Klasszikus

Csallóközben koncertezik a rádió énekkara

2004.01.16. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Énekkara pénteken és szombaton a Csallóközben, a határ mentén koncertezik. A pénteki előadás a dunaszerdahelyi művelődési házban este 7 órakor kezdődik, szombaton pedig Révkomáromban este 6 órától hallhatják az énekkart az érdeklődők.

- A zene nem ismer határokat - és szerencsére az énekkar sem. Külön öröm, ha a nyelvterület azonos.

- A karácsonyi szünet után ismét elkezdődik a koncertturnéja a Magyar Rádió Énekkarának. Stauss Kálmán, a Magyar Rádió énekkarának vezetője pénteken Dunaszerdahelyen, szombaton pedig Révkomáromban lép fel énekkarával.

- Így van. Ez a két koncert folytatása annak, ami Erdéllyel kezdődött 2002. őszén, és aztán ott is folytatódott 2003. őszén. Elhatároztuk, hogy amennyire lehetőségünk engedi, határon túli magyarlakta területekre fogunk ellátogatni. Ennek következő állomása Dunaszerdahely, illetve Révkomárom. Reményeink szerint ezt fogjuk folytatni az elkövetkezendő években – mondta Strauss Kálmán.

- Mi van a repertoárban, mit ad elő az énekkar?

- Természetesen a műsor zöme magyar szerzők műveiből áll, magyarokon kívül Brahms három kórusművét énekeljük még. Fontos és talán azt lehet mondani, kiemelt helyen szerepelnek Kodály, Bartók, Ligeti művei, de hát nem különben Vajda János Bagatelljeiből a sorozat, és a végén ismét egy Kodály mű, a Mátrai képek című népdalfeldolgozás.

- Aki meg szeretné tekinteni az énekkar előadását, hol vehet jegyet, illetve hol található az előadás és mikor kezdődik?

- A jegyet illetően az a jó hír, hogy ingyenes a belépés ezekre a koncertekre. Dunaszerdahelyen pénteken este 19 órakor a városi művelődési központban kerül sor az előadásra, Révkomáromban pedig szombaton 18 órakor, tehát egy órával korábban, mint Dunaszerdahelyen, szintén a városi művelődési központban, és az is belépődíjmentes.

- Aki mégsem tudna elmenni ezekre az előadásokra, mikor, hol találkozhat legközelebb az énekkarral?

- Annak kicsit várni kell erre a koncertanyagra, de a Magyar Rádió felvételt is készít, mind a kettő koncertet felveszi, aztán egy későbbi időpontban sugározni fogja. Egyéb műsor tekintetében pedig a Magyar Kultúra Napján, azaz január 22-én 19 óra 30 perckor az Olasz Intézetben énekel az énekkar. Lajta László műveiből áll a műsor, és ennek a koncertnek a keretében a Lajta Alapítvány, illetve a Magyar Rádió közösen Lajta László díjat fog adományozni, ma még nem tudjuk kinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.