Klasszikus

Csábító pécsi esték a Pannon Filharmonikusok kínálatában

2021.09.30. 14:55
Ajánlom
Flört címmel indít új sorozatot a Pannon Filharmonikusok, a klasszikus zene könnyedebb, szórakoztatóbb oldalát bemutató koncertek remélhetőleg nem csak a zenerajongóknak nyújtanak majd kikapcsolódást.

Október 1-jén, a zene világnapján indul útjára a Pannon Filharmonikusok új sorozata, a Flört, amely az évad során összesen négy péntek este várja a közönséget Pécsett, a Kodály Központban. A zenekar a koncertek csábító erejét tánccal, színházzal, bátor humorral és vagánysággal növelte. A színvonalas zenei programot nyújtó koncertek célja nem a beavatás, hanem a szórakoztatás:

kikapcsolódást ígérő péntek esti élményt nyújtanak azoknak, akik még csak kacérkodnak a komolyzenével.

A sorozat különleges bérletárai értékelik a fiatalságot: teljes árat csak a százéveseknek kell fizetni, a 6-18 éveseknek pedig díjmentes a belépés. A koncertekkel a pandémia idején óvatossá vált közönséget is stimulálni kívánják: arra biztatnak, hogy a munkával töltött hétköznapok után ránk fér a kikapcsolódás és a közös élmény.

Élő kulturális programokkal fűszerezzük a hétköznapokat, ne féljünk kimozdulni, találkozni, kipróbálni új dolgokat, de a valóságban, és nem az online térben.

melathandrea-143329.jpg

Meláth Andrea (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A sorozat nem gyerekeknek szól, de számukra is élvezhetők a látványos, humoros előadások, ráadásul a 6-18 évesek számára díjmentes a belépés, épp úgy, ahogy az együttes minden pécsi bérletes koncertjére az idei évadban. 

Az október 1-jei Szabad egy táncra? koncerten Bogányi Tibor vezető karmester neves vendégművészek közreműködésével a 100 éve született legendás Astor Piazzolla muzsikáját ajánlja a közönségnek, Giovanni Guzzo hegedűművész játékával megidézi Buenos Aires különböző arcait, a tangó hazájának hangulatát, majd Manuel de Falla háromszögletű kalapját kelti életre.

De Falla balettje egy spanyolországi flört, az est elején felcsendülő Ginastera-mű, az Estancia pedig egy kibontakozó szerelem történetét meséli el.

Az első ízben és csak egyszer látható produkcióban Meláth Andrea operaénekes, Tandi Zsófia és Biri Gábor táncművészek lesznek a zenekar partnerei.

A februári, Álmodozzunk együtt koncerten a Pannon Filharmonikusok egykori vezető karmestere, Hamar Zsolt többek között Mendelssohn Szentivánéji álom című művének félig szcenírozott előadására készül. A koncerten hallhatjuk a zeneszerző egyik legszebb hegedűversenyét is Kelemen Barnabás előadásában. Április elsején, a harmadik koncerten, amelynek címe A zenegyűlölő 1.0, az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté a Pannon Filharmonikusok vendége.

A humorban (és természetesen zenében) gazdag előadásban rendhagyó módon Janklovics Péter stand-up humorista működik közre, kifigurázva zeneszerzőt, előadót és a közönséget egyaránt.

Végül, de nem utolsó sorban a negyedik koncerten Bogányi Tibor karmester Várdai István partnereként csellóművészként is fellép. A koncert színvonalas programja a komolyzene legmagasabb szintjébe enged bepillantást úgy, hogy meglepetésként megmutatja, a két csellista legalább olyan virtuóz, mint a közkedvelt 2Cellos.

És mi más lehetne egy jóízű Flört-sorozatot záró előadás címe, mint az, hogy Párban az igazi.

Fejléckép: Bogányi Tibor (fotó/forrás: Pannon Filharmonikusok)

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.