Klasszikus

Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
Idén második alkalommal rendezik meg a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát augusztus 4. és 16. között Sárospatakon. A zenész és képzőművész fiatalok itt nem csak tudásukat gyarapíthatják neves szakemberek segítségével, hanem országokon átívelő barátságokat is köthetnek, valamint lelkileg is feltöltődhetnek.

A kurzus résztvevői keresztény környezetben tapasztalt művésztanárok kurzusain és magánóráin vesznek részt. A szakmai program mellett kiscsoportos bibliaórák és imaalkalmak nyitnak teret a lelki fejlődésére. A kurzusokat vitafórumok gazdagítják, amelyek arra keresik a választ, mi a kersztény művész szerepe a világban.

A nyári akadémia szervezője az Ének a Nemzetekért Alapítvány, amelyet Timothy Bentch amerikai származású, Magyarországon élő énekművész hozott létre. A neves operaénekes 1995-ben azért költözött Magyarországra, hogy a volt kommunista országok keresztény művészeit hitükben erősítse. Az elmúlt évtizedben kiterjedt baráti kapcsolatrendszert épített ki Közép-Kelet-Európában, s létrehozta a magyar Crescendo Társaságot. A csoport a nemzetközi Crescendo con Spirito hálózathoz csatlakozott, amelyet 1985-ben Beat Rink alapított meg Svájcban, hogy összefogja a keresztény művészeket, zenetanárokat, hangszerkészítőket a világ minden táján. Részben ez a kapcsolatrendszer adja a nyári akadémia tanár-bázisát. A nemzetközi Crescendonak nincsenek más országokban fiataloknak rendezett kurzusai, az ötlet a magyar társaság megalakulásakor született. A beszélgetések során felmerült, rengeteg kihívás áll a művészi pályára készülők előtt, ezért szükség lenne egy olyan kurzusra, amely a magas színvonalú oktatás mellett lelkileg is erősíti őket.

Az idei művészeti akadémián tizenhét országból százhetven diák és több mint ötven tanár vesz részt: a kurzusra többek között magyar, román, bolgár, lengyel, cseh, német, lett, litván, svájci, japán és amerikai diákok jelentkeztek, s ugyanilyen színes a tanárgárda is: Svájcból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Németországból és természetesen Magyarországról érkeznek oktatók. A zongora, kamarazene, ének, opera, korrepetitor, karvezetés és képzőművészeti szekció mellett lelki gyakorlat is várja a résztvevőket.

A nyári akadémia tempója a sűrű napirend ellenére sem feszített. A délelőtti és délutáni próbák után a hallgatók meghallgatják egymás promenád-koncertjeit, esténként pedig összegyűlnek, s kis csoportokban a kiegyensúlyozott élet feltételeiről, konfliktusmegoldási módokról beszélgetnek. Az Akadémia szervezői fontosnak tartják a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását. Olyan oktatókat hívnak meg, akik a tanítványokra teljes emberként tekintenek. A művészek nem pusztán oktatókként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen. Nem erőszakosan és didaktikusan nevelnek, hanem követhető példát kínálnak a növendékeknek.

A tanárok a nyári kurzust követően is figyelemmel kísérik a fiatalok fejlődését; hónapról hónapra találkoznak velük; az idősebb, tehetséges diákokkal közös koncerteket adnak. Jövő évben hangversenysorozatot szerveznek Budapesten a Benczúr Művelődési Házban. A szeptembertől induló A jelen és jövő művészei című Ének a nemzetekért-koncertek bérletsorozatának hangversenyein a Crescendo Nyári Akadémia legnevesebb oktatói lépnek fel tanítványaikkal.

Sárospatak jól felszerelt, szép épületei adnak otthont a százhetven fős diákcsapatnak. A különböző szekciók napközben más és más helyszíneken tartják foglalkozásaikat, de a kisváros emberléptékű méreteiből adódóan nincsenek egymástól távol. Dudás Eszter brácsatanárnő, a kurzus aktív szervezője Sárospatakon született, az ő javaslatára lett a történelmi iskolaváros az akadémia színhelye.

Sárospatak azért is ideális helyszín, mert az akadémia utolsó napjai egybeesnek a Zempléni Fesztivállal. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémia gyümölcsöző együttműködést alakított ki a neves fesztivál szervezőivel. Idén a zongoristáknak versenyt rendeznek, amelynek nyertese a Budafoki Dohnányi Zenekarral Grieg a-moll zongoraversenyét fogja játszani augusztus 14-én 20:00 órakor a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A kurzus legkiválóbb produkcióit augusztus 14-én 17:00 órakor a sárospataki Református templomban és augusztus 15-én 18:00 órakor a várudvaron is bemutatják a Zempléni Fesztivál programjának keretében.

A kurzus növendékei promenádkoncertjeikkel is hozzájárulnak Sárospatak augusztusi kulturális pezsgéséhez. A város festői szépségű terein minden nap 17:00 órától ingyenes szabadtéri koncertet tartanak. Tavaly nagy sikert arattak ezek a rendezvények: a diákok alig várták, hogy megmutathassák magukat, a közönség soraiból pedig pozitív visszajelzéseket kaptak: volt, aki elhatározta, nyaralását a kurzushoz időzíti majd, hogy nap mint nap kötetlen, de színvonalas, ingyenes szabadtéri koncerten vehessen részt.

További információ: Kovács Fruzsina, Timothy Bentch, 1063 Budapest, Szív u. 20. I/4. Tel./fax: (1) 321-7796, (30) 355-2512. E-mail: office@crescendo.axelero.net

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.