Klasszikus

Csajkovszkij – az ismeretlen ismerős

2008.01.21. 00:00
Ajánlom
Egész-napos Csajkovszkij-parádé várja a zeneszerző népes rajongó táborát. Február 2-án, a Csajkovszkij-maraton keretében délelőtt 11-től este 10-ig, összesen 11, egyenként 45 perces koncerten szólnak a muzsikus nagyzenekari és kamaraművei.

A népszerű szimfonikus és versenyművek alkotója mellett bemutatkozik Csajkovszkij, a: kamarazene mestere, az orosz romantikus költészet és zene szimbiózisában fogant dalok szerzője, a pravoszláv egyház komponistája is.

A hangzó csemegéket Csajkovszkij-operafelvételek vetítése és a moszkvai Glinka Múzeum Csajkovszkij-fotókiállítása fűszerezi. A Csajkovszkij-nap a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciója, művészeti vezető Fischer Iván.

(2008. február 2. Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest)

11:00 A Pannon Filharmonikusok koncertje; VI., h-moll "Patetikus" szimfónia, op. 74; vez.: Hamar Zsolt

13:00 A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje; Olasz capriccio, op. 45; Rómeó és Júlia - nyitányfantázia; vez.: Kovács János

15:00 A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje; D-dúr hegedűverseny, op. 35; Melankolikus szerenád, op. 26; km.: Alekszander Markov (hegedű); vez.: Gál Tamás

17:00 Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje; V., e-moll szimfónia, op. 64; vez.: Héja Domonkos

19:00 A Budapesti Vonósok és Fenyő László (gordonka) koncertje; Vonósszerenád, op. 48; Változatok egy rokokó témára, op. 33

21:00 A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje; IV., f-moll szimfónia, op. 36; vez.: Fischer Iván

2008. február 2. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest)

12:00 Ivanyickaja Irina (zongora) és Danyilova Galina (hegedű) koncertje; Melankolikus szerenád, op. 26; Románc, op. 5; Impromptu, op. 72; Meditáció, op. 72; 5/4-es keringő, op. 72; Távoli múlt, op. 72; Falusi visszhang, op. 72; Melódia, op. 42; Scherzo, op. 42

14:00 A Bartók Vonósnégyes koncertje; D-dúr vonósnégyes, op. 11

16:00 A Schola Cantorum Budapestiensis és a Szent Efrém Bizánci Férfikar koncertje; Aranyszájú Szent János liturgiája (magyarországi bemutató); műv. vez.: Mezei János, Bubnó Tamás; vez.: Bubnó Tamás

18:00 Jandó Jenő (zongora), Szenthelyi Miklós (hegedű) és Faludi Judit (gordonka) koncertje; a-moll zongoratrió "Egy nagy művész emlékére", op. 50

20:00 Fokanov Anatolij (bariton), Cserna Ildikó (szoprán) és Virág Emese (zongora) koncertje; Dalok és duettek; Áldás; Kitártam az ablakot; A lenyugvó nap; Skót ballada; Egy bűbájos estén; Egy szót sem, kérlek; Kibékülés; Érts meg egyszer; Éjszaka; Hová repülsz, mint a madár?; A kertben; Könnyek; Csalogány; Don Juan szerenádja)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.