Klasszikus

Csillagtérkép a zene univerzumáról

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
A zene ősnyelve: ezzel a címmel publikálta legújabb tudományos felfedezéseit Juhász Zoltán, az MTA egyik kutatómérnöke. Az elemzések eredménye döbbenetes, hiszen a tíz éve folyó kutatások azt igazolják, hogy a Kárpát-medence a zenei ősnyelv keletkezési helye.

Juhász Zoltán az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének kutatómérnöke, a táncházas zenésztársadalom tagja, aki tanuló algoritmusokkal és mesterséges intelligenciákkal foglalkozik. A népzenét azonban nemcsak a számítógép segítségével kutatja, hanem népdalgyűjtő utak során szerzett zenei élmények és dallamok segítségével is.

A kutatás során egy olyan kétdimenziós zenei térképet sikerült létrehoznia, amelyen a számítógépes matematikai modellezés segítségével a magyar népzene dallamai egy-egy térbeli pontként, a pontok pedig – mint egy csillagtérképen – egész kis univerzumként jeleníthetők meg. Ezt a konvertálást nemcsak a magyar, hanem a német, francia, Appalache-i, bolgár, szlovák, kínai, Volga vidéki, szicíliai népek zenéjével is elvégezte a szerző, így lehetségessé vált az összehasonlítás. Az eredmények azt igazolják, hogy bár a nyugati és keleti népek zenéje jól elkülöníthető egymástól, a Kárpát-medence dallamai összekapcsolják a kettőt. Juhász Zoltán a közös zenei ősnyelv (ősnyelvek) kutatása közben arra a következtetésre jutott, hogy „népzenénk alapjait egy olyan ősréteg képezi, mely töredezettebb formában ott van minden kultúrában, de a miénkben halványult el a legkevésbé.”

A kottapéldákkal, önszervező térképekkel, érdekes zenei pontfelhőkkel gazdagon illusztrált kötetben a szerző apró lépésenként vezeti be az olvasót a matematika és a zene titkaiba: a rendkívül világos logikai menet még a mesterséges intelligenciákkal és a matematikával kevésbé családias viszonyban lévők számára is lehetővé teszi a megértést. A részletes, tudományos adatokat és képleteket Juhász Zoltán elkülönítve, a könyv hátsó részében publikálta, így tudósok és egyszerű földi halandók számára is izgalmas olvasmányt jelenthet ez a korszakalkotó írás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.