Klasszikus

Csábító pécsi esték a Pannon Filharmonikusok kínálatában

2021.09.30. 14:55
Ajánlom
Flört címmel indít új sorozatot a Pannon Filharmonikusok, a klasszikus zene könnyedebb, szórakoztatóbb oldalát bemutató koncertek remélhetőleg nem csak a zenerajongóknak nyújtanak majd kikapcsolódást.

Október 1-jén, a zene világnapján indul útjára a Pannon Filharmonikusok új sorozata, a Flört, amely az évad során összesen négy péntek este várja a közönséget Pécsett, a Kodály Központban. A zenekar a koncertek csábító erejét tánccal, színházzal, bátor humorral és vagánysággal növelte. A színvonalas zenei programot nyújtó koncertek célja nem a beavatás, hanem a szórakoztatás:

kikapcsolódást ígérő péntek esti élményt nyújtanak azoknak, akik még csak kacérkodnak a komolyzenével.

A sorozat különleges bérletárai értékelik a fiatalságot: teljes árat csak a százéveseknek kell fizetni, a 6-18 éveseknek pedig díjmentes a belépés. A koncertekkel a pandémia idején óvatossá vált közönséget is stimulálni kívánják: arra biztatnak, hogy a munkával töltött hétköznapok után ránk fér a kikapcsolódás és a közös élmény.

Élő kulturális programokkal fűszerezzük a hétköznapokat, ne féljünk kimozdulni, találkozni, kipróbálni új dolgokat, de a valóságban, és nem az online térben.

melathandrea-143329.jpg

Meláth Andrea (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A sorozat nem gyerekeknek szól, de számukra is élvezhetők a látványos, humoros előadások, ráadásul a 6-18 évesek számára díjmentes a belépés, épp úgy, ahogy az együttes minden pécsi bérletes koncertjére az idei évadban. 

Az október 1-jei Szabad egy táncra? koncerten Bogányi Tibor vezető karmester neves vendégművészek közreműködésével a 100 éve született legendás Astor Piazzolla muzsikáját ajánlja a közönségnek, Giovanni Guzzo hegedűművész játékával megidézi Buenos Aires különböző arcait, a tangó hazájának hangulatát, majd Manuel de Falla háromszögletű kalapját kelti életre.

De Falla balettje egy spanyolországi flört, az est elején felcsendülő Ginastera-mű, az Estancia pedig egy kibontakozó szerelem történetét meséli el.

Az első ízben és csak egyszer látható produkcióban Meláth Andrea operaénekes, Tandi Zsófia és Biri Gábor táncművészek lesznek a zenekar partnerei.

A februári, Álmodozzunk együtt koncerten a Pannon Filharmonikusok egykori vezető karmestere, Hamar Zsolt többek között Mendelssohn Szentivánéji álom című művének félig szcenírozott előadására készül. A koncerten hallhatjuk a zeneszerző egyik legszebb hegedűversenyét is Kelemen Barnabás előadásában. Április elsején, a harmadik koncerten, amelynek címe A zenegyűlölő 1.0, az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté a Pannon Filharmonikusok vendége.

A humorban (és természetesen zenében) gazdag előadásban rendhagyó módon Janklovics Péter stand-up humorista működik közre, kifigurázva zeneszerzőt, előadót és a közönséget egyaránt.

Végül, de nem utolsó sorban a negyedik koncerten Bogányi Tibor karmester Várdai István partnereként csellóművészként is fellép. A koncert színvonalas programja a komolyzene legmagasabb szintjébe enged bepillantást úgy, hogy meglepetésként megmutatja, a két csellista legalább olyan virtuóz, mint a közkedvelt 2Cellos.

És mi más lehetne egy jóízű Flört-sorozatot záró előadás címe, mint az, hogy Párban az igazi.

Fejléckép: Bogányi Tibor (fotó/forrás: Pannon Filharmonikusok)

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.