Klasszikus

Csak a forma új

2011.08.19. 14:25
Ajánlom
Új logó, húsz éves zempléni hagyomány és nyáreste Óbudán. Ez a Liszt Ferenc Kamarazenekar következő napjainak programja.

A továbbra is Rolla János művészeti vezetésével működő zenekar összetételében ugyan megfiatalodott, de a minőség és a zene iránti elhivatottság töretlen. A fiatalítás az arculatban is megfigyelhető, hiszen a nagymúltú együttes új logóval jelöli magát. 

Nem új viszont az a hagyomány, mely szerint a Liszt Ferenc Kamarazenekar rendszeresen játszik a Zempléni Fesztiválon. Egy, az 1992-ben Merényi Judit és Rolla János ötletéből kibontakozó rendezvény esetében ez nem is lehet kérdés. Idén az augusztus 20-i zárókoncerten lépnek fel Mendelssohn és Sarasate műveivel, Baráti Kristóf hegedűművész szólójával. 

Természetesen a budapesti közönségnek sem kell sokáig nélkülöznie a Kamarazenekar játékát, hiszen augusztus 22-én már az Óbudai Társaskör kertjében lépnek fel. Az igazi nyáresti hangversenyen kedvelt ráadás darabokból válogatnak, mely során a tutti szerepkörből kilépő zenekari tagok virtuozitásukkal és kiváló előadói képességeikkel fogják elbűvölni a közönséget. 

Ősszel pedig indul a szezon: turné Svájcban és Japánban, közben pedig a Művészetek Palotájában folytatják a Világsztárok a Liszt Ferenc Kamarazenekarral című sorozatukat. Új bérletük is elkészült már, melyből érdemes mielőbb váltani egyet az ismert jegyirodákban vagy a http://www.jegy.hu/ oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Idén is lehet csatlakozni a Magyar Kórusok Napjához Kodály születésnapján

A KÓTA november 25-ig várja a kórusok csatlakozását a december 13-16. között tartandó hangversenyekhez.
Klasszikus interjú

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Anton Rubinstein, az orosz zene keresztapja

Az orosz zene fényes évszázada nem képzelhető el nélküle. Életében csak Liszt volt népszerűbb nála, kortársai pedig lényeglátásáról, kimeríthetetlen energiájáról emlékeztek rá. Százhuszonöt éve hunyt el Anton Rubinstein.
Klasszikus interjú

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estet adnak a Zeneakadémián

Egy különleges zongoraesttel lepi meg az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.