Klasszikus

Csemegézzen Rost Andrea kedvenc felvételei közül!

2022.06.15. 09:35
Ajánlom
Kerek születésnapját ünnepli a világhírű szoprán, Rost Andrea, Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes. Ebből az alkalomból kiválasztotta nekünk néhány kedvenc előadás-felvételét, melyek teljes egészében is megtekinthetők.

Legyen szó akár Mozartról, a bel cantóról, a romantikus olasz vagy a magyar repertoárról, Rost Andreához fogható művész kevés van a nagyvilágban. A legnagyobb operaházakban, a Metropolitan Operában, a milánói Scalában, a Bécsi Állami Operában is fellépett, miközben a hazai közönségnek is egyik első számú kedvence maradt.

Kerek születésnapja alkalmából online is elérhető felvételei közül válogatott, hogy a közönség is visszanézhesse a számára legkedvesebb előadásokat.

A Mozart-hősnők a kezdetektől végigkísérték a művésznő pályáját, de később sem lett hozzájuk hűtlen, A varázsfuvola Pamináját idén júliusban is több alkalommal megformálja majd a Magyar Állami Operaházban. A milánói Scala 1995-ös előadásában is a világosságra és szerelemre vágyó leányt alakítja, a produkció karmestere Riccardo Muti, a további főszereplők Paul Groves, Victoria Loukianetz és Matthias Hölle.

A szerelmében csalódó, érte mégis az életét feláldozó Gilda is Rost Andrea pályafutásának egyik emblematikus szerepe lett. A Rigolettóban nem csupán lenyűgöző koloratúrkészségét mutathatta meg, de érzékeny karakterformálásával alighanem sokaknak csalt könnyet a szemébe. Az 1996-ban, a Párizsi Nemzeti Operában tartott előadáson partnerei Ramón Vargas, Paolo Gavanelli, Miguel Angel Zapater és Graciela Araya voltak, a karmester James Conlon.

Minden hazai operaénekes számára különleges jelentőséggel bír, ha a legnagyobb nemzeti operánkban, Erkel Ferenc Bánk bánjában szerepelhet. Rost Andrea a pazar történelmi díszletek között játszódó operafilmben, Káel Csaba alkotásában játszhatta el a nagyúr tragikus sorsú feleségét. A felvétel karmestere Pál Tamás, a további főszerepeket Kiss-B. Atilla, Marton Éva, Gulyás Dénes és Sólyom-Nagy Sándor alakították.

Isten éltesse a Művésznőt!

Fejléckép: Rost Andrea (fotó: Emmer László)

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

Kapcsolódó

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.

Rost Andrea: „Domingóval minden találkozásom megerősíti a zenébe vetett hitemet”

Rost Andrea: „Domingóval minden találkozásom megerősíti a zenébe vetett hitemet”

Noha több évtizedes kapcsolat fűzi a Magyar Állami Operaházhoz Plácido Domingót, színpadi szerepben idén áprilisban, Verdi Simon Boccanegrájában lépett fel először a spanyol tenor az Andrássy úti Ybl-palotában. Amelia szerepében a világhírű magyar szoprán, Rost Andrea volt partnere. VIDEÓ

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.