Klasszikus

"Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat!"

2008.12.01. 00:00
Ajánlom
Hétvégi mókának indult, majd jöttek az eredmények, a felkérések, a koncertek sora, az ősbemutatók. Idén már 20 éves jubileumát ünnepelheti a Banchieri Énekegyüttes, melynek művészeti vezetőjét kérdeztük a jeles évforduló kapcsán.

Szabó Soma

Fidelio Súgó: Magyarországon az elsők között voltatok, akik a King's Singers mintájára énekegyüttest alakítottatok, ráadásul nem is a fővárosban, hanem Nyíregyházán. Húsz év távlatából hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

Szabó Soma: Nem tudom, mennyire voltunk mi az elsők, de nem is ez foglalkoztatott bennünket. Ha az ember a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában, illetve a Cantemus Gyermekkórusban tapasztalja meg az együtténeklés varázsát, akkor 14 évesen nem nagyon lát más utat maga előtt, minthogy énekeljen, akkor is, ha tovább kell tanulnia másutt. Mivel a lányoknak már akkoriban is lehetősége volt a Pro Musica Leánykarban tovább énekelni, nekünk fiúknak is kezdenünk kellett magunkkal valamit. Nyolcadik év végén körülbelül 11-en gondoltuk úgy, hogy énekelni fogunk, a nyári szünet aztán hatra faragta a létszámot. Ezért léptünk a King's Singers nyomdokába. Az egész nem volt más, mint hétvégi móka, együttlét a barátokkal, nagyon produktív, öt-hatórás próbákkal. Az első év végére meg is tanultunk vagy 15 percnyi műsort…, de nagyon szerettük csinálni. Aztán jöttek a megmérettetések, ahol szép eredményeket értünk el: érdemes volt a sok felesleges óra mellett a munkát is elvégezni.

FS: Miért éppen Adriano Banchieri nevét választottátok húsz évvel ezelőtt?

SzS: A név is puszta ragadvány, mint a naiv 14 éveseknél minden. A nyolcadikos osztályhangversenyen 11 fiúval előadott híres Banchieri-móka (Az állatok rögtönzött ellenpontja) volt az együttes megalakulásának gyújtópontja. Ezért ragadt ránk, a Banchierit éneklőkre a név, és mi nem tiltakoztunk. Később találkoztunk valahol Banchieri jópofa mondatával: „A komoly és drámai művek mellett az embereknek szükségük van vidám, szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat!” Ez nagyon illett a gondolkodásunkhoz, így később tudatosan ragaszkodni kezdtünk a névhez.


A Banchieri Énekegyüttes

FS: Vannak-e olyan darabok, amelyek hozzátok köthetők, mert ti kezdtétek el megismertetni mind a közönséggel, mind muzsikustársaitokkal?

SzS: A repertoár a húsz év során rengeteget változott, hatalmasra nőtt. A kezdeti King's Singers példát szép lassan kiegészítették egyéb kiváló együttesek, majd főleg a Zeneakadémia könyvtárának köszönhetően olyan darabokkal is megismerkedtünk, amit előtte senkitől nem hallottunk. Egyik kedvencem Gombert volt egy időben. Aztán a viszonylagos ismertséggel a magyar és japán zeneszerzők látókörébe is bekerültünk. Orbán György, Tóth Péter, Balázs Árpád, Hollós Máté, Nógrádi Péter, illetve Wakamatsu Masashi, Yamamoto Naozumi, Takatomi Nobunaga több művének ősbemutatója, vagy kifejezetten nekünk ajánlott darabja lett az eredménye. Saját könnyű- vagy népzenei átdolgozásaink száma is jelentősnek mondható, van például átdolgozott Illés-lemezünk.

FS: 2000-ben megváltoztattátok az együttes felállását. Ennek mik voltak az okai?

SzS: Az együttesben kétszer történt jelentős változás. Először a középiskola végeztével: a megváltozott életkörülmények szükségszerűen eredményezték az együttes változását is. Akkor két alapító tag, Marik Sándor és Pálinkás Róbert is Amerikába költözött. A másik csere az egyetemi tanulmányok végeztével történt, amikor Nagyváti Zsolt és Rohály Tibor döntött úgy, hogy Budapesten folytatják életüket. Akkor ez áthidalhatatlan nehézségnek tűnt. Így kapcsolódott a munkába Földesi Ildikó és Major Olga szopránként.

FS: Mennyiben befolyásolta a repertoár alakulását a hölgyek bevonása a csapatba?

SzS: Az új hangfaj új kapukat nyitott meg, mind a hangzás, mind a repertoár terén, ami nagy lendületet adott az együttesnek. A kiszélesített hangterjedelem szinte teljesen átformálta a repertoárt, olyan művek is műsorra kerülhettek, amiről azelőtt álmodni sem mertünk. Utólag kifejezetten végzetszerűnek érzem, hogy ez a váltás megtörtént. Akkor kicsit kétségbe voltunk esve, most úgy érzem, lehet, hogy a fiús összeállítás a repertoár szűkössége miatt nem biztos, hogy megérte volna a huszadik évfordulót. A koncerteken még a legkedvesebb darab is elhasználódik bizonyos idő alatt.

FS: Ha nem is az elkövetkező húsz évre, de a közeljövőre nézve milyen terveitek vannak?

SzS: Régóta foglalkoztat egy magyar szerzők műveiből összeállított lemez elkészítése, valamint a régi álom, az abszolút piacképtelen Gesualdo-madrigálok gyűjteménye. Mivel a repertoár már mindkét lemezhez készen áll, csak az anyagi fedezet hiányzik, most a reménykedés fázisánál tartunk, hogy valaki egyszer csak meglátja a fantáziát a terveinkben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.