Klasszikus

Csajkovszkij és Sørensen a bazilikában

2008.08.12. 00:00
Ajánlom
A hagyományokhoz híven idén is két zeneszerző – Pjotr Iljics Csajkovszkij és Bent Sørensen – alkotásaira épül az ötödik Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál. A főleg kamarazenekari koncertek mellett színházi előadásokkal, kiállításokkal és újdonságként rövidfilm mustrával várják az érdeklődőket augusztus 22. és 24. között a Pannonhalmi Főapátság egész területén.

A fesztivál szervezői minden évben egy klasszikus zeneszerző és egy vele párba állítható kortárs művész darabjait mutatják be. Ezúttal a látogatók Csajkovszkij új oldalát ismerhetik meg, hiszen – az V. szimfóniát leszámítva – a művész ritkán játszott kamaradarabjait tűzték műsorra. Az orosz zeneszerző „párja” idén a dán származású Sørensen. A mindössze 50 éves művész – aki személyesen vesz részt a felkészülésen és az előadásokon – a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál eddigi legfiatalabb vendége. Kettejük zenéjében mindenekelőtt az a közös, hogy minden a felületen megy végbe, s ami ott nem történik meg, azt a mélység semmiféle ígérete sem pótolja.

Újdonságnak számít a pozsonyi Koncvergencie kamarazenei fesztivállal való művészeti együttműködés elindítása, amelynek köszönhetően szlovák és cseh zenészek is fellépnek Pannonhalmán. A színházi kínálatban Frenák Pál Társulatának előadása szerepel, amelyet az Arcus Temporumon láthat először a közönség. Az InTimE című produkció a 2007-es Instinct folytatásának tekinthető, ám ezúttal az emberi kapcsolatok szövevényes világába és összetettségébe nyerünk bepillantást. Az Élőkép Társulat Végtelen című performansza már színház és képzőművészet határán egyensúlyoz. Az előadást a társulat a MOME vizuális kommunikáció szakos diákjaival közösen készítette.

Az apátság időszaki kiállításának bevonásával saját tárlatot is összeállítottak a szervezők: a 13 reneszánszkori kép mellé a kortárs magyar művészek alkotásai közül olyanokat választottak, amelyek valamilyen módon reagálnak egy-egy régebbi alkotásra. A régi és új közötti viszonyt a „véletlen” szülte, a munkák közül ugyanis csak egy készült kifejezetten-e kiállítás számára. A tárlaton olyan neves kortárs művészek alkotásai lesznek láthatók, mint például Győrffy László vagy Vojnich Erzsébet.

A fesztiválon először jelenik meg a filmművészet: a szervezők az izgalmas, ám kevésbé ismert rövidfilm műfaja mellett döntöttek. A millenniumi emlékműnél négy fiatal alkotó egy-egy munkáját félnapos váltásban vetítik majd, köztük két Arany Pálmát elnyert alkotással: Mészáros Péter Eső után és Iványi Marcell Szél című kisfilmjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.