Klasszikus

Csajkovszkij és Sørensen a bazilikában

2008.08.12. 00:00
Ajánlom
A hagyományokhoz híven idén is két zeneszerző – Pjotr Iljics Csajkovszkij és Bent Sørensen – alkotásaira épül az ötödik Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál. A főleg kamarazenekari koncertek mellett színházi előadásokkal, kiállításokkal és újdonságként rövidfilm mustrával várják az érdeklődőket augusztus 22. és 24. között a Pannonhalmi Főapátság egész területén.

A fesztivál szervezői minden évben egy klasszikus zeneszerző és egy vele párba állítható kortárs művész darabjait mutatják be. Ezúttal a látogatók Csajkovszkij új oldalát ismerhetik meg, hiszen – az V. szimfóniát leszámítva – a művész ritkán játszott kamaradarabjait tűzték műsorra. Az orosz zeneszerző „párja” idén a dán származású Sørensen. A mindössze 50 éves művész – aki személyesen vesz részt a felkészülésen és az előadásokon – a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál eddigi legfiatalabb vendége. Kettejük zenéjében mindenekelőtt az a közös, hogy minden a felületen megy végbe, s ami ott nem történik meg, azt a mélység semmiféle ígérete sem pótolja.

Újdonságnak számít a pozsonyi Koncvergencie kamarazenei fesztivállal való művészeti együttműködés elindítása, amelynek köszönhetően szlovák és cseh zenészek is fellépnek Pannonhalmán. A színházi kínálatban Frenák Pál Társulatának előadása szerepel, amelyet az Arcus Temporumon láthat először a közönség. Az InTimE című produkció a 2007-es Instinct folytatásának tekinthető, ám ezúttal az emberi kapcsolatok szövevényes világába és összetettségébe nyerünk bepillantást. Az Élőkép Társulat Végtelen című performansza már színház és képzőművészet határán egyensúlyoz. Az előadást a társulat a MOME vizuális kommunikáció szakos diákjaival közösen készítette.

Az apátság időszaki kiállításának bevonásával saját tárlatot is összeállítottak a szervezők: a 13 reneszánszkori kép mellé a kortárs magyar művészek alkotásai közül olyanokat választottak, amelyek valamilyen módon reagálnak egy-egy régebbi alkotásra. A régi és új közötti viszonyt a „véletlen” szülte, a munkák közül ugyanis csak egy készült kifejezetten-e kiállítás számára. A tárlaton olyan neves kortárs művészek alkotásai lesznek láthatók, mint például Győrffy László vagy Vojnich Erzsébet.

A fesztiválon először jelenik meg a filmművészet: a szervezők az izgalmas, ám kevésbé ismert rövidfilm műfaja mellett döntöttek. A millenniumi emlékműnél négy fiatal alkotó egy-egy munkáját félnapos váltásban vetítik majd, köztük két Arany Pálmát elnyert alkotással: Mészáros Péter Eső után és Iványi Marcell Szél című kisfilmjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.