Klasszikus

Csábító pécsi esték a Pannon Filharmonikusok kínálatában

2021.09.30. 14:55
Ajánlom
Flört címmel indít új sorozatot a Pannon Filharmonikusok, a klasszikus zene könnyedebb, szórakoztatóbb oldalát bemutató koncertek remélhetőleg nem csak a zenerajongóknak nyújtanak majd kikapcsolódást.

Október 1-jén, a zene világnapján indul útjára a Pannon Filharmonikusok új sorozata, a Flört, amely az évad során összesen négy péntek este várja a közönséget Pécsett, a Kodály Központban. A zenekar a koncertek csábító erejét tánccal, színházzal, bátor humorral és vagánysággal növelte. A színvonalas zenei programot nyújtó koncertek célja nem a beavatás, hanem a szórakoztatás:

kikapcsolódást ígérő péntek esti élményt nyújtanak azoknak, akik még csak kacérkodnak a komolyzenével.

A sorozat különleges bérletárai értékelik a fiatalságot: teljes árat csak a százéveseknek kell fizetni, a 6-18 éveseknek pedig díjmentes a belépés. A koncertekkel a pandémia idején óvatossá vált közönséget is stimulálni kívánják: arra biztatnak, hogy a munkával töltött hétköznapok után ránk fér a kikapcsolódás és a közös élmény.

Élő kulturális programokkal fűszerezzük a hétköznapokat, ne féljünk kimozdulni, találkozni, kipróbálni új dolgokat, de a valóságban, és nem az online térben.

melathandrea-143329.jpg

Meláth Andrea (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A sorozat nem gyerekeknek szól, de számukra is élvezhetők a látványos, humoros előadások, ráadásul a 6-18 évesek számára díjmentes a belépés, épp úgy, ahogy az együttes minden pécsi bérletes koncertjére az idei évadban. 

Az október 1-jei Szabad egy táncra? koncerten Bogányi Tibor vezető karmester neves vendégművészek közreműködésével a 100 éve született legendás Astor Piazzolla muzsikáját ajánlja a közönségnek, Giovanni Guzzo hegedűművész játékával megidézi Buenos Aires különböző arcait, a tangó hazájának hangulatát, majd Manuel de Falla háromszögletű kalapját kelti életre.

De Falla balettje egy spanyolországi flört, az est elején felcsendülő Ginastera-mű, az Estancia pedig egy kibontakozó szerelem történetét meséli el.

Az első ízben és csak egyszer látható produkcióban Meláth Andrea operaénekes, Tandi Zsófia és Biri Gábor táncművészek lesznek a zenekar partnerei.

A februári, Álmodozzunk együtt koncerten a Pannon Filharmonikusok egykori vezető karmestere, Hamar Zsolt többek között Mendelssohn Szentivánéji álom című művének félig szcenírozott előadására készül. A koncerten hallhatjuk a zeneszerző egyik legszebb hegedűversenyét is Kelemen Barnabás előadásában. Április elsején, a harmadik koncerten, amelynek címe A zenegyűlölő 1.0, az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté a Pannon Filharmonikusok vendége.

A humorban (és természetesen zenében) gazdag előadásban rendhagyó módon Janklovics Péter stand-up humorista működik közre, kifigurázva zeneszerzőt, előadót és a közönséget egyaránt.

Végül, de nem utolsó sorban a negyedik koncerten Bogányi Tibor karmester Várdai István partnereként csellóművészként is fellép. A koncert színvonalas programja a komolyzene legmagasabb szintjébe enged bepillantást úgy, hogy meglepetésként megmutatja, a két csellista legalább olyan virtuóz, mint a közkedvelt 2Cellos.

És mi más lehetne egy jóízű Flört-sorozatot záró előadás címe, mint az, hogy Párban az igazi.

Fejléckép: Bogányi Tibor (fotó/forrás: Pannon Filharmonikusok)

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.