Klasszikus

Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
Idén második alkalommal rendezik meg a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát augusztus 4. és 16. között Sárospatakon. A zenész és képzőművész fiatalok itt nem csak tudásukat gyarapíthatják neves szakemberek segítségével, hanem országokon átívelő barátságokat is köthetnek, valamint lelkileg is feltöltődhetnek.

A kurzus résztvevői keresztény környezetben tapasztalt művésztanárok kurzusain és magánóráin vesznek részt. A szakmai program mellett kiscsoportos bibliaórák és imaalkalmak nyitnak teret a lelki fejlődésére. A kurzusokat vitafórumok gazdagítják, amelyek arra keresik a választ, mi a kersztény művész szerepe a világban.

A nyári akadémia szervezője az Ének a Nemzetekért Alapítvány, amelyet Timothy Bentch amerikai származású, Magyarországon élő énekművész hozott létre. A neves operaénekes 1995-ben azért költözött Magyarországra, hogy a volt kommunista országok keresztény művészeit hitükben erősítse. Az elmúlt évtizedben kiterjedt baráti kapcsolatrendszert épített ki Közép-Kelet-Európában, s létrehozta a magyar Crescendo Társaságot. A csoport a nemzetközi Crescendo con Spirito hálózathoz csatlakozott, amelyet 1985-ben Beat Rink alapított meg Svájcban, hogy összefogja a keresztény művészeket, zenetanárokat, hangszerkészítőket a világ minden táján. Részben ez a kapcsolatrendszer adja a nyári akadémia tanár-bázisát. A nemzetközi Crescendonak nincsenek más országokban fiataloknak rendezett kurzusai, az ötlet a magyar társaság megalakulásakor született. A beszélgetések során felmerült, rengeteg kihívás áll a művészi pályára készülők előtt, ezért szükség lenne egy olyan kurzusra, amely a magas színvonalú oktatás mellett lelkileg is erősíti őket.

Az idei művészeti akadémián tizenhét országból százhetven diák és több mint ötven tanár vesz részt: a kurzusra többek között magyar, román, bolgár, lengyel, cseh, német, lett, litván, svájci, japán és amerikai diákok jelentkeztek, s ugyanilyen színes a tanárgárda is: Svájcból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Németországból és természetesen Magyarországról érkeznek oktatók. A zongora, kamarazene, ének, opera, korrepetitor, karvezetés és képzőművészeti szekció mellett lelki gyakorlat is várja a résztvevőket.

A nyári akadémia tempója a sűrű napirend ellenére sem feszített. A délelőtti és délutáni próbák után a hallgatók meghallgatják egymás promenád-koncertjeit, esténként pedig összegyűlnek, s kis csoportokban a kiegyensúlyozott élet feltételeiről, konfliktusmegoldási módokról beszélgetnek. Az Akadémia szervezői fontosnak tartják a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását. Olyan oktatókat hívnak meg, akik a tanítványokra teljes emberként tekintenek. A művészek nem pusztán oktatókként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen. Nem erőszakosan és didaktikusan nevelnek, hanem követhető példát kínálnak a növendékeknek.

A tanárok a nyári kurzust követően is figyelemmel kísérik a fiatalok fejlődését; hónapról hónapra találkoznak velük; az idősebb, tehetséges diákokkal közös koncerteket adnak. Jövő évben hangversenysorozatot szerveznek Budapesten a Benczúr Művelődési Házban. A szeptembertől induló A jelen és jövő művészei című Ének a nemzetekért-koncertek bérletsorozatának hangversenyein a Crescendo Nyári Akadémia legnevesebb oktatói lépnek fel tanítványaikkal.

Sárospatak jól felszerelt, szép épületei adnak otthont a százhetven fős diákcsapatnak. A különböző szekciók napközben más és más helyszíneken tartják foglalkozásaikat, de a kisváros emberléptékű méreteiből adódóan nincsenek egymástól távol. Dudás Eszter brácsatanárnő, a kurzus aktív szervezője Sárospatakon született, az ő javaslatára lett a történelmi iskolaváros az akadémia színhelye.

Sárospatak azért is ideális helyszín, mert az akadémia utolsó napjai egybeesnek a Zempléni Fesztivállal. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémia gyümölcsöző együttműködést alakított ki a neves fesztivál szervezőivel. Idén a zongoristáknak versenyt rendeznek, amelynek nyertese a Budafoki Dohnányi Zenekarral Grieg a-moll zongoraversenyét fogja játszani augusztus 14-én 20:00 órakor a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A kurzus legkiválóbb produkcióit augusztus 14-én 17:00 órakor a sárospataki Református templomban és augusztus 15-én 18:00 órakor a várudvaron is bemutatják a Zempléni Fesztivál programjának keretében.

A kurzus növendékei promenádkoncertjeikkel is hozzájárulnak Sárospatak augusztusi kulturális pezsgéséhez. A város festői szépségű terein minden nap 17:00 órától ingyenes szabadtéri koncertet tartanak. Tavaly nagy sikert arattak ezek a rendezvények: a diákok alig várták, hogy megmutathassák magukat, a közönség soraiból pedig pozitív visszajelzéseket kaptak: volt, aki elhatározta, nyaralását a kurzushoz időzíti majd, hogy nap mint nap kötetlen, de színvonalas, ingyenes szabadtéri koncerten vehessen részt.

További információ: Kovács Fruzsina, Timothy Bentch, 1063 Budapest, Szív u. 20. I/4. Tel./fax: (1) 321-7796, (30) 355-2512. E-mail: office@crescendo.axelero.net

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.