Klasszikus

Csak kamaradarabokat játszik a Duna Táncegyüttes

2003.10.10. 00:00
Ajánlom
Több fellépését is lemondja a BM Duna Táncegyüttes, mert a majdnem két héttel ezelőtt történt buszbalesetből súlyos sérültjei még nem épültek fel. A szeptember végén Görögországban fellépett csapat hat tagja sérült meg komolyabban, hármukat még most is Belügyminisztérium Központi Kórházában ápolják.

Elmaradt a hétvégére tervezett II. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó és Összművészeti Fesztivál a Budakalászi Faluházban, ahol Művészegyüttes mellett a Duna Táncműhely is szerepelt volna. Lemondta a társulat az erdélyi és a felvidéki turnéját is; az előbbi a jövő héttől kezdődött volna, utóbbi november második felére esett volna. Mucsi János művészeti vezető szerint kisebb létszámú együttessel nem lett volna értelme nekivágni az útnak. Az együttes legközelebb a Belügyminisztérium belső ünnepségén, a forradalom évfordulója alkalmából - kamaraegyüttessel - lép fel október 21-én és 22-én. Ekkor két táncképet adnak elő; az East együttes 1956 című számához és a Zorán által is megzenésített Leonard Cohen szerzeményhez, a Volt egy tánchoz kapcsolódva. A művészeti vezető úgy látja, az első teljes táncegyüttest igénylő előadásra december elején kerülhet sor. Mucsi János szerint a baleset még jobban összekovácsolta a társulatot. Tragédia nem történt, pedig az esetnek sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna. Mucsi a fiatalabb sérültek viszonylag gyors felépülésében bízik, véleménye szerint az idősebb kollégák sem élik meg drámaian a balesetet. Sajnos megtörténhet, hogy valamelyikük nem tudja folytatni hivatását, ebben az esetben felsőfokú végzettséget szerezve a jogi, illetve a menedzseri pálya várhatja őket. A művészeti vezető hangsúlyozta, hogy valamennyi külföldi útjukon jó minőségi biztosítás kíséri őket az útjukon, ráadásul a minisztérium - rögtön a baleset után - is minden segítséget megadott nekik. Mucsi János a táncosok rövid szakmai pályája miatt fontosnak tartja, hogy a vezetés támogassa az együttes tagjainak át- illetve továbbképzését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.