Klasszikus

Cseh vendégek

2009.05.22. 12:36
Ajánlom
Május 27-én és 28-án a Cseh Filharmonikus Zenekar lép fel a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok Ferencsik- és Klemperer-bérletének utolsó előadásaként.

A prágai együtts vendégjátékára az "Európa szívében" elnevezésű, a Nemzeti Filharmonikusok és négy közép-európai főváros (Pozsony, Prága, Bécs, Ljubljana) egy-egy zenekarának részvételével megvalósuló csereprogram keretében kerül sor. 2007 májusában a Szlovák, 2008 januárjában a Szlovén Filharmonikusokat hallhattuk a Művészetek Palotájában, most pedig Csehország vezető zenekara vendégszerepel nálunk. A nagymúltú együttes 1896-ban, a prágai Rudolfinumban adta első hangversenyét, Antonín Dvorák vezényletével. A Müpában most Zdenek Mácal vezetésével koncerteznek, aki a Cseh Filharmonikusok tizedik vezető karmestereként, 2003 őszétől 2007 szeptemberéig állt a zenekar élén. Két budapesti hangversenyükre két I. szimfóniát hoznak.

Az ötven esztendeje elhunyt Bohuslav Martinu (1890-1959) mind a hat szimfóniáját amerikai emigrációs évei alatt írta. Amikor a háború elől menekülve Amerikába érkezett, régi barátja, Serge Koussevitzky, a Bostoni Szimfonikusok vezetője szimfóniát rendelt tőle. A karmester kívánsága az volt, hogy a művet nemrég elhunyt felesége, Natalie emlékének ajánlja a szerző.

Mahler I. szimfóniáját Budapesten mutatták be, 1889. november 20-án. A zeneszerző ebben az időben (1888-tól 1891-ig) a budapesti Operaház igazgatója volt, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotása a magyar fővárosban hangozzék el először. Most meghallgathatjuk, hogyan interpretálják a művet a Cseh Filharmonikusok - Budapesten.

2009. május 27. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest)
Cseh Filharmonikus Zenekar

Vez.: Zdenek Macal
Martinú: I. szimfónia, H 289
Mahler: I., D-dúr "A titán" szimfónia

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.