Klasszikus

Csáki András sikere Amerikában

2011.07.04. 18:08
Ajánlom
Az ifjú gitárművész a Guitar Foundation of America (GFA) megmérettetésén nyerte el a második díjat.

A Georgia állambeli Columbusban helyi idő szerint vasárnap este rendezett döntőben a magyar művész egy orosz, egy francia és egy egyesült államokbeli gitárossal versenyzett a héttagú zsűri és a közönség előtt. A rangos versenyt végül az orosz Vlagyimir Gorbacs nyerte, akinek jutalma a pénzdíj mellett egy 50 állomásos koncertturné, bemutatkozó est a Carnegie Hallban, lemezfelvétel a Naxos és GHA kiadóknál, valamint több gitárhúr-készlet. Csáki András a háromezer dolláros pénzjutalom mellett értékes gitárhúrokat és hangszer-kiegészítőket nyert az amerikai versenyen, ahol a harmadik helyen a francia Damien Lancelle, a negyediken pedig a hazai Jeremy Collins végzett.

Csáki András 1981-ben született Budapesten, 11 évesen kezdett el gitározni. 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke volt, tanulmányait 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen olyan elismert magyar gitárművészeknél folytatta, mint Eötvös József, Roth Ede és Szilvágyi Sándor. 1995-től számos mesterkurzuson vett részt. Nemzetközi karrierje 1999-ben kezdődött, amikor Chilében megnyerte a XXVI. Dr. Luis Sigall Nemzetközi Zenei Versenyt, ennek köszönhetően koncertezett például Angliában, Franciaországban, Görögországban, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és Kanadában is.

Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Olyan tekintélyes versenyek győztese, mint a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) vagy a Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárverseny (2010). Csáki András több ösztöndíjat is elnyert, Junior Prima díjas és tavaly Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki.

Korosztályának egyik legaktívabb magyar klasszikus gitárosaként gyakran kap felkérést különböző kamaraprodukciókra is, valamint rendszeresen fellép versenyművek szólistájaként is neves szimfonikus zenekarokkal. 2009-ben megjelent első önálló lemeze My Favourite Pieces (Kedvenc darabjaim) címmel, 2010 áprilisban Kanadában készítette el új szólólemezét a Naxos Classic Versenygyőztesek sorozatában. Csáki András tanít is a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, valamint a Zeneakadémián.

A gitárművész a Fideliónak adott korábbi interjújában arról is beszélt, hogyan szokott kikapcsolódni a sok verseny és munka után: "Nagyon szeretem a műszaki dolgokat: imádok vezetni, érdekelnek a repülők. Azért is jó messzire utazni, mert egy Boeing 747-es repülőgép mindig lenyűgöz. Az autó nagy kedvenc, és kirándulni is szeretek, persze az olvasást sem hanyagolom."

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.