Klasszikus

Csellóval az élet

2009.04.12. 00:00
Ajánlom
Mező László április 27-én lesz 70 éves. Fiatalkorában számos verseny dobogósa és győztese volt, hírnevét a Bartók-vonósnégyesben betöltött szerepe is öregbíti. Előadó-művészi díjai mellett tanítványainak sikerei fémjelzik pályáját, amelyre a kerek évforduló kapcsán tekintettünk vissza.

Mező László (fotó: Herman Péter)

Fidelio Est: Mindig is csellista szeretett volna lenni?

Mező László: Ó, ez egy bonyolult történet. Már Kodály Zoltán is megmondta: „A Mező család olyan, mint a Bach család. Mindenki zenész, és mindenütt ott vannak.” A családom zenei múltja az én választásomat is meghatározta, de amikor 1947-ben Békés-Tarhosra kerültünk két testvéremmel, Imrével és Judittal az ottani bentlkásos zeneiskolába, először hegedülni kezdtem. Ez így is ment öt évig, de sosem szerettem, nem bírta a fülem a magas hangokat, és odáig fajult a helyzet, hogy el is akartak tanácsolni. Ezzel egyidőben azonban nagybátyám, Papp László, a zeneiskola igazgatóhelyettese meggyőzött egy Zeneakadémiai csellótanárt, hogy jöjjön Békés-Tarhosra tanítani – a tanár Friss Antal volt. Csellista tanonc híján engem vittek be hozzá.

FE: És innentől rendben volt minden?

ML: Nagyon is. Szerencsémre Friss tanár úr nem a tanterv, hanem a tanuló terhelhetősége szerint tanított. Én pedig, miután meghallgattam életem első Casals-lemezét, szerelembe estem a hangszerrel, és napi öt-hat óra gyakorlással igen terhelhetőnek bizonyultam. Tökéletességre törekedtem. Miután a békés-tarhosi zeneiskola 1954-ben bezárt, Pestre kerültem, ahol továbbra is Friss tanár úrnál tanultam, de nem csak a konzervatóriumban, hanem a Zeneakadémián is, így még többet gyakoroltam, mint addig. Ennek is köszönhető, hogy öt év csellózás után Párizsban különdíjas lettem a Casals-versenyen. Ezután 1961-ben a prágai Dvořák-versenyen második lettem, majd 1962-ben Rosztropovics hívott meg a Csajkovszkij-versenyre Moszkvába. 1963-ban pedig megnyertem a budapesti a Casals-versenyt.

FE: Mit gondol a versenyekről?

ML: Szerintem a versenyek nagyon fontosak. A gyerekekben jó és tiszta versenyszellem van, ezért nagyon hasznos ilyen módon megméretniük magukat, és tapasztalatot szerezniük. Természetesen nem mindenkiben van meg ez a hozzáállás – általában ők azok, akik kritikával élnek e fórummal szemben. Viszont akik szeretnek versenyezni, azoknak óriási hasznára válik mindaz az idegmunka és összpontosítás, ami a magukhoz mért legjobb teljesítményre teszi őket képessé.

FE: Ez az együttesekre is igaz, ha jól gondolom – a Bartók-vonósnégyes is hasonló megmérettetésekkel kezdte a pályáját, még Komlós Vonósnégyes néven.

ML: Így igaz. Bár egy vonósnégyesnek kell öt-hét év, mire kiderül, jól működik-e együtt hosszú távon, mi már előbb, Weiner Leó, majd Mihály András vezetése alatt részt vettünk pár versenyen. Egy idő után a többi elfoglaltságom, a tanítás és a versenyek mellett nem tudtam tovább vállalni a részvételt, így sajnálattal bár, de kiléptem, és csak 1976-ban lettem újra tag.


Mező László (fotó: Herman Péter)

FE: Tapasztalatai alapján mit gondol, mi számít többet: a tehetség vagy a szorgalom?

ML: Azt szoktuk mondani, hogy a jó eredmény eléréséhez egy rész tehetség és két rész szorgalom kell. Hozzátenném még, hogy erős hit is kell, szerencse, és fontos az is, hogy jó legyen a tanár. Ez utóbbi ugyanannyit számít, mint a sportolóknál az, ha jó az edzőjük, akivel együtt tudnak működni.

FE: Volt olyan célja, amit nem sikerült elérnie?

ML: Szerettem volna zenét szerezni, és tökéletesíteni a zongorajátékomat. Az egyetemi tanulmányok keretében végeztem zeneszerzést, de csak egy évig. Soproni Józsefnél tanultam. Popper Dávid azzal, hogy komponált – etűdöket, előadási darabokat, ujjgyakorlatokat – sokkal szélesebb körben vált ismertté. Rosztropovics egy művet szerzett, őt főleg előadóművészként ismerjük. Karmester viszont nem szeretnék lenni.

FE: Mik a tervei a jövőre nézve?

ML: Szeretnék addig vonósnégyesezni, kamarazenélni, ameddig lehet, segíteni a növendékeimet, no meg saját muzsikus fiaimat.

FE: Milyen tanácsot adna a most felnövő művészgenerációnak?

ML: A mai világban egynél több diplomát érdemes szerezni, szélesebb látókörrel, nagyobb tudással nekivágni az önálló életnek. Mindig adódhat olyan esemény, ami miatt módosítani kell eredeti célkitűzéseinket. A zenei pályán is rendkívül sok a lehetőség, később válhat valakiből akár zenei rendező, koncertszervező, művészeti vezető is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.