Klasszikus

Csemegézzen Rost Andrea kedvenc felvételei közül!

2022.06.15. 09:35
Ajánlom
Kerek születésnapját ünnepli a világhírű szoprán, Rost Andrea, Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes. Ebből az alkalomból kiválasztotta nekünk néhány kedvenc előadás-felvételét, melyek teljes egészében is megtekinthetők.

Legyen szó akár Mozartról, a bel cantóról, a romantikus olasz vagy a magyar repertoárról, Rost Andreához fogható művész kevés van a nagyvilágban. A legnagyobb operaházakban, a Metropolitan Operában, a milánói Scalában, a Bécsi Állami Operában is fellépett, miközben a hazai közönségnek is egyik első számú kedvence maradt.

Kerek születésnapja alkalmából online is elérhető felvételei közül válogatott, hogy a közönség is visszanézhesse a számára legkedvesebb előadásokat.

A Mozart-hősnők a kezdetektől végigkísérték a művésznő pályáját, de később sem lett hozzájuk hűtlen, A varázsfuvola Pamináját idén júliusban is több alkalommal megformálja majd a Magyar Állami Operaházban. A milánói Scala 1995-ös előadásában is a világosságra és szerelemre vágyó leányt alakítja, a produkció karmestere Riccardo Muti, a további főszereplők Paul Groves, Victoria Loukianetz és Matthias Hölle.

A szerelmében csalódó, érte mégis az életét feláldozó Gilda is Rost Andrea pályafutásának egyik emblematikus szerepe lett. A Rigolettóban nem csupán lenyűgöző koloratúrkészségét mutathatta meg, de érzékeny karakterformálásával alighanem sokaknak csalt könnyet a szemébe. Az 1996-ban, a Párizsi Nemzeti Operában tartott előadáson partnerei Ramón Vargas, Paolo Gavanelli, Miguel Angel Zapater és Graciela Araya voltak, a karmester James Conlon.

Minden hazai operaénekes számára különleges jelentőséggel bír, ha a legnagyobb nemzeti operánkban, Erkel Ferenc Bánk bánjában szerepelhet. Rost Andrea a pazar történelmi díszletek között játszódó operafilmben, Káel Csaba alkotásában játszhatta el a nagyúr tragikus sorsú feleségét. A felvétel karmestere Pál Tamás, a további főszerepeket Kiss-B. Atilla, Marton Éva, Gulyás Dénes és Sólyom-Nagy Sándor alakították.

Isten éltesse a Művésznőt!

Fejléckép: Rost Andrea (fotó: Emmer László)

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

Kapcsolódó

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.

Rost Andrea: „Domingóval minden találkozásom megerősíti a zenébe vetett hitemet”

Rost Andrea: „Domingóval minden találkozásom megerősíti a zenébe vetett hitemet”

Noha több évtizedes kapcsolat fűzi a Magyar Állami Operaházhoz Plácido Domingót, színpadi szerepben idén áprilisban, Verdi Simon Boccanegrájában lépett fel először a spanyol tenor az Andrássy úti Ybl-palotában. Amelia szerepében a világhírű magyar szoprán, Rost Andrea volt partnere. VIDEÓ

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus interjú

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.