Klasszikus

Csárdáskirálynő szűken mért meglepetésekkel

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
Komoly várakozás előzte meg az elmúlt hétvégén három alkalommal a szegedi Dóm téren játszott Alföldi Róbert által rendezett Csárdáskirálynőt. Az előzetes ígéretekben jelzett látványos revüelemekben bővelkedő tekintélyes költségvetésű előadás inkább megmaradt könnyed nyári szórakozásnak, mint a mű ma érvényes, elemző feldolgozásának.

A beigért repülőgép rögtön az előadás elején szállt el a négyezer fős publikum előtt. Arról is volt szó, hogy szór majd valamit a nézők közé, hozzám mindenesetre semmilyen égből pottyant meglepetés nem jutott el. Szerencsére a produkcióban azért akadt néhány örömteli meglepő pillanat, igaz ezek időtartama valóban csak pillanatokban mérhető. Meglepő és fanyar momentum volt példul amikor Stohl András Bóni grófként kiszabadult a "jányok, angyalok" gyűrűjéből és kiszólt az egyik, a nézők soraiban ülő hölgynek, hogy várja meg az előadás előtt. Több alkalommal főként a koreográfia és egy-egy jól sikerült jópofa rendezői ötlet segítségével sikerült lefosztani a dalokról a sok hakniban rárakódott negédes mázat. Összességében viszont a rendezés adós maradt egy következetesen elemző, ma érvényes feldolgozással. Emlékezetes például Mohácsi János a kilencvenes évek eleji kaposvári rendezése, ahol az operett társadalmi miliójének mélyrétegeivel is megismertette a közönséget. Alföldi annyit megtett ugyan, hogy igyekezett találékony, groteszk, színészbarát ötletekkel feldobni az előadást, de a történet keserűségét és drámaiságát csak néhol sikerült megmutatnia. Az egykori sanzonettből lett grófnő Cecília (Hernádi Judit) rendhagyó módon, drámaian énekelte ugyan a Hajmási Pétert, de ez nem szervesült az alakítás egészébe. A Miskát megformáló Bodrogi Gyula viszont az előadás legjobbjaként végig hitelesen, ironiával teli életbölcseséggel ruházta fel a figurát. Nála érthető volt, miért akarta otthagyni a hercegi kastélyt és miért kívánkozott vissza az orfeumba. A produkció legvirgoncabbja Stohl András volt, aki önfeledten sokat magára vállalva komédiázott, kár hogy kollégái néha egy kicsit magára hagyták. Nagyon szembeötlő volt a színészek játékstílusának különbözősége. A Szilviát megformáló Rálik Szilvia és az Edvint játszó Nyári Zoltán az operettek többségében megszokott teátrálisabb gesztusokat alkalmazott, míg Bodroginak vagy a Kerekes Ferkót alakító Gálffi Lászlónak nem volt szüksége ilyen "pótmegoldásokra".

A színpadra ültetett szegedi szimfonikusok Silló István vezényletével megbízhatóan muzsikáltak.

Ötletesek voltak Gyarmathy Ágnes jelmezei, főként az első, az orfeumban játszódó és a harmadik felvonásban megjelenített vízparti jelenetben sikerült színes kavalkádot varázsolnia a színpadra. Menczel Róbert frappáns díszletei zökkenőmentesen biztosították a második és harmadik felvonás közti gyors változást. Tetszett Király Attila gyakran a groteszk irányába elhajló koreográfiája. Sajnálatos viszont, hogy a látványos külsőségeknek szánt röpke tüzijáték, a fényorgona és a játék végén a színpad egyrészét elárasztó vízesés öncélú fölösleges akcónak tünt. Érdemes külön szót ejteni a vízparti jelenetben szerepet kapó a színpad előterében elhelyezett medencéről. Jópofa dolog volt, hogy amikor felvonult a vidám úszóruhába bújtatott tánckar, mindenki azt várta, hogy beleugranak a medencébe, de először csak a lábmosóba "lubickoltak". Aztán néhány színésznek a derékig érő nagymedencéből is kijutott. Szilviát megszemélhettük egy merészen erotikus fürdőruhában is. Sőt Hajmási Péter és Hajmási Pál is nagybőgő helyett a vízbe ugrott be. Összességében mégis a medence is "üres" látványosság maradt, bár az egyébként jól szórakozó nézők egyrésze joggal irigyelte a művészeket, akik a fülledt éjszakában lgalább egy kicsit lehűthették magukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.