Klasszikus

Csípcsípcsóka angol módszerrel

2003.10.08. 00:00
Ajánlom
Tizenöt gyönyörű kisgyerek – majdnem egyévestől mindjárt háromévesig – lakja be percek alatt a miskolci Rónai művelődési ház balett-termét. Tipegnek, topognak, csúsznak, másznak, kinek mi a kényelmesebb. Igazság szerint a mamájuk ölében kellene ülniük, hogy Anikó, a csupa mosoly magánének szakos főiskolai hallgató Macska Jancsi, a kesztyűbábu segítségével külön-külön megismerkedjék velük.

A piciket azonban Macska Jancsinál jobban érdeklik a többiek, a potenciális játszótársak. Villámgyorsan kicsusszannak anyjuk karjai közül, és huss. Kitti például – később megtudjuk, éppen e napon egyesztendős – a zenefélóra egyetlen percében sem azt teszi, amit várnak tőle, viszont csodásan érzi magát. Édesapja videón meg is örökíti örökmozgó kislánya első találkozását a Kodály-módszerrel.

Vagy nem is a Kodály-módszer ez, amit látunk, hallunk?

A Borsod-Abaúj-Zemplén nyolc városában Mazsolamuzsika címen, hat hónapos-hároméves kicsik számára meghirdetett, tízszer félórás ritmus-ének-zene programról a szervező, Buda Csaba azt mondja, a módszert egy védőnő – Gál Gabriella – tanulta Angliában, majd négy éve meghonosította Budapesten, ahol nagy sikert aratott vele. Az a módszer lényege, hogy ebben, a mindenre, így a zenére is legfogékonyabb korban ismerkedjenek meg a kicsik a ritmussal, a dallammal, így aztán majd egész életükben szeretni fogják a zenét. Mert ha már csak az óvodában tanulják a komámasszony szekerét, a csípcsípcsókát és a többi (ősi magyar) mondókát, az már túl késő.

Lehetséges, hogy tényleg nem Kodály mester módszeréről van szó, mert ő „túlkorosakkal” (kisiskolásokkal) és népdalokkal kezdett? Ha így van is: a Mazsolamuzsika módszere annyira angol, amennyire globális. Minden jó magyar bölcsődében mondókákat morzsolnak, gyermekdalokat énekelgetnek, tapsoltatnak, csípcsípcsókáznak ugyanis napestig a gondozónők. Viszont alig vannak már bölcsődék. Beérett a felvilágosító munka, babának-mamának az a jó, ha otthon együtt töltik a fogékony első három esztendőt – de az is lehet, hogy munkalehetőség híján választották ezt a megoldást.

Az itt lévő, még bölcsődében nevelkedett mostani anyák viszont azonnal emlékeznek az összes mondókára, dalocskára, amint meghallják azokat.

A kíváncsiság hozta ide őket, megtudni, milyen is az az angol módszer – fogalmaznak szinte egyformán a szülők. Szeretnék, ha fogékony lenne a zenére Dani (Tímea, Balázs, Fruzsina). Azon túl, hogy aranyosan foglalkoznak a kicsikkel, az a legjobb az egészben, hogy gyerekek között, közösségben vannak. Nem sokat kérnek a kurzusért sem, enynyiért bőven megéri mindenkinek – vélekednek.

Nincs is itt semmi huncutság. Helyes kis bölcsődepótló foglalkozások ezek. De hogy valójában mit tanult Angliában, mit adaptált magyarra Gabriella védő néni, azt még elemezni kellene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.