Klasszikus

Csata fegyver nélkül

2005.04.08. 00:00
Ajánlom
Az új befogadóhely nem oldja meg a táncszakma gondjait A bejárató idő helyett, az V. Táncfórum bemutatóival szinte egy időben derülhetnek csak ki a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadtechnikai hiányosságai. Bár a táncszakma örül az új befogadóhelynek, pénzgondjai ezzel nem oldódnak meg - derült ki a Nemzeti Táncszínház tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Táncszínház otthona továbbra is a Várszínház - kezdte a Magyar Táncművészek Szövetségével közös sajtótájékoztatójukat a táncteátrum ügyvezető igazgatója, Török Jolán. A budai Várszínházban 2001 végén megnyilt Nemzeti Táncszínház a Művészetek Palotája Fesztivál Színházát ugyanis évente száz napra ingyenes használatba kapja. Az ide tervezett táncpremierekhez és régebbi darabok repertoáron tartásához a táncszínház 178 millió forintot kapott a kulturális tárcától. A Művészetek Palotája pedig - a színpad mellé - 210 négyzetméteres próbatermet, öltőzőket és irodákat is a táncszínház használatába adott. Az igazgatónő hozzátette: bár a nézőtéren 452 széket lehet összeszámolni, jóval kevesebb fizetőhellyel számolhatnak. A Nemzeti Színház nyitása idején kitudódott technikai problémákhoz hasonlóan a Fesztivál Színház nézőterének is vannak bizonyos "vakfoltjai". Olyan helyek, ahonnan nem látható be az egész színpad. Ezenkívül az első három sor ötvenegy ülőhelyét általában lefedik, és előszínpadként használják majd a társulatok.

Talán éppen ez az előre nem látott bevételcsökkenés az oka annak, hogy Török Jolán úgy érezte, magyarázkodnia kell: a száz napból csak hatvannégyen tartanak előadásokat, a többi huszonhat próbanap lesz.

A Fesztivál Színházban elsőként színpadra lépő együttesek vezetői meg éppen azt kifogásolták: bemutatónként négynapos felkészüléssel szinte képtelenség színpadra állni. A Művészetek Palotájában kedd óta próbáló ExperiDance vezetője, Román Sándor szerint elég, ha a négy napból csak egyen közbeszól a még kipróbálatlan technika, máris pengeélen táncol a produkció.

A Honvéd Együttest vezető Novák Ferenc pedig azt kérte a Művészetek Palotája munkatársaitól: a szigorú biztonsági előírások alól adjanak néha felmentést a táncosoknak, az Egri Csillagok című történelmi musical próbáit vezetve ugyanis nap mint nap azt tapasztalja, hogy a nézőtér felől támadó mintegy ötven töröknek Bornemisszáék előtt legalább három biztonsági őrrel is meg kell vívniuk, mire eljutnak a színpadig.

A Művészetek Palotája ügyvezető igazgatója, Kiss Imre türelmet kért a táncszakmától a szinte lehetetlenül szűkre szabott beüzemelési időszak miatt. Az intézményvezető nonszensznek tartja, hogy amíg az egyfunkciós luzerni hangversenyterem alapos kipróbálására nyolc majd plusz négy hónapot szántak üzemeltetői, addig a Művészetek Palotája létesítményeiről napok alatt kellene kiderülnie az összes hibának, hiányosságnak.

A Fesztivál Színházban tehát nincs "bejárató idő", a színpadtechnika rögtön átadása után vizsgázik. Április 21-29. között itt tartják a tánc világnapja köré szervezett egyhetes fesztivált, az V. Táncfórumot, 29-én, a tánc világnapján tartott gálán pedig átadják az idei szakmai díjakat.

Fegyvertelen harcot vív az egész táncszakma - derült ki a táncművészszövetséget vezető Kiss János helyzetképéből. - Bármennyire örülünk a legújabb színpadnak, ahol a közönség estéről estére táncot láthat, a társulatok anyagi gondjai ezzel nem oldódnak meg. Kiss János elárulta: a munkáját kézzelfogható eredmények hiányában két hónapja felfüggesztő Táncművészeti Kerekasztal remélhetőleg újra feláll.

Hogy milyen lehetőségei lesznek a jelenleg - ahogy Novák Ferenc fogalmazott - "leglesajnáltabb" előadó-művészeti területnek, arról Bozóki András kulturális miniszterrel való májusi tárgyalásuk után tudnak csak biztosat mondani.

Azok a táncegyüttesek, amelyek nem lépnek fel a Fesztivál Színházban, tehát nem jut nekik az ezzel járó produkciós támogatásból, alapvetően három hazai pénzalapra pályázhatnak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodájának információja szerint a tárca tavaly 190 millió forintot osztott szét körülbelül negyven pályázó között.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) pályáztatási osztályának vezetőjétől, Barna Mártontól megtudtuk, hogy az NKA-hoz tavaly benyújtott 461 tánctémájú pályázatból csak 298-at tudtak támogatni. Ez azt jelenti, hogy bár a társulatoknak idén 954 millió forintra lett volna szükségük, az Alapprogram csak 243 millióval tudott hozzájárulni szakmai programjaikhoz. A fővárosi önkormányzatnál nincs is külön táncművészeti keret, a színházi alaphoz kell pályázniuk a táncosoknak is. Tavaly harmincmilliót kaptak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.