Klasszikus

"Csak tiszta forrásból!"

2006.01.22. 00:00
Ajánlom
Aligha lehetne találóbb jelmondatot adni annak az összefogásnak, amellyel a zeneműkiadók és számos zenei szervezet igyekszik felhívni a figyelmet 2006-ban az illegális kottamásolás és felhasználás okozta károkra.

A tiszta forrás - a bartóki csodaszarvas hűs itala - mint jelkép a zenei életben, jelentse a magyar zeneoktatás szellemi alapját képező népzenekincsen kívül a jogtiszta kottakiadványok használatát is! A kottamásolás szerzői jogi törvényünk és erkölcsi megfontolásunk szerint is tilos. Következménye, hogy kevesebb eredeti kiadványt vásárolnak, ezzel kárt okozva a szerzőnek és a kiadónak is. Ha kevesebb kotta fogy, akkor ritkulnak és drágulnak az utánnyomások, esetleg el is maradhatnak egy időre. Hiány léphet fel, és vele együtt magasabb árak. Ez azonban csak fokozza a "másolási hajlandóságot", és bezárul az ördögi kör. Kitörni ebből csak mindkét fél önmérsékletével lehet.

Az EMB zeneműkiadó immár harmadik éve igyekszik szinten tartani, sőt ahol lehet, csökkenteni az árakat. 2004-ben majd ezer kórusmű árát vittük jelentősen lejjebb, 2005-ben mintegy háromszáz, 2006 januárjától ötszáz kiadvány lett olcsóbban megvásárolható. Emellett bevezettük a régóta nem kapható kiadványok megrendelésre, akár néhány példányban történő gyors, digitális utánnyomását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.