Klasszikus

Csalog Gábor a Városi Színházban

2003.04.24. 00:00
Ajánlom
Május 1-jén, este fél nyolctól Csalog Gábor zongoraművész ad hangversenyt a Városi Színházban. A kiváló akusztikájú színházteremben a francia barokk muzsika és a kortárs zene érdekes társításának lehetünk fültanúi.

A műsor aligha nevezhető konzervatívnak: Francois és Louis Couperin, Kurtág György, valamint Ligeti György darabjai szólalnak meg egymás társaságában. A Városi színházbeli koncert első része Francois Couperin (1668–1733) gazdag díszítéstechnikájú, érzéki és Kurtág György lényegivé redukált zenéje közötti ellentétre épül: a párizsi zeneszerző-orgonistának az udvar, a király számára készített elegáns és választékos, eredetileg csembalóra írt művei négy könyvének válogatott darabjai keverednek Kurtág Játékok című zongoramű-sorozata kezdetben gyermekeknek, a későbbiekben a komponista barátainak és számára fontos személyiségeknek írt nyolc füzete részleteivel.

A hangverseny második részében szintén Couperin- és Kurtág-darabok társulnak, azonban az ún. nagy Couperin, Francois műveit most nagybátyja, Louis (1626–1661) csembalódarabjai váltják fel. Francois-val ellentétben, aki mindig is elismert volt – amit Bach vagy később Debussy és Ravel tisztelete is példáz –, Louis Couperin életét és műveit homály fedi. Furcsa formák, rejtélyes harmóniák, melankólia és disszonancia jellemző zenéjére, kevés ismerője mégis egyetért abban, hogy korának egyik legnagyobb szerzője. A zenetörténet első fisz-moll darabját, az este szintén elhangzó Pavane-t semmilyen későbbi fisz-moll mű, még Bachéi sem szárnyalják túl. A Couperin-művek mellett szintén a Játékok-sorozat válogatott miniatűrjei hangzanak el, ami során három új Kurtág-darab bemutatójára is sor kerül.

A koncertet záró harmadik részben Ligeti György kürtre, hegedűre és zongorára írt triója hallható, amelyet Csalog Gábor két kiváló zenésztársával, Tóth Gáborral (kürt) és Keller Andrással (hegedű) közösen ad elő, ezzel is köszöntve a most nyolcvanéves jeles zeneszerzőt.

Jegyek a hangverseny helyszínén (Bp. VIII., Kálvária tér 6.), valamint Vigadó Ticket Office-ban, a Központi Jegyirodában, a Rózsavölgyi-jegyirodában és a Zeneakadémia jegypénztárában kaphatók. A Városi Színház megközelíthető a 9-es busszal és a 83-as trolival (a Nagykörúton érkezve átszállás a József körút–Baross utca sarkán).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.