Klasszikus

Csak vizsgával húzhatják

2004.05.10. 00:00
Ajánlom
A fővárosi önkormányzat engedélyhez, szakmai vizsgához kötné az utcai zenélést. A tervet egyesek a rossz emlékű sanzon bizottsághoz hasonlítják, de a megkérdezett zenészek jó része várakozással néz a kezdeményezés elé, hiszen így megszűnne kiszolgáltatottságuk. Eddig ugyanis a rendőrség bármikor elkergethette a muzsikáló fiatalokat a közterekről.

Budapest forgalmasabb utcáin, terein - más nagyvárosokhoz hasonlóan - gyakran hangzik fel muzsika szó. A vak szintetizátoros az Örs vezér téri aluljáróban, vagy a fülsértő hangon zsoltárokat kántáló fiú a Ferenciek terén, jól ismert pesti figura. Az utcazene ugyanakkor korántsem szociális kérdés, művelői gyakran profi zenészek, konzervatóriumi hallgatók. A Budai vár, vagy a Vörösmarty tér turistalátványosságaihoz tartoznak, valószínűleg jobban megmarad a külföldiek emlékezetében a Richard Strausst játszó fiatal lány képe, mint a Savoyai szobor.

A Fővárosi Önkormányzat elérkezettnek látta az időt, hogy rendet vágjon az utcazenészek között. A terv szerint az évente megrendezett Utcazenész Fesztiválon mutathatnák be egy zsűri előtt tudásukat azok, akik zenélni szeretnének a jövőben a főváros terein.

Pagonyi András, aki évek óta harmonikázik Budapesten, és külföldi városok terein, jó ötletnek tarja a kezdeményezést. A Népszava kérdésére elmondta, hogy ez talán véget vetne a zenészek kiszolgáltatot6tságának, hiszen most a rendőrök bármikor elküldhetik őket. A Vörösmarty téren, vagy a Váci utcán fél óránál tovább még sohasem muzsikálhattak, s gyakran válogatott szitkokkal, minősíthetetlen stílusban kergették el a főiskolásból verbuválódott alkalmi zenekarukat. Mostanában leginkább a Nyugati Pályaudvar aluljárójában muzsikálnak, itt viszonylag békén hagyják őket. Pagonyi András elmondta, hogy tapasztalatai szerint számos nyugat-európai fővárosban a zenélni óhajtóknak meg kell keresniük az illetékes önkormányzatot, s néhány euró kifizetése után választhatnak a különböző helyszínek közül, ahol ennek fejében meghatározott ideig zavartalanul játszhatnak. Pagonyi elmondta, hogy korábban igyekezett engedélyt szerezni tevékenységéhez, végigjárta az illetékes kerületi, illetve a fővárosi önkormányzatot, de mindenki másra mutogatott. Egy helyütt, még ORI engedélyt is kértek tőle.

Szirmai László az Országos Szórakoztatózenei Központ igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy intézményüknél lehet szakvizsgázni azoknak, akik a vendéglátás területén akarnak működési engedélyt szerezni. Áfával együtt 25 ezer forint a vizsga költsége, és siker esetén a működési engedélyt idehaza és külföldön is időkorlátozás nélkül elfogadják. A vendéglátásban nagyon jól működik a szabályozás, sikerült leküzdeni a korábbi ellenállást. Szirmai hangsúlyozta, az utcazenészekre természetesen nem vonatkozik a szabályozás. A főváros tervéről szólva Szirmai László kijelentette, jó ötletnek tartja a kezdeményezést, hiszen nagyon fontos, hogy színvonalas produkciók szólaljanak meg a köztereken. Ha a főváros igényt tart közreműködésükre, szívesen rendelkezésükre bocsátják szakmai tapasztalataikat.

A terv kidolgozója, Ikvai-Szabó Imre, a főváros szociális és lakásügyi bizottság elnöke szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületekről szóló rendelet módosításával lehetne tiszta helyzetet teremteni a kérdésben. A területek adottak, hiszen megvannak a jól bejáratott, turisták által nagy számban látogatott városi terek. Ezeket kellene elosztani a tehetséges muzsikusok között. Ikvai-Szabó visszautasítja azt a sajtóban korábban napvilágot látott megjegyzést, mely a rossz emlékű sanzon-bizottsághoz hasonlította tervüket. A megméretetést a Petőfi Csarnokban nyár végén, ősz elején tartandó happening keretében tervezi a városatya, ahol a végső szót a közönség mondaná ki. A Petőfi Csarnok egyébként nyitott a tervre, ha júniusban elfogadja a közgyűlés a tervet, az idén már meg is rendezhetik az első utcazenész bulit a Városligetben. Ikvai-Szabó Imre szerint nem szigorítani, hanem épp ellenkezőleg, legalizálni akarják az utcai zenélést. Eddig ugyanis az utcai muzsikusok jó része nem kapott közterület-foglalási engedélyt, így tevékenységük szabályba ütköző volt. A jövőben a rostán sikeresen túljutott muzsikusok jelképes összegért - a terület frekventáltságától függően évi 1200-2400 forintért - zenélhetnének a város kiemelt közterületein. Ezzel az összeggel lerónák a közterület foglalási díjat, s befizetett csekket és az azonosító kitűzőt felmutatva megmenekülnének a rendőrség és a közterület-felügyelet zaklatásától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.