Klasszikus

Csáki András nyerte az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárversenyt

2008.12.16. 00:00
Ajánlom
A három fordulóból álló nemzetközi gitárverseny középdöntőjébe a japán zsűri döntése alapján három-három japán, ausztrál, kínai, két koreai,valamint egy-egy új-zélandi, finn, német, olasz és magyar klasszikus gitáros jutott be, a december 14-i döntőben Csáki Andrást találták a legjobbnak.

A magyar győztes mellett a nemzetközi verseny második helyezettje az ausztrál Harold Gretton, harmadik helyezettje pedig a finn Otto Tolonen lett. Csáki András a verseny győzteseként elnyerte a Yamaha cég díját, egy Kohno koncertgitárt, valamint a Japán Oktatási Minisztérium, a Spanyol Nagykövetség, a Japán Zenei Alap, a Japán Gitárosok Szövetsége oklevelét, díját, serlegét, és a Savarez Alliance cég a verseny győztese számára összeállított húrkészletét. A nemzetközi verseny győzteseként Csáki András 2009-ben három hetes koncertkörúton vehet részt Japánban.

Csáki András 11 évesen kezdett el gitározni a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában. Később a Bartók Konzervatóriumban tanult és érettségizett Budapesten. Konzisként nemzetközi versenyeket nyert Weimarban és a chilei Vina del Marban. Egyetemi tanulmányait 2007-ben kitüntetéssel végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, tanulmányi- és versenyeredményeivel két alkalommal nyerte el a Magyar Köztársaság Köztársasági Ösztöndíját. Jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának (DLA) másodéves hallgatója. Aktív szereplője a hazai és a külföldi koncertéletnek, klasszikus gitárosként Chilétől Olaszországig, Venezuelától Japánig számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja. 1998-tól, megalakulásától az Excanto Régizene Együttes tagja. 2002-től a Bartók Rádió szólistája. 2005-től a Bartók Konzervatórium gitártanára. 2008-tól Fischer Annie ösztöndíjas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.