Klasszikus

Csallóközben koncertezik a rádió énekkara

2004.01.16. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Énekkara pénteken és szombaton a Csallóközben, a határ mentén koncertezik. A pénteki előadás a dunaszerdahelyi művelődési házban este 7 órakor kezdődik, szombaton pedig Révkomáromban este 6 órától hallhatják az énekkart az érdeklődők.

- A zene nem ismer határokat - és szerencsére az énekkar sem. Külön öröm, ha a nyelvterület azonos.

- A karácsonyi szünet után ismét elkezdődik a koncertturnéja a Magyar Rádió Énekkarának. Stauss Kálmán, a Magyar Rádió énekkarának vezetője pénteken Dunaszerdahelyen, szombaton pedig Révkomáromban lép fel énekkarával.

- Így van. Ez a két koncert folytatása annak, ami Erdéllyel kezdődött 2002. őszén, és aztán ott is folytatódott 2003. őszén. Elhatároztuk, hogy amennyire lehetőségünk engedi, határon túli magyarlakta területekre fogunk ellátogatni. Ennek következő állomása Dunaszerdahely, illetve Révkomárom. Reményeink szerint ezt fogjuk folytatni az elkövetkezendő években – mondta Strauss Kálmán.

- Mi van a repertoárban, mit ad elő az énekkar?

- Természetesen a műsor zöme magyar szerzők műveiből áll, magyarokon kívül Brahms három kórusművét énekeljük még. Fontos és talán azt lehet mondani, kiemelt helyen szerepelnek Kodály, Bartók, Ligeti művei, de hát nem különben Vajda János Bagatelljeiből a sorozat, és a végén ismét egy Kodály mű, a Mátrai képek című népdalfeldolgozás.

- Aki meg szeretné tekinteni az énekkar előadását, hol vehet jegyet, illetve hol található az előadás és mikor kezdődik?

- A jegyet illetően az a jó hír, hogy ingyenes a belépés ezekre a koncertekre. Dunaszerdahelyen pénteken este 19 órakor a városi művelődési központban kerül sor az előadásra, Révkomáromban pedig szombaton 18 órakor, tehát egy órával korábban, mint Dunaszerdahelyen, szintén a városi művelődési központban, és az is belépődíjmentes.

- Aki mégsem tudna elmenni ezekre az előadásokra, mikor, hol találkozhat legközelebb az énekkarral?

- Annak kicsit várni kell erre a koncertanyagra, de a Magyar Rádió felvételt is készít, mind a kettő koncertet felveszi, aztán egy későbbi időpontban sugározni fogja. Egyéb műsor tekintetében pedig a Magyar Kultúra Napján, azaz január 22-én 19 óra 30 perckor az Olasz Intézetben énekel az énekkar. Lajta László műveiből áll a műsor, és ennek a koncertnek a keretében a Lajta Alapítvány, illetve a Magyar Rádió közösen Lajta László díjat fog adományozni, ma még nem tudjuk kinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.