, művészként hogyan lehet szolgálni Istent. A külföldi fellépések, konferenciák alkalmával barátságok szövődtek, a hasonló értékeket valló művészek kötetlen összejövetele munkaközösséggé szilárdult, s öt évvel ezelőtt megalapították a nemzetközi Cresendo-mozgalom magyar tagozatát.

A Crescendo szervezete 1985-ben Beat Rink svájci lelkész ösztönzésére alakult, hogy összefogja a keresztyén művészeket, zenetanárokat, hangszerkészítőket a világ minden táján. A rangos magyarországi művészek mellett ez a kapcsolatrendszer adja a nyári akadémia tanárbázisát. A nemzetközi Crescendo-mozgalomnak a világban sehol máshol nincsenek a sárospatakihoz hasonló kurzusai. A magyar társaság vetette fel: jó lenne egy olyan nyári akadémiát szervezni, ahol a művészi pályára készülő fiatalokat nemcsak szakmai szempontok alapján bírálják, hanem egész emberként is odafigyel rájuk, s a magas színvonalú oktatás mellett lelkileg is erősítik őket.

2004-ben nyolc szekció száztíz fős nemzetközi diákcsapatának adott két hétig otthont Sárospatak. 2005-ben tovább bővült a résztvevők köre, s az idei művészeti akadémián 15 országból már 150 diák és 40 tanár vesz részt. A nemzetközi kurzusra többek között magyar, román, bolgár, lengyel, cseh, német, észt, lett, svájci, japán, amerikai és kanadai diákok jelentkeztek. Ugyanilyen színes a tanárgárda is: Svájcból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Indonéziából, az Egyesült Államokból, Németországból és természetesen Magyarországról érkeznek oktatók.

Illusztris az akadémiát munkájukkal elkötelezetten támogató tanárok névsora: köztük van többek között Rosemary Hardy énekművész, Kiss József oboaművész, Lakatos György fagottművész, Dér András rendező. A kurzus aktív szervezője Dudás Eszter brácsaművész; az ő javaslatára lett a történelmi iskolaváros az akadémia színhelye. A helyiek nagy szeretettel fogadták be a rendezvényt, a szervezésben is sokat segítenek.

A Crescendo Nyári Akadémia az érdeklődő nagyközönség előtt is nyitva áll. A szervezőknek kezdettől fogva kifejezett célja, hogy bemutassák tehetséges diákjaikat és a kurzuson folyó munkát a környékbelieknek és az idelátogató turistáknak. Tanári és diákhangversenyeket adtak a Zempléni Fesztiválon, s tavaly a Crescendo-kurzus zongoraversenyének győztese szólistaként fellépett a neves fesztivál egyik hangversenyén is. Sárospatak nyári kulturális életének kellemes színfoltjai azok a promenád-koncertek, amelyeket a kurzus hallgatói a kisváros festői szépségű terein adnak. Az akadémia szervezői, hogy tovább növeljék a résztvevők számára rendelkezésre álló fellépési lehetőséget, idén augusztus 1. és 6. között fesztivált is rendeznek, ahol együtt lépnek fel az akadémián oktató művészek és a jövő művészgenerációi.

Esténként különféle további rendezvények: szimfonikus koncert, az akadémián tanító tanárok hangversenye és az operaszekció áriaestje várja a közönséget. A színészek Dér András vezetésével Arisztophanész Madarak című vígjátékával szórakoztatják a pataki Művelődés Háza publikumát. A kurzus keretében kortárszenei mesterkurzust tart Hollós Máté és Daniel Matej zeneszerző. Az akadémián kortárszenei versenyt is rendeznek, amelynek győztese a Magyar Rádió Márványtermében adhat majd szólóestet.

A koncertek mellett kreatív istentisztelet, előadások és zenés áhítatok színesítik a Fesztivál kínálatát. A szervezők nagy szeretettel várják mindazokat, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy nyáron néhány napot a Rákócziak nagy hagyományú városában töltsenek.

További informácó: Kovács Fruzsina, 1063 Budapest, Szív u. 20. Tel.: (1) 321-7796, (30) 355-2512. E-mail: office@crescendo.axelero.net.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.