Klasszikus

Csillagtérkép a zene univerzumáról

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
A zene ősnyelve: ezzel a címmel publikálta legújabb tudományos felfedezéseit Juhász Zoltán, az MTA egyik kutatómérnöke. Az elemzések eredménye döbbenetes, hiszen a tíz éve folyó kutatások azt igazolják, hogy a Kárpát-medence a zenei ősnyelv keletkezési helye.

Juhász Zoltán az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének kutatómérnöke, a táncházas zenésztársadalom tagja, aki tanuló algoritmusokkal és mesterséges intelligenciákkal foglalkozik. A népzenét azonban nemcsak a számítógép segítségével kutatja, hanem népdalgyűjtő utak során szerzett zenei élmények és dallamok segítségével is.

A kutatás során egy olyan kétdimenziós zenei térképet sikerült létrehoznia, amelyen a számítógépes matematikai modellezés segítségével a magyar népzene dallamai egy-egy térbeli pontként, a pontok pedig – mint egy csillagtérképen – egész kis univerzumként jeleníthetők meg. Ezt a konvertálást nemcsak a magyar, hanem a német, francia, Appalache-i, bolgár, szlovák, kínai, Volga vidéki, szicíliai népek zenéjével is elvégezte a szerző, így lehetségessé vált az összehasonlítás. Az eredmények azt igazolják, hogy bár a nyugati és keleti népek zenéje jól elkülöníthető egymástól, a Kárpát-medence dallamai összekapcsolják a kettőt. Juhász Zoltán a közös zenei ősnyelv (ősnyelvek) kutatása közben arra a következtetésre jutott, hogy „népzenénk alapjait egy olyan ősréteg képezi, mely töredezettebb formában ott van minden kultúrában, de a miénkben halványult el a legkevésbé.”

A kottapéldákkal, önszervező térképekkel, érdekes zenei pontfelhőkkel gazdagon illusztrált kötetben a szerző apró lépésenként vezeti be az olvasót a matematika és a zene titkaiba: a rendkívül világos logikai menet még a mesterséges intelligenciákkal és a matematikával kevésbé családias viszonyban lévők számára is lehetővé teszi a megértést. A részletes, tudományos adatokat és képleteket Juhász Zoltán elkülönítve, a könyv hátsó részében publikálta, így tudósok és egyszerű földi halandók számára is izgalmas olvasmányt jelenthet ez a korszakalkotó írás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.