Klasszikus

Cseh vendégek

2009.05.22. 12:36
Ajánlom
Május 27-én és 28-án a Cseh Filharmonikus Zenekar lép fel a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok Ferencsik- és Klemperer-bérletének utolsó előadásaként.

A prágai együtts vendégjátékára az "Európa szívében" elnevezésű, a Nemzeti Filharmonikusok és négy közép-európai főváros (Pozsony, Prága, Bécs, Ljubljana) egy-egy zenekarának részvételével megvalósuló csereprogram keretében kerül sor. 2007 májusában a Szlovák, 2008 januárjában a Szlovén Filharmonikusokat hallhattuk a Művészetek Palotájában, most pedig Csehország vezető zenekara vendégszerepel nálunk. A nagymúltú együttes 1896-ban, a prágai Rudolfinumban adta első hangversenyét, Antonín Dvorák vezényletével. A Müpában most Zdenek Mácal vezetésével koncerteznek, aki a Cseh Filharmonikusok tizedik vezető karmestereként, 2003 őszétől 2007 szeptemberéig állt a zenekar élén. Két budapesti hangversenyükre két I. szimfóniát hoznak.

Az ötven esztendeje elhunyt Bohuslav Martinu (1890-1959) mind a hat szimfóniáját amerikai emigrációs évei alatt írta. Amikor a háború elől menekülve Amerikába érkezett, régi barátja, Serge Koussevitzky, a Bostoni Szimfonikusok vezetője szimfóniát rendelt tőle. A karmester kívánsága az volt, hogy a művet nemrég elhunyt felesége, Natalie emlékének ajánlja a szerző.

Mahler I. szimfóniáját Budapesten mutatták be, 1889. november 20-án. A zeneszerző ebben az időben (1888-tól 1891-ig) a budapesti Operaház igazgatója volt, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotása a magyar fővárosban hangozzék el először. Most meghallgathatjuk, hogyan interpretálják a művet a Cseh Filharmonikusok - Budapesten.

2009. május 27. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest)
Cseh Filharmonikus Zenekar

Vez.: Zdenek Macal
Martinú: I. szimfónia, H 289
Mahler: I., D-dúr "A titán" szimfónia

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.