Klasszikus

Csáki András Amerikában folytatja?

2012.05.30. 08:06
Ajánlom
Elkészítette harmadik lemezét, Buffalóban versenyen indul és elnyert egy Los Angeles-i ösztöndíjat is. A Junior Prima-díjas művész ezekről is beszámolt videónkon.

A JoAnn Falletta Nemzetközi Koncertversenyt Buffalóban rendezik, melyre idén negyvennyolc országból jelentkeztek. A középdöntőbe nyolcan jutottak, köztük Csáki András is. A versenyre június 6-7-én, a döntőre 9-én kerül sor az Egyesült Államokban. "A buffalói verseny egy olyan megmérettetés volt, amin már régóta szerettem volna elindulni. Egy CD-t kellett elküldeni, rajta félórányi anyaggal, majd megkaptam az értesítést, hogy beválogattak a nyolc közé. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek és kíváncsian várom, hogy milyen egy ilyen típusú koncertverseny" - nyilatkozta a gitárművész. A továbbjutáshoz a tudáson kívül valószínűleg különleges hangszere, az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny győzteseként kapott Sakurai Kohno Model Maestro is hozzájárult. A hangszerhez fűződő kapcsolatáról, a gitár előnyeiről és hátrányairól is szó esik alábbi anyagunkban.

Nemcsak a nyár eleje, a tavasz is sűrű volt a muzsikus számára. Márciusban értesült, hogy felvételt nyert az University of Southern California (USA) posztgraduális képzésére és elnyerte az USC Thornton School of Music zenei ösztöndíját is. Április végén pedig Londonban elkészítette harmadik szólólemezét (az első 2009-ben jelent meg My Favourite Pieces, a második 2010-ben Guitar Recital címmel), mely lehetőséget a 2011-es XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárverseny (Spanyolország) győzteseként kapta. Hogy mi lesz az albumon, arról videónkban is szó esik, mely felvétel a május 19-én rendezett Trónörökösök a színen című koncert próbáján készült. A hangversenyen Teddy Abrams vezényelte a MÁV Szimfonikusokat és a hangverseny másik szólistája Vámosi-Nagy Zsuzsa volt. András és Zsuzsa már régóta rendszeresen koncertezik együtt. A szintén Junior Prima-díjas fuvolaművésszel készített összeállítás holnaptól lesz megtekinthető itt, a Fidelio.hu-n.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.