Klasszikus

Csíkszereda és Salzburg muzsikája

2006.09.18. 00:00
Ajánlom
Nem mindennapi koncertnek lehetnek tanúi azok, akik október 8-án, délután négy órakor ellátogatnak a Zeneakadémia Nagytermébe. Különleges repertoárral mutatkozik be Magyarországon a Csíki Kamarazenekar: Michael Haydn, Mozart és kortárs csíkszeredai zeneszerzők művei csendülnek fel.

A Csíki Kamarazenekart 2001-ben alapította Szőnyi Zoltán karmester. A zenekar tagjai Csíkszereda és Marosvásárhely fiatal és tehetséges muzsikusai közül kerültek ki. A vonósokból álló együttes rendszeres és minőségi munkát is maga mögött tudhat: kurzusokon, hangversenykörutakon is részt vettek már. Tiszta, csengő hangjuk mellett a lélegző formálás jellemzi a lemezfelvételek előtt álló Kamarazenekart.

Fazakas Aaron Stalactite című művét 2003-ban írta Kolozsvárott. A zene és a képiség példája ez a kompozíció. A három tételes alkotás története így szól: egy barlangba tévedünk, ahol a vízcseppek zápora elől egyre beljebb és beljebb menekülünk. Odabenn katartikus élményben lesz részünk, majd félelmünkben kifutunk a világosságba.

Kiskamoni Szalay Zoltán Csíkszeredai zeneszerző 1985-ben írta Ecloga című művét vonós oktettre és népi hegedűre. Ajánlása Magyari Zitának szól. A modern hangzású műben fájdalmasan éles kontraszt a népi hegedű jajszava. Csíky Boldizsár Marosvásárhelyi zeneszerző Vitézi énekek és Régi erdélyi énekek és táncok című alkotásai Tinódi Lantos Sebestyén, illetve a Kájoni Kódex dallamait dolgozza fel igen hatásosan.

Fazakas és Szalay művei Magyarországi, míg a hangverseny második felében felcsendülő Michael Haydn művek újkori bemutatók, ami azt jelenti, hogy bizonyosan 100 éve nem szólaltak meg. Ménesi Gergely ugyanis a Budapesti Széchényi Könyvtárból, M. Haydn kéziratából készítette a kottákat Szerző Katalin, a Széchenyi Könyvtár igazgató asszonya segítségével és hozzájárulásával, hiszen nyomtatott kotta nem állt rendelkezésre ezekből a kisebb egyházi művekből.

A Sub tuum praesidium kezdetű offertórium (1797) Isten Szent Anyjához, Szűz Máriához való imádság, a legrégibb, III.-IV. századi Mária-ének. A hívő arra kéri a Szűzanyát, hogy a gonosztól mentse meg és Jézust engesztelje ki. A B-dúr Sequentia 1785-ös keltezésű, hangszerelése eltér a többi műtől: itt nincs üstdob, viszont a trombiták mellé oboák is társulnak. Mind az öt egyházi mű két hegedű szólamot, egy bőgőt és orgonát ír elő, a vegyeskar önállóan, szólisták nélkül énekel.

A Responzórium (1795-98 körül) a Krisztus feltámadásának hajnalát zenésíti meg: az angyal leszállt, elhengerítette a követ, ráült, majd így szólt: "Ne féljetek, tudom a Keresztrefeszítettet keresitek; nincs itt, feltámadt!"

Megbizonyosodhat a hangversenylátogató M. Haydn nagyságáról ezen a délutánon, hiszen művei között Mozart zenéket is előad a Csíki Kamarazenekar; lesz lehetőség a két zeneszerző műveinek összehasonlítására. Az 1794-ben komponált graduale a Jelenések könyvéből zenésít meg egy részletet.

A hangversenyt záró himnuszban (1796) ismét Krisztus Anyjához imádkozunk szépen keretezve az elhangzott második részt: "tedd, ó Anyánk, hogy üdvözüljünk!" A hangversenyen a Cantemus Vegyeskar (karig.: Szabó Soma) és a Sonatores Pannoniae (műv. vez.: Borsódy László) működik közre."

(Jegyek kaphatók a Concert & Media jegyirodáiban (Tel: (1) 455-9000), a Libri könyvesboltjaiban, a helyszínen, valamint az ismert jegypénztárakban.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.