Klasszikus

Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
Idén második alkalommal rendezik meg a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát augusztus 4. és 16. között Sárospatakon. A zenész és képzőművész fiatalok itt nem csak tudásukat gyarapíthatják neves szakemberek segítségével, hanem országokon átívelő barátságokat is köthetnek, valamint lelkileg is feltöltődhetnek.

A kurzus résztvevői keresztény környezetben tapasztalt művésztanárok kurzusain és magánóráin vesznek részt. A szakmai program mellett kiscsoportos bibliaórák és imaalkalmak nyitnak teret a lelki fejlődésére. A kurzusokat vitafórumok gazdagítják, amelyek arra keresik a választ, mi a kersztény művész szerepe a világban.

A nyári akadémia szervezője az Ének a Nemzetekért Alapítvány, amelyet Timothy Bentch amerikai származású, Magyarországon élő énekművész hozott létre. A neves operaénekes 1995-ben azért költözött Magyarországra, hogy a volt kommunista országok keresztény művészeit hitükben erősítse. Az elmúlt évtizedben kiterjedt baráti kapcsolatrendszert épített ki Közép-Kelet-Európában, s létrehozta a magyar Crescendo Társaságot. A csoport a nemzetközi Crescendo con Spirito hálózathoz csatlakozott, amelyet 1985-ben Beat Rink alapított meg Svájcban, hogy összefogja a keresztény művészeket, zenetanárokat, hangszerkészítőket a világ minden táján. Részben ez a kapcsolatrendszer adja a nyári akadémia tanár-bázisát. A nemzetközi Crescendonak nincsenek más országokban fiataloknak rendezett kurzusai, az ötlet a magyar társaság megalakulásakor született. A beszélgetések során felmerült, rengeteg kihívás áll a művészi pályára készülők előtt, ezért szükség lenne egy olyan kurzusra, amely a magas színvonalú oktatás mellett lelkileg is erősíti őket.

Az idei művészeti akadémián tizenhét országból százhetven diák és több mint ötven tanár vesz részt: a kurzusra többek között magyar, román, bolgár, lengyel, cseh, német, lett, litván, svájci, japán és amerikai diákok jelentkeztek, s ugyanilyen színes a tanárgárda is: Svájcból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Németországból és természetesen Magyarországról érkeznek oktatók. A zongora, kamarazene, ének, opera, korrepetitor, karvezetés és képzőművészeti szekció mellett lelki gyakorlat is várja a résztvevőket.

A nyári akadémia tempója a sűrű napirend ellenére sem feszített. A délelőtti és délutáni próbák után a hallgatók meghallgatják egymás promenád-koncertjeit, esténként pedig összegyűlnek, s kis csoportokban a kiegyensúlyozott élet feltételeiről, konfliktusmegoldási módokról beszélgetnek. Az Akadémia szervezői fontosnak tartják a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását. Olyan oktatókat hívnak meg, akik a tanítványokra teljes emberként tekintenek. A művészek nem pusztán oktatókként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen. Nem erőszakosan és didaktikusan nevelnek, hanem követhető példát kínálnak a növendékeknek.

A tanárok a nyári kurzust követően is figyelemmel kísérik a fiatalok fejlődését; hónapról hónapra találkoznak velük; az idősebb, tehetséges diákokkal közös koncerteket adnak. Jövő évben hangversenysorozatot szerveznek Budapesten a Benczúr Művelődési Házban. A szeptembertől induló A jelen és jövő művészei című Ének a nemzetekért-koncertek bérletsorozatának hangversenyein a Crescendo Nyári Akadémia legnevesebb oktatói lépnek fel tanítványaikkal.

Sárospatak jól felszerelt, szép épületei adnak otthont a százhetven fős diákcsapatnak. A különböző szekciók napközben más és más helyszíneken tartják foglalkozásaikat, de a kisváros emberléptékű méreteiből adódóan nincsenek egymástól távol. Dudás Eszter brácsatanárnő, a kurzus aktív szervezője Sárospatakon született, az ő javaslatára lett a történelmi iskolaváros az akadémia színhelye.

Sárospatak azért is ideális helyszín, mert az akadémia utolsó napjai egybeesnek a Zempléni Fesztivállal. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémia gyümölcsöző együttműködést alakított ki a neves fesztivál szervezőivel. Idén a zongoristáknak versenyt rendeznek, amelynek nyertese a Budafoki Dohnányi Zenekarral Grieg a-moll zongoraversenyét fogja játszani augusztus 14-én 20:00 órakor a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A kurzus legkiválóbb produkcióit augusztus 14-én 17:00 órakor a sárospataki Református templomban és augusztus 15-én 18:00 órakor a várudvaron is bemutatják a Zempléni Fesztivál programjának keretében.

A kurzus növendékei promenádkoncertjeikkel is hozzájárulnak Sárospatak augusztusi kulturális pezsgéséhez. A város festői szépségű terein minden nap 17:00 órától ingyenes szabadtéri koncertet tartanak. Tavaly nagy sikert arattak ezek a rendezvények: a diákok alig várták, hogy megmutathassák magukat, a közönség soraiból pedig pozitív visszajelzéseket kaptak: volt, aki elhatározta, nyaralását a kurzushoz időzíti majd, hogy nap mint nap kötetlen, de színvonalas, ingyenes szabadtéri koncerten vehessen részt.

További információ: Kovács Fruzsina, Timothy Bentch, 1063 Budapest, Szív u. 20. I/4. Tel./fax: (1) 321-7796, (30) 355-2512. E-mail: office@crescendo.axelero.net

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.