Klasszikus

Csák Ferenc: "A Haydn-évnek gazdaságfejlesztő szerepe is van"

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
"Haydn közös örökségünk, amelynek közös ápolása mindkét félnek fontos" – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Hadyn-év magyar programjait bemutató a közös osztrák-magyar sajtótájékoztatón. A 2009-ben megrendezendő emlékévben 30 külföldi sztárfellépő és zenekar közreműködésével 140 rendezvényre és 134 komolyzenei koncertre várják a közönséget 13 városban országszerte és külföldön.

Csák Ferenc beszédében kiemelte, hogy példaértékűnek tartja az osztrák partnerekkel való együttműködést, amely nem csak a két érintett régiónak fontos, hanem a két országnak is. Az államtitkár szerint az összefogás nemcsak a műtárgyak cseréjét vagy közös koncerteket jelent, hanem elősegíti a kultúra gazdaságfejlesztő szerepének megjelenését is.

Az államtitkár arról is beszámolt, a Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására azzal a céllal, hogy külföldön is bemutatkozhassanak az emlékévhez kapcsolódó magyar produkciók. A támogatást a Berlinben, Londonban, Pozsonyban, Prágában és Sepsiszentgyörgyön levő intézetek nyerték el.

A sajtótájékoztatón Csák Ferenc átnyújtotta Helmut Bielernek, Burgenland tartományi tanácsosának Haydn Búcsúszimfóniájának eredeti partitúráját, melyet az Országos Széchényi Könyvtár bocsátott az osztrák partnerek rendelkezésére. Az átadás a két héttel korábbi gesztus viszonzása volt. Akkor Csák Ferenc vehette át Helmut Bielertől az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelése szerzett. A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk - ezzel a szlogennel hirdeti a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a zenei évadokat itthon és külföldön. Az elsősorban a jubileumi zenei évadok koordinálására létrejött Zenei Iroda ezt a gondolatiságot szem előtt tartva tervezi mind a Haydn Év 2009 programjait, mind a hozzá kapcsolódó kommunikációt megvalósítani.

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, muzikológusok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. Hazai kötődése is van tehát a programsorozatnak, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a Kastélykoncertek Eszterházán koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került.

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda 2008 tavaszán kezdte el, ennek keretében összehívtak egy neves zenei, és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Prof. dr. Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, dr. Batta András.

A Haydn Év 2009 programkoncepciója

A Haydn Év 2009 programsorozata olyan magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, melyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok között a szakmai elit, a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. A jubileumi programot a Haydn-témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület. A Haydn Év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy családra és a korra, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, valamint Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaïques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel.

A Haydn Év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (Esztergom, Sopron, Balatonfüred, Pécs) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratorikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a Word Creation Day-hez.

A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon együttműködésben a Magyar Televízióval Haydn Maratont tervez a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os „Zene villamos” köti majd össze. A zenei iroda célja ezzel a nagyszabású programmal, hogy ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene által.

Kastélykoncertek Eszterháza 2009

Eszterháza már régóta büszkélkedhet sikeres fesztiválokkal, koncertekkel. A koncerteken, a magas színvonalnak köszönhetően, a magyar zenei élet elitje mellett, nagyszámú külföldi publikum is részt vesz. A 2009-es Haydn Évben kiemelt szerepet kap az Esterházy-kastély: a lenyűgöző szépségű barokk környezetben júliustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncerteket hallgathatnak az ideérkező látogatók. A zenei fesztiválon olyan kiemelkedő nemzetközi hírű hazai, és külföldi művészek lépnek fel, mint például: Orchestra of the Age of Enlightenment – vez.: Sir Roger Norrington, Tomasini-vonósnégyes, Mosaiques-vonósnégyes, Malcolm Bilson, Jánosi-együttes, Trio Antiqua, Authentic Vonósnégyes, Aurale Musicale – művészeti vezető Máté Balázs, Perényi Miklós, Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével és a Budapesti Vonósok.

Kiemelt szerepet kap a legfiatalabb zenészgeneráció is a Haydn Év folyamán, így a 2008-ban útjára indított KLASSZ Tehetségek Program (melynek célja, a frissdiplomás művészeink külföldi továbbtanulásának támogasa) fiatal versenygyőztesei töltik majd meg négy estén át a fertődi kastély termeit zeneszóval és fiatalos lendülettel. Az Accord Vonósnégyes és a Trio Duecento Corde mellett többek között énekesek, fuvolisták és csemballisták lépnek a közönség elé.

A Kastélykoncertek sorozat ismert fesztiváljai mellett új komolyzenei sorozatot is indít Eszterházán a KLASSZ Zenei Iroda a 2009-es Haydn Év keretében Vendégségben Eszterházán címmel. A jeles évforduló alkalmából meghívtuk legfontosabb külföldi partnereinket, így a neves európai Haydn Fesztiválok mellett, a Visegrádi Országok komolyzenei fesztiváljai is eljönnek hazánkba, hogy együtteseikkel és a régiójukra jellemző kulturális programokkal, érdekességekkel mutatkozzanak be a fertődi Esterházy-kastélyban.

A nyár folyamán megismerhetjük egyebek mellett a Haydn-Biennale Vlaanderen-t, amely Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválja, vagy a Köln mellett fekvő barokk stílusú Brühli-kastély fesztiválját, ahol évtizedek óta rendeznek koncertsorozatokat, azonban a szervezők csak néhány éve döntöttek amellett, hogy nagyobb szerepet szánnak Haydn munkásságának.

A magyarországi Haydn Év 2009 szervezői arra törekednek az évad folyamán, hogy a burgenlandi és nyugat-magyarországi régióba látogató turisták és Haydn rajongók autentikus helyszínen hallgathassák a világhírű komponista műveit, ezért szorosabbra fűzték a szálakat az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokkal, akik egy osztrák kamaraegyüttessel közösen érkeznek majd a fertődi kastélyba.

Magyarország 2009 nyarától tölti be a Visegrádi Országok között az elnöki szerepet, s Magyarország több neves fesztiválja is tagja a Visegrad Music Forumnak. Az augusztus 1-jén megrendezendő "visegrádi napon" a közönség több koncerten is meggyőződhet arról, milyen harmonikus kamarazenélés folyik a lengyel, szlovák, cseh és magyar művészek között.

Célunk a térségben továbbá az is, hogy partnereinkkel, a wellness turizmus helyi képviselőivel közösen olyan komplex programcsomagokat is kínáljunk, ahol a kulturális élmény mellett a régió természeti szépségeit és üdülési lehetőségeit is felfedezhetik a hazai és külföldi turisták egyaránt.

KLASSZ-MR Fesztivál

A KLASSZ-MR Fesztivál a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda és a Bartók Rádió közös, 3 napos fesztiválja Eszterházán. A rendezvényt egy nemzetközi kooperációban, az osztrák Haydn Ünnepi Játékokkal együttműködésben rendezik meg. A koncerteket a Bartók Rádió (MR3) élőben közvetíti. A 3 napos rendezvénysorozat első napján, május 29-én a Concerto Armonico és Spányi Miklós műsora, 30-án Vashegyi György és az Orfeo Zenekar műsora hallható. Május 31-én, vasárnap a zeneszerző halának évfordulóján délelőtt az Akademie für Alte Musik Berlin ad koncertet, ezt követi este az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar fellépése Fischer Ádám vezetésével, melynek keretében egyebek mellett Haydn Búcsúszinfóniáját is előadják. A rendezvény idején a két fő helyszín, Eszterháza és Eisenstadt között a "Champagnenzug" elnevezésű különvonat szállítja a zenekedvelő utasokat.

Külföldi magyar intézetek programjai

A Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett 10.000.000 Ft keretösszeg erejéig a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására. A kiírt pályázat célja az volt, hogy külföldön is bemutatkozhassanak a Haydn Évhez kapcsolódó magyar produkciók. A pályázat iránt rendkívüli volt az érdeklődés, 13 intézet nyújtotta be terveit, közülük 5 intézet: Berlin, London, Pozsony, Prága, valamint Sepsiszentgyörgy kapott végül támogatást. A döntés a Haydn Tanácsadó Testület szakmai javaslatai alapján született meg.

Tudományos programok és tehetséggondozás

A Haydn Év programjai között fontos szerepet játszik a tudomány is. A Haydn Év legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciáját 55 előadóval Budapesten és Eszterházán tartják 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.

A KLASSZ Zenei Iroda a szórakoztató programok megvalósítása mellett arra is törekszik, hogy támogassa a zenei utánpótlást, a legkisebbektől a professzionális fiatal művészekig, ezért olyan kezdeményezéseket indított és indít útjára, mint például a KLASSZ Tehetségek Program, a rendhagyó énekórák, vagy ifjúsági koncertsorozatok szervezése országszerte. Mindezt friss, fiatalos kommunikáció segítségével kívánja eljuttatni a célközönséghez.

A Haydn Év 2009-ről a www.haydn-2009.hu honlapon, a KLASSZ Zenei Iroda további projektjeiről pedig a www.klassz.org honlapon található bővebb információ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.