Klasszikus

Csajkovszkij-maraton a Müpában

2007.11.26. 00:00
Ajánlom
Különleges, a tervek szerint évente megrendezett sorozatot indít a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar: kora reggeltől késő estig hangversenyek sora mutatja be egy kiválasztott zeneszerző munkásságának javát. Az első maratonra 2008. február 2-án kerül sor, minden idők egyik legjelentősebb komponistája, Pjotr Iljics Csajkovszkij lesz a főszereplő.

A maraton művészeti vezetője, Fischer Iván a műsort úgy állította össze, hogy abban szerepeljenek az életmű legnépszerűbb darabjai (a nagy szimfonikus alkotások, a Hegedűverseny), olyan különlegességek, mint (magyarországi bemutatóként) Aranyszájú Szent János liturgiája, vagy válogatás a gyönyörű és nálunk szinte ismeretlen dalokból és hegedű-zongora darabokból is. Az élőzene mellett Csajkovszkij-operafilmeket vetítenek, kiállítás és életrajzi film segít majd jobban megismerni az orosz komponistát, az étteremben és büfékben pedig szamovár és orosz ételek várják a vendégeket.

A közönség összesen tíz hangversenyen hallhatja az orosz zeneszerző műveit: a szimfonikus zenekari koncertek 11, 13, 15, 17, 19 és 21 órakor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a kamarazenei koncertek 12, 14, 16, 18 és 20 órai kezdettel a Fesztivál Színházban lesznek és mivel a szünet nélküli hangversenyek 45 percesek, akinek kedve és kitartása van, akár mind a tizenegy koncertet végighallgathatja. Egy-egy hangversenyre a belépő egységesen 500 Ft, de aki három koncertre jegyet vásárol, a negyedikre ingyen mehet be, így azok a vállalkozó kedvű zenebarátok, akik minden koncerten ott szeretnének lenni, ezt lényegében egyetlen „normál” koncertjegy áráért, 4.500 forintért megtehetik.

Ezt a kedvezményt a Fesztiválzenekar honlapján és titkárságán (489-4330), valamint a Művészetek Palotája pénztárában (555-33-00, 555-33-01) lehet csak igénybe venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.