Klasszikus

Cselló és vidéke

2004.01.13. 00:00
Ajánlom
Megpróbáltam elfelejteni, hogy Perényi Miklós a világ egyik legjobb csellistája, mert arra voltam kíváncsi, hogy vajon magamtól is rájön- nék-e. Azt hiszem, igen, de nem olyan könnyen. Nem Perényi miatt, mert ő vitathatatlanul tisztán, nemesen, természetesen játszott a Zeneakadémián, csupán annyit hibázva, amennyit még jólesik észre sem venni. Csak néha egyszerűen nem lehetett hallani őt a zongorától. Pedig Várjon Dénes nem egy oroszlán a hangszer mögött, de az arányok ezen az estén nem feltétlenül voltak csellóbarátok.

Két trükkös darab hangzott el a hangverseny első részében. Mendelssohn Gordonkaszonátájában az a trükk, hogy kedves és egyszerű kis szalondarabnak látszik, közben mégis nagy, szép, mély. Csak Mendelssohn szeret bujkálni, nem a kabátján kívül hordja a szívét. Britten Szonátáját úgy játszották az előadók, mintha ők is olvasták volna a műsorfüzetben Szuromi Fruzsina írását arról, hogy a mű karakterdarabok fűzére, inkább szvit, mint szonáta. Élesen elváltak egymástól tételek, nagy szüneteket tartottak közöttük, amelyekben közönség nemcsak kiköhécselhette magát, de még eszmecserét is folytathatott. A Szonáta C–ben azonban olyan, mintha Britten előzőleg sokat hallgatta volna Bartók Concertóját, és azt fogalmazta volna át csellóra és gordonkára. Van ugyan egy szórakoztató, virtuóz olvasata is a műnek, ez meg is szólalt, az utolsó tétel után Várjon Dénes szinte leszédült a zongora mellől, úgy belefáradt a darabba, de a tételek együtt mintha többet akarnának mondani, mint egymástól így elválasztva.

Az akusztikai össze nem illés mellett volt még egy különös tapasztalat: Perényi Miklós mintha nem várt volna sokat zongorapartnerétől, csak a megbízható alap szolgáltatását, mintha a zongoraszólam lenne a fehér alapozó festék, amelyre fölfesthetné a maga elképzelését a művekről. Az első rész alapján megkockáztatnám, hogy igaza van: Várjon Dénes derekasan dolgozott, de mondjuk a Mendelssohn-szonáta második tételében, ahol nála szólalt meg először a dallam, nem lehet azt mondani, hogy különlegesen inspiratív lett volna a játéka.

Sok minden változott a második részben, Dvorák Esz-dúr zongoranégyesében. Mindenekelőtt az arányok: Perényi Miklóshoz még két vonós társult, Takács-Nagy Gábor a hegedűjével és Papp Sándor brácsával. A hangerőviszonyok ezzel rendbe is jöttek, a három vonós között jobban is lehetett érzékelni az együttes játék, az egymás gondolataira való reagálás örömét. Papp Sándor látszólag egyszerű, sallangmentes játéka mögött nagy tartalékokat lehet sejteni, ha visszafogott is a muzsikus, van mit visszafognia. Takács-Nagy Gábor természetesen nagy és érzékeny zenész, remek partner, de időnként anynyira fájdalmasan hamisan játszott, hogy nehéz volt a hangokban megtalálni az örömöt. De ha sikerült, akkor megérte a fáradságot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.