Klasszikus

Csak kamaradarabokat játszik a Duna Táncegyüttes

2003.10.10. 00:00
Ajánlom
Több fellépését is lemondja a BM Duna Táncegyüttes, mert a majdnem két héttel ezelőtt történt buszbalesetből súlyos sérültjei még nem épültek fel. A szeptember végén Görögországban fellépett csapat hat tagja sérült meg komolyabban, hármukat még most is Belügyminisztérium Központi Kórházában ápolják.

Elmaradt a hétvégére tervezett II. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó és Összművészeti Fesztivál a Budakalászi Faluházban, ahol Művészegyüttes mellett a Duna Táncműhely is szerepelt volna. Lemondta a társulat az erdélyi és a felvidéki turnéját is; az előbbi a jövő héttől kezdődött volna, utóbbi november második felére esett volna. Mucsi János művészeti vezető szerint kisebb létszámú együttessel nem lett volna értelme nekivágni az útnak. Az együttes legközelebb a Belügyminisztérium belső ünnepségén, a forradalom évfordulója alkalmából - kamaraegyüttessel - lép fel október 21-én és 22-én. Ekkor két táncképet adnak elő; az East együttes 1956 című számához és a Zorán által is megzenésített Leonard Cohen szerzeményhez, a Volt egy tánchoz kapcsolódva. A művészeti vezető úgy látja, az első teljes táncegyüttest igénylő előadásra december elején kerülhet sor. Mucsi János szerint a baleset még jobban összekovácsolta a társulatot. Tragédia nem történt, pedig az esetnek sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna. Mucsi a fiatalabb sérültek viszonylag gyors felépülésében bízik, véleménye szerint az idősebb kollégák sem élik meg drámaian a balesetet. Sajnos megtörténhet, hogy valamelyikük nem tudja folytatni hivatását, ebben az esetben felsőfokú végzettséget szerezve a jogi, illetve a menedzseri pálya várhatja őket. A művészeti vezető hangsúlyozta, hogy valamennyi külföldi útjukon jó minőségi biztosítás kíséri őket az útjukon, ráadásul a minisztérium - rögtön a baleset után - is minden segítséget megadott nekik. Mucsi János a táncosok rövid szakmai pályája miatt fontosnak tartja, hogy a vezetés támogassa az együttes tagjainak át- illetve továbbképzését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.