Klasszikus

Cselló bérlet

2006.02.01. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Vonósok 2005/2006-os hangversenyévadjának kiemelkedő eseménye a zeneakadémiai cselló-sorozat, amelynek első, február 10-ei koncertjén a német gordonkaművész, Gustav Rivinius vendégszerepel.

A februári est műsorán Elgar: Vonósszerenád, Csajkovszkij: Pezzo di capriccioso, Notturno és Andante cantabile, valamint Britten Frank Bridge variációk című műve szerepel. A bérlet következő, március 9-ei programjában kizárólag Luigi Boccherini művei szerepelnek: az est tisztelgés a kétszáz éve született olasz komponista előtt. A koncert szólistája Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész, valamint Kertesi Ingrid érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese lesz. A sorozat záróhangversenyén, április 27-én a Budapesti Vonósok és Fenyő László, az egyik legsikeresebb fiatal magyar gordonkaművész tolmácsolásában Joseph Haydn művei hangzanak fel.

A zeneakadémiai koncertek mellett az együttes március elején Svájcba utazik, ahol a Máramarosszigeti Gyermekklinika javára rendezett, több éves hagyományra visszatekintő turnén vesznek részt. A körút szervezője Nagy István Zsolt Svájcban élő fuvolaművész, valamint Gábor Ferenc, a Berlini Filharmonikusok szólamvezető brácsaművésze. A svájci koncertsorozatot követően az 1977-ben alakult együttes március 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is a közönség elé lépnek, majd a hónap végén Lencsés Lajos oboaművésszel Soproni József, Balassa Sándor és Kodály Zoltán műveiből készítenek hanglemezt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.