Klasszikus

Csata fegyver nélkül

2005.04.08. 00:00
Ajánlom
Az új befogadóhely nem oldja meg a táncszakma gondjait A bejárató idő helyett, az V. Táncfórum bemutatóival szinte egy időben derülhetnek csak ki a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadtechnikai hiányosságai. Bár a táncszakma örül az új befogadóhelynek, pénzgondjai ezzel nem oldódnak meg - derült ki a Nemzeti Táncszínház tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Táncszínház otthona továbbra is a Várszínház - kezdte a Magyar Táncművészek Szövetségével közös sajtótájékoztatójukat a táncteátrum ügyvezető igazgatója, Török Jolán. A budai Várszínházban 2001 végén megnyilt Nemzeti Táncszínház a Művészetek Palotája Fesztivál Színházát ugyanis évente száz napra ingyenes használatba kapja. Az ide tervezett táncpremierekhez és régebbi darabok repertoáron tartásához a táncszínház 178 millió forintot kapott a kulturális tárcától. A Művészetek Palotája pedig - a színpad mellé - 210 négyzetméteres próbatermet, öltőzőket és irodákat is a táncszínház használatába adott. Az igazgatónő hozzátette: bár a nézőtéren 452 széket lehet összeszámolni, jóval kevesebb fizetőhellyel számolhatnak. A Nemzeti Színház nyitása idején kitudódott technikai problémákhoz hasonlóan a Fesztivál Színház nézőterének is vannak bizonyos "vakfoltjai". Olyan helyek, ahonnan nem látható be az egész színpad. Ezenkívül az első három sor ötvenegy ülőhelyét általában lefedik, és előszínpadként használják majd a társulatok.

Talán éppen ez az előre nem látott bevételcsökkenés az oka annak, hogy Török Jolán úgy érezte, magyarázkodnia kell: a száz napból csak hatvannégyen tartanak előadásokat, a többi huszonhat próbanap lesz.

A Fesztivál Színházban elsőként színpadra lépő együttesek vezetői meg éppen azt kifogásolták: bemutatónként négynapos felkészüléssel szinte képtelenség színpadra állni. A Művészetek Palotájában kedd óta próbáló ExperiDance vezetője, Román Sándor szerint elég, ha a négy napból csak egyen közbeszól a még kipróbálatlan technika, máris pengeélen táncol a produkció.

A Honvéd Együttest vezető Novák Ferenc pedig azt kérte a Művészetek Palotája munkatársaitól: a szigorú biztonsági előírások alól adjanak néha felmentést a táncosoknak, az Egri Csillagok című történelmi musical próbáit vezetve ugyanis nap mint nap azt tapasztalja, hogy a nézőtér felől támadó mintegy ötven töröknek Bornemisszáék előtt legalább három biztonsági őrrel is meg kell vívniuk, mire eljutnak a színpadig.

A Művészetek Palotája ügyvezető igazgatója, Kiss Imre türelmet kért a táncszakmától a szinte lehetetlenül szűkre szabott beüzemelési időszak miatt. Az intézményvezető nonszensznek tartja, hogy amíg az egyfunkciós luzerni hangversenyterem alapos kipróbálására nyolc majd plusz négy hónapot szántak üzemeltetői, addig a Művészetek Palotája létesítményeiről napok alatt kellene kiderülnie az összes hibának, hiányosságnak.

A Fesztivál Színházban tehát nincs "bejárató idő", a színpadtechnika rögtön átadása után vizsgázik. Április 21-29. között itt tartják a tánc világnapja köré szervezett egyhetes fesztivált, az V. Táncfórumot, 29-én, a tánc világnapján tartott gálán pedig átadják az idei szakmai díjakat.

Fegyvertelen harcot vív az egész táncszakma - derült ki a táncművészszövetséget vezető Kiss János helyzetképéből. - Bármennyire örülünk a legújabb színpadnak, ahol a közönség estéről estére táncot láthat, a társulatok anyagi gondjai ezzel nem oldódnak meg. Kiss János elárulta: a munkáját kézzelfogható eredmények hiányában két hónapja felfüggesztő Táncművészeti Kerekasztal remélhetőleg újra feláll.

Hogy milyen lehetőségei lesznek a jelenleg - ahogy Novák Ferenc fogalmazott - "leglesajnáltabb" előadó-művészeti területnek, arról Bozóki András kulturális miniszterrel való májusi tárgyalásuk után tudnak csak biztosat mondani.

Azok a táncegyüttesek, amelyek nem lépnek fel a Fesztivál Színházban, tehát nem jut nekik az ezzel járó produkciós támogatásból, alapvetően három hazai pénzalapra pályázhatnak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodájának információja szerint a tárca tavaly 190 millió forintot osztott szét körülbelül negyven pályázó között.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) pályáztatási osztályának vezetőjétől, Barna Mártontól megtudtuk, hogy az NKA-hoz tavaly benyújtott 461 tánctémájú pályázatból csak 298-at tudtak támogatni. Ez azt jelenti, hogy bár a társulatoknak idén 954 millió forintra lett volna szükségük, az Alapprogram csak 243 millióval tudott hozzájárulni szakmai programjaikhoz. A fővárosi önkormányzatnál nincs is külön táncművészeti keret, a színházi alaphoz kell pályázniuk a táncosoknak is. Tavaly harmincmilliót kaptak.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.