Klasszikus

Csallóközben koncertezik a rádió énekkara

2004.01.16. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Énekkara pénteken és szombaton a Csallóközben, a határ mentén koncertezik. A pénteki előadás a dunaszerdahelyi művelődési házban este 7 órakor kezdődik, szombaton pedig Révkomáromban este 6 órától hallhatják az énekkart az érdeklődők.

- A zene nem ismer határokat - és szerencsére az énekkar sem. Külön öröm, ha a nyelvterület azonos.

- A karácsonyi szünet után ismét elkezdődik a koncertturnéja a Magyar Rádió Énekkarának. Stauss Kálmán, a Magyar Rádió énekkarának vezetője pénteken Dunaszerdahelyen, szombaton pedig Révkomáromban lép fel énekkarával.

- Így van. Ez a két koncert folytatása annak, ami Erdéllyel kezdődött 2002. őszén, és aztán ott is folytatódott 2003. őszén. Elhatároztuk, hogy amennyire lehetőségünk engedi, határon túli magyarlakta területekre fogunk ellátogatni. Ennek következő állomása Dunaszerdahely, illetve Révkomárom. Reményeink szerint ezt fogjuk folytatni az elkövetkezendő években – mondta Strauss Kálmán.

- Mi van a repertoárban, mit ad elő az énekkar?

- Természetesen a műsor zöme magyar szerzők műveiből áll, magyarokon kívül Brahms három kórusművét énekeljük még. Fontos és talán azt lehet mondani, kiemelt helyen szerepelnek Kodály, Bartók, Ligeti művei, de hát nem különben Vajda János Bagatelljeiből a sorozat, és a végén ismét egy Kodály mű, a Mátrai képek című népdalfeldolgozás.

- Aki meg szeretné tekinteni az énekkar előadását, hol vehet jegyet, illetve hol található az előadás és mikor kezdődik?

- A jegyet illetően az a jó hír, hogy ingyenes a belépés ezekre a koncertekre. Dunaszerdahelyen pénteken este 19 órakor a városi művelődési központban kerül sor az előadásra, Révkomáromban pedig szombaton 18 órakor, tehát egy órával korábban, mint Dunaszerdahelyen, szintén a városi művelődési központban, és az is belépődíjmentes.

- Aki mégsem tudna elmenni ezekre az előadásokra, mikor, hol találkozhat legközelebb az énekkarral?

- Annak kicsit várni kell erre a koncertanyagra, de a Magyar Rádió felvételt is készít, mind a kettő koncertet felveszi, aztán egy későbbi időpontban sugározni fogja. Egyéb műsor tekintetében pedig a Magyar Kultúra Napján, azaz január 22-én 19 óra 30 perckor az Olasz Intézetben énekel az énekkar. Lajta László műveiből áll a műsor, és ennek a koncertnek a keretében a Lajta Alapítvány, illetve a Magyar Rádió közösen Lajta László díjat fog adományozni, ma még nem tudjuk kinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.