Klasszikus

Csajkovszkij – az ismeretlen ismerős

2008.01.21. 00:00
Ajánlom
Egész-napos Csajkovszkij-parádé várja a zeneszerző népes rajongó táborát. Február 2-án, a Csajkovszkij-maraton keretében délelőtt 11-től este 10-ig, összesen 11, egyenként 45 perces koncerten szólnak a muzsikus nagyzenekari és kamaraművei.

A népszerű szimfonikus és versenyművek alkotója mellett bemutatkozik Csajkovszkij, a: kamarazene mestere, az orosz romantikus költészet és zene szimbiózisában fogant dalok szerzője, a pravoszláv egyház komponistája is.

A hangzó csemegéket Csajkovszkij-operafelvételek vetítése és a moszkvai Glinka Múzeum Csajkovszkij-fotókiállítása fűszerezi. A Csajkovszkij-nap a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciója, művészeti vezető Fischer Iván.

(2008. február 2. Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest)

11:00 A Pannon Filharmonikusok koncertje; VI., h-moll "Patetikus" szimfónia, op. 74; vez.: Hamar Zsolt

13:00 A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje; Olasz capriccio, op. 45; Rómeó és Júlia - nyitányfantázia; vez.: Kovács János

15:00 A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje; D-dúr hegedűverseny, op. 35; Melankolikus szerenád, op. 26; km.: Alekszander Markov (hegedű); vez.: Gál Tamás

17:00 Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje; V., e-moll szimfónia, op. 64; vez.: Héja Domonkos

19:00 A Budapesti Vonósok és Fenyő László (gordonka) koncertje; Vonósszerenád, op. 48; Változatok egy rokokó témára, op. 33

21:00 A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje; IV., f-moll szimfónia, op. 36; vez.: Fischer Iván

2008. február 2. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest)

12:00 Ivanyickaja Irina (zongora) és Danyilova Galina (hegedű) koncertje; Melankolikus szerenád, op. 26; Románc, op. 5; Impromptu, op. 72; Meditáció, op. 72; 5/4-es keringő, op. 72; Távoli múlt, op. 72; Falusi visszhang, op. 72; Melódia, op. 42; Scherzo, op. 42

14:00 A Bartók Vonósnégyes koncertje; D-dúr vonósnégyes, op. 11

16:00 A Schola Cantorum Budapestiensis és a Szent Efrém Bizánci Férfikar koncertje; Aranyszájú Szent János liturgiája (magyarországi bemutató); műv. vez.: Mezei János, Bubnó Tamás; vez.: Bubnó Tamás

18:00 Jandó Jenő (zongora), Szenthelyi Miklós (hegedű) és Faludi Judit (gordonka) koncertje; a-moll zongoratrió "Egy nagy művész emlékére", op. 50

20:00 Fokanov Anatolij (bariton), Cserna Ildikó (szoprán) és Virág Emese (zongora) koncertje; Dalok és duettek; Áldás; Kitártam az ablakot; A lenyugvó nap; Skót ballada; Egy bűbájos estén; Egy szót sem, kérlek; Kibékülés; Érts meg egyszer; Éjszaka; Hová repülsz, mint a madár?; A kertben; Könnyek; Csalogány; Don Juan szerenádja)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.