Klasszikus

Családi programokkal készül a húsvéti hétvégére a Müpa Home

2021.04.01. 11:45
Ajánlom
Minden korosztályt megszólító, széles műsorkínálattal várja az érdeklődőket a húsvéti hétvégén a Müpa. Händel grandiózus oratóriuma mellett Stravinsky művei is felcsendülnek, de a jazz rajongói és a legfiatalabbak sem maradnak programok nélkül.

A nézők a négynapos hétvégén is beülhetnek a Müpa virtuális hangversenytermébe, ám ezúttal nemcsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem online ajtaja nyílik ki, hanem az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) jóvoltából a kontinens legrangosabb előadó-művészeti központjaiba is tehetünk egy rövid látogatást.

A koncertek sora már április 1-jén elkezdődik egy all-star jazztrió koncertjével: Larry Goldings, Peter Bernstein és Bill Stewart a Toy Tunes című lemezének anyagával érkezett 2019-ben Budapestre, a Hammond-orgonára, gitárra és dobra épülő melódiákat pedig most egy koncertfelvétel segítségével idézi meg a Müpa.

20210404_Mupa_Home_Stravinskymaraton_Capriccio_Fejervari_Zoltan_Kotschy_Gabor_Mupa-113605.jpg

Fejérvári Zoltán (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor / Müpa)

A komolyzene kedvelői a világ legtöbbet játszott oratóriumának örülhetnek. Händel Messiása 1742 óta töretlen sikerrel fut, a mostani közvetítés különlegessége abban áll, hogy a régizene legavatottabb hazai ismerője, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével az eredeti verziót állította színpadra, ráadásul a 2018-ban bemutatott mű teljes terjedelmében lesz hallható.

Szombaton Igor Stravinsky Capricciója a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában lesz hallható, Fejérvári Zoltán zongoraművész szólójátékával kiegészülve. A Nemzeti Énekkar közreműködésével felhangzik majd a Zsoltárszomfónia is.

20210404_Mupa_Home_Stravinskymaraton_Capriccio_Kotschy_Gabor_Mupa-113734.jpg

Stravinsky-maraton (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor / Müpa)

A Müpa 2011 óta tagja az ECHO-nak, ennek köszönhetően érkezik a nézők otthonába a Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című, illusztrációkkal színesített előadása, melyen keresztül a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek a gyerekek, a portugál Casa da Música  produkciójának középpontjában egy klasszikus zenei mű, Saint-Saëns Az állatok farsangja áll, míg a hamburgi Elbphilharmonie cirkuszművészeten és zenén alapuló koncertje az álmok világába kalauzolja a kicsiket és nagyokat.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetőek a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

Az ECHO által közvetített előadásokat a Müpa Facebook-oldalán követhetik.

A teljes programkínálat az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: Vashegyi György (fotó: Posztós János / Müpa)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.