Klasszikus

"Családfák" köré összpontosul az idei Fesztivál Akadémia Budapest programkínálata

2021.05.29. 12:55
Ajánlom
Július 16-25. között tartják a főváros egyik legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiválját a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapestet. A fesztivál idei tematikája a rokoni szálakra épül: a hangversenyeken zenész családok állnak színpadra, míg a repertoárban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai mellett, család tematikájú kompozíciók is szerepelnek.

A Fesztivál Akadémia Budapest BMC-ben megrendezett sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évben az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók mellett, a kulturális élet szereplői is aktívan részt vettek a járvány elleni harcban, hiszen hozzájárultak az emberek lelki egyensúlyának megőrzéséhez.

A művészeknek most, az újranyitáskor is komoly feladatuk van: ki kell csalogatni az embereket az otthonaikból és a hitet adni abban, hogy az élet visszaáll a normál kerékvágásba.

A kulturális államtitkár zárásképp hozzátette: a fesztiválalapító Kokas Katalin és Kelemen Barnabás házaspár hol azzal tesznek jót, hogy járják a világot és megmutatják, kik is vagyunk mi, magyarok, hol azzal, hogy idehozzák a világot nekünk.

FA_sajtotajekoztato_posztosjanos_061-172452.jpeg

Kelemen Barnabás, Kokas Katalin,Fazekas Gergely, Fekete Péter (balról) (Fotó/Forrás: Posztós János/Fesztivál Akadémia Budapest)

A Fesztivál Akadémia Budapest idei "Családfák" tematikájáról Kokas Katalin elmondta, hogy a fellépők sok szállal kapcsolódnak az idei témához, nemcsak zenész családok muzsikálnak majd, hanem család témájú kompozíciók is megszólalnak.

A fesztivál illusztris névsora kapcsán a művész házaspár megjegyezte, mindegyik fellépő művészhez kötődnek valamilyen formában, sokakkal személyes kapcsolatot ápolnak, illetve vannak, akikkel a zenei karrierjükben találhatók egyezések, sőt akár mesterik személyében. A programban szereplő Gidon Kremernek köszönhetik például, hogy a Budapesti Fesztiválzenekarral szorosabbra fűzhették az együttműködést, hiszen 2007-ben, amikor felléptek a világhírű hegedűművész által alapított Lockenhausi Kamarazenefesztiválon, találkoztak Fischer Ivánnal is, aki - habár már régebbről ismerték - egyéb elfoglaltságai miatt korábban nem tudott részt venni a koncertjeiken, Ausztriában viszont lehetőség adódott arra, hogy beüljön egy próbájukra.

Jelentős szólisták, a világ élvonalából

A július 16. és 25 között meghirdetett esemény fellépőinek listája a legnagyobb koncerttermek egész évados kínálataként is megállná a helyét: Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac, Philippe Tondre, Maxim Rysanov, Jonathan Cohen nevét találjuk a külföldi művészek között.

A magyar zenei életet pedig a művészeti vezetők, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás mellett többek között Rados Ferenc, Baráti Kristóf, Várdai István, Horti Lilla, Kokas Dóra, Fejérvári Zoltán, Balog József, Fenyő László, Langer Ágnes képviseli,hogy az olyan nemzetközi társulásokról, mint a fesztivál művészeti vezetőit, valamint Jonian Ilias Kadeshát és Vashti Mimosa Huntert magában foglaló, újjáalakult Kelemen Kvartett, ne is beszéljünk.

A fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított, egyedülállóan szép Rumbach Sebestyén Utcai Zsinagógában, az ELTE Központi Könyvtárának gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban és a Károlyi Palota udvarán is.

A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztal beszélgetések, zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, vezető magyar színészek részvétele és népzenei gálakoncert avatja valódi fesztivállá.

Az esti hangversenyek gazdag műsorából érdemes kiemelni a legendás litván hegedűművész, Gidon Kremer és együttese, a Kremerata Baltica vendégjátékát.

GK_Blackwhite-183024.jpg

Gidon Kremer (Fotó/Forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

Izgalmasnak ígérkezik Joshua Bell koncertje is, aki Piazzollát, Chaussont és Brahmsot játszik majd, de a zseniális moldáviai hegedűművész,

Patricia Kopatchinskaja fellépése is sokakat érdekelhet, aki nemcsak Schönberg Holdbéli Pierrot című dalciklusát adja elő, hanem édesapjával, a zseniális cimbalmossal, Viktor Kopatchinsky-val is játszik.

Berliner-Konzerthaus-oben-beschnitten-scaled-182703.jpg

Patricia Kopatchinskaja (Fotó/Forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

A fesztiválon lesz hallható élőben először az újjáalakult Kelemen Kvartett előadásban Bartók 3. vonósnégyese. Érdekesség, hogy az újjáalakult formáció bemutatkozásként a Bartók Tavasz keretében két koncerten eljátszotta Bartók mind a hat kvartettjét.

Száz plusz egy érv Bartók mellett – a Kelemen Kvartett koncertjéről

Kapcsolódó

Száz plusz egy érv Bartók mellett – a Kelemen Kvartett koncertjéről

Gigászi vállalással ünnepelte visszatérését a Kelemen Kvartett, Bartók hat vonósnégyesét adták elő két este, május 20-án és 23-án a BMC-ben. Sűrű, nehéz művek ezek, de annál több örömet tartogatnak. Kritika a Bartók Tavasz hangversenyéről.

A fesztiválon fellép a legendás Rados Ferenc is, aki Kelemen Barnabással Stravinskyt játszik. Kelemen Barnabás, Vilde Frang, Kokas Katalin, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich két éve vette lemezre Bartók ifjúkori C-dúr zongoraötösét, ezt a ritkán hallható, posztromantikus remekművet. Albumuk számos díjat elnyert, és idén végre élőben is hallhatjuk produkciójukat.

A Fesztivál Akadémián már megszokott, hogy a zenéhez minden alkalommal felolvasás is társul, mégpedig neves színészek közreműködésével. Ez idén sem lesz másként!

A magyar színészvilág meghatározó alakjai közül Hámori Gabriella, Kováts Adél, Haumann Péter, Haumann Máté, Mácsai Pál, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós adnak elő.

Haumann Péter

Haumann Péter (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

 

„Családfák”

A családfa fogalma sokféleképpen kapcsolódik a zenéhez és a zenéléshez, és egészen konkrétan a Fesztivál Akadémia Budapesthez. Az alapítók, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás maguk is egy négygyerekes családot alkotnak, s mindketten zenész családból származnak. De a fesztiválon rajtuk kívül is rendszeresen fellépnek zenész családok, férjek feleségekkel, szülők gyerekekkel.

A „családfa” tágabb értelemben is meghatározza a fesztivál programját, hiszen a műsorban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai éppúgy szerepelnek, mint család-tematikájú kompozíciók J. S. Bachtól Mozarton át Brahmsig, Schumannig, Bartókig és kortárs zeneszerzőkig.

Ha a kört tovább tágítjuk, a családfa metaforája akár a különböző kamarazenei hagyományokra is ráilleszthető, s ekként beszélhetünk a kamarazenejáték sajátosan magyar „családjáról”, amely a fesztiválon fellépő Rados Ferencen keresztül az 1950-es években aktív mesterekig, s egészen Weiner Leóig visszavezethető. Ha pedig a klasszikus zenei előadók teljes nemzetközi közösségére egyetlen családként tekintünk, akkor a fesztivált akár afféle családi találkozónak is tekinthetjük, amelyen évente egyszer összejönnek testvérek, unokatestvérek, másod-unokatestvérek, távolabbi rokonok, akik ugyanannak a nagy hagyománynak az örökösei.

Végső soron tehát a fesztivál idei témája az lesz, hogy mit kaptunk a megelőző nemzedékektől, mit viszünk tovább, és mit adunk át az utánunk következőknek. Mik a gyökereink, milyen a törzsünk, merre nyúlnak az ágaink.

A járványhelyzet miatt idén a fesztivál idején nem lesz ifjúsági hegedűverseny, de május 25-től lehet jelentkezni a 2021 decemberében megrendezendő Hubay Jenő Hegedűversenyre, amelyen közép-európai országok húszévesnél fiatalabb hegedűsei mérhetik össze tudásukat. A nemzetközi zsűri elnöke Boris Kuschnir lesz, az összdíjazás 8500 euró, a nyertesek pedig automatikus meghívást kapnak a 2022-es Nemzetközi Fehér Ilona Hegedűversenyre, amelynek zsűrielnöke Shlomo Mintz lesz.

A sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban Kelemen Barnabás kiemelte, hogy azért is szívügyük a fiatalok számára megrendezett hegedűverseny, mert gyerekként számukra is sokat jelentettek az ilyen típusú megmérettetések, miután ezek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fiatal zenészek feltérképezzék a környezetüket, megismerkedjenek egymással, barátokra leljenek. Emellett a hegedűt tanuló kisfiúk által közvetlenül a bőrükön érzik, mennyire nagy szükség van az ilyen versenyekre. Kokas Katalin hozzátette, hogy ezek a megmérettetések nagyon fontos inspirációk a zenét tanuló gyereknek: „ők főképp egymásnak akarnak megfelelni, egymás előtt akarnak jól teljesíteni.”

A Fesztivál Akadémia Budapest arculatát és kommunikációját 2019-től vezető Szabó Stein Imre és Cuba Gergő vezető grafikus munkája az a „húrfa”, amely a családfa tematikára válaszoló képi-gondolati metafora, valamint a „hang” születését megfogalmazni kívánó új arculati jel. Ebben az évben többek között a BBC, a StradGramophone vagy a Spiegel és a hazai média felületein feltűnő „húrfa” a zene-kamarazene-húr-hang reductio ad absurdumán keresztül készteti megtorpanásra a nemzetközi médiasztrádán száguldó leendő nézőt, hallgatót, fesztivállátogatót.

A Fesztivál Akadémia Budapest imázsfilmje:

A Fesztivál Akadémia Budapest részletes programkínálata itt elérhető

Fejléckép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (forrás: Fesztivál Akadémia Budapestet)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.