Klasszikus

Csillaghos Argentína

2010.07.18. 08:13
Ajánlom
Csillagh Katailn ifjú zongoristának a kétszeres Grammy-díjas Martha Argerich-csel volt alkalma együttzenélni a londoni Kings Place színpadán.

Martha Argerich volt a kiemelt vendége annak a négynapos fesztiválnak, ahol argentin vonatkozású művek - elsősorban tangók - csendültek fel Argentína függetlenségének 200. évfordulójának tiszteletére. A rendezvény zárókoncertjére július 4-én került sor, ahol Argerich három, kétzongorás művet adott elő, köztük a koncert zárószámát, egy Eduardo Hubert által átírt Piazzolla-művet, amit Csillagh Katalinnal játszott. A hangversenyen ezt megelőzően Alberto Portugheis kortárs argentin zeneszerző darabja, a Tango legato is elhangzott, szintén a magyar zongorista közreműködésével. 

„A koncert utolsó műsorszámát állva ünnepelte a közönség, így a négykezest másodszor is elő kellett adnunk" - számolt be a Fideliónak Csillagh Katalin. „Nagyon nagy élmény volt maga az előadás is, de az, hogy egy élő legenda közelében lehettem, együtt zenéltem vele, bepillanthattam a „kulisszatitkaiba", kihallgathattam, hogy hogyan gyakorol, beszélgethettem vele, ezek mind-mind felejthetetlen élményhez és gazdag tapasztalatokhoz juttattak." 

Csillagh Katalin tehetségét több nemzetközi megmérettetés első díjával ismerték el, köztük az 1999-ben rendezett, az EPTA (European Piano Teachers Association London) által kiírt nemzetközi zongoraversenyen. Ennek a versenynek volt zsűrielnöke  Alberto Portugheis, aki azóta is figyelemmel kíséri pályáját, és aki főszervezője volt a fesztiválnak is. 

Katalint azonban nemcsak külföldön hallhatja a közönség: augusztus 18-án a Zempléni Fesztiválon ad elő többek között Piazzolla műveket a fuvolista Győri Noémivel. Távlati programjai között egy négy koncertből álló, októberi koncertsorozat szerepel Buenos Airesben, ahol magyar zeneszerzők műveit szólaltatja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.