Klasszikus

Csajkovszkij és Sørensen a bazilikában

2008.08.12. 00:00
Ajánlom
A hagyományokhoz híven idén is két zeneszerző – Pjotr Iljics Csajkovszkij és Bent Sørensen – alkotásaira épül az ötödik Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál. A főleg kamarazenekari koncertek mellett színházi előadásokkal, kiállításokkal és újdonságként rövidfilm mustrával várják az érdeklődőket augusztus 22. és 24. között a Pannonhalmi Főapátság egész területén.

A fesztivál szervezői minden évben egy klasszikus zeneszerző és egy vele párba állítható kortárs művész darabjait mutatják be. Ezúttal a látogatók Csajkovszkij új oldalát ismerhetik meg, hiszen – az V. szimfóniát leszámítva – a művész ritkán játszott kamaradarabjait tűzték műsorra. Az orosz zeneszerző „párja” idén a dán származású Sørensen. A mindössze 50 éves művész – aki személyesen vesz részt a felkészülésen és az előadásokon – a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál eddigi legfiatalabb vendége. Kettejük zenéjében mindenekelőtt az a közös, hogy minden a felületen megy végbe, s ami ott nem történik meg, azt a mélység semmiféle ígérete sem pótolja.

Újdonságnak számít a pozsonyi Koncvergencie kamarazenei fesztivállal való művészeti együttműködés elindítása, amelynek köszönhetően szlovák és cseh zenészek is fellépnek Pannonhalmán. A színházi kínálatban Frenák Pál Társulatának előadása szerepel, amelyet az Arcus Temporumon láthat először a közönség. Az InTimE című produkció a 2007-es Instinct folytatásának tekinthető, ám ezúttal az emberi kapcsolatok szövevényes világába és összetettségébe nyerünk bepillantást. Az Élőkép Társulat Végtelen című performansza már színház és képzőművészet határán egyensúlyoz. Az előadást a társulat a MOME vizuális kommunikáció szakos diákjaival közösen készítette.

Az apátság időszaki kiállításának bevonásával saját tárlatot is összeállítottak a szervezők: a 13 reneszánszkori kép mellé a kortárs magyar művészek alkotásai közül olyanokat választottak, amelyek valamilyen módon reagálnak egy-egy régebbi alkotásra. A régi és új közötti viszonyt a „véletlen” szülte, a munkák közül ugyanis csak egy készült kifejezetten-e kiállítás számára. A tárlaton olyan neves kortárs művészek alkotásai lesznek láthatók, mint például Győrffy László vagy Vojnich Erzsébet.

A fesztiválon először jelenik meg a filmművészet: a szervezők az izgalmas, ám kevésbé ismert rövidfilm műfaja mellett döntöttek. A millenniumi emlékműnél négy fiatal alkotó egy-egy munkáját félnapos váltásban vetítik majd, köztük két Arany Pálmát elnyert alkotással: Mészáros Péter Eső után és Iványi Marcell Szél című kisfilmjével.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.