Klasszikus

Csípcsípcsóka angol módszerrel

2003.10.08. 00:00
Ajánlom
Tizenöt gyönyörű kisgyerek – majdnem egyévestől mindjárt háromévesig – lakja be percek alatt a miskolci Rónai művelődési ház balett-termét. Tipegnek, topognak, csúsznak, másznak, kinek mi a kényelmesebb. Igazság szerint a mamájuk ölében kellene ülniük, hogy Anikó, a csupa mosoly magánének szakos főiskolai hallgató Macska Jancsi, a kesztyűbábu segítségével külön-külön megismerkedjék velük.

A piciket azonban Macska Jancsinál jobban érdeklik a többiek, a potenciális játszótársak. Villámgyorsan kicsusszannak anyjuk karjai közül, és huss. Kitti például – később megtudjuk, éppen e napon egyesztendős – a zenefélóra egyetlen percében sem azt teszi, amit várnak tőle, viszont csodásan érzi magát. Édesapja videón meg is örökíti örökmozgó kislánya első találkozását a Kodály-módszerrel.

Vagy nem is a Kodály-módszer ez, amit látunk, hallunk?

A Borsod-Abaúj-Zemplén nyolc városában Mazsolamuzsika címen, hat hónapos-hároméves kicsik számára meghirdetett, tízszer félórás ritmus-ének-zene programról a szervező, Buda Csaba azt mondja, a módszert egy védőnő – Gál Gabriella – tanulta Angliában, majd négy éve meghonosította Budapesten, ahol nagy sikert aratott vele. Az a módszer lényege, hogy ebben, a mindenre, így a zenére is legfogékonyabb korban ismerkedjenek meg a kicsik a ritmussal, a dallammal, így aztán majd egész életükben szeretni fogják a zenét. Mert ha már csak az óvodában tanulják a komámasszony szekerét, a csípcsípcsókát és a többi (ősi magyar) mondókát, az már túl késő.

Lehetséges, hogy tényleg nem Kodály mester módszeréről van szó, mert ő „túlkorosakkal” (kisiskolásokkal) és népdalokkal kezdett? Ha így van is: a Mazsolamuzsika módszere annyira angol, amennyire globális. Minden jó magyar bölcsődében mondókákat morzsolnak, gyermekdalokat énekelgetnek, tapsoltatnak, csípcsípcsókáznak ugyanis napestig a gondozónők. Viszont alig vannak már bölcsődék. Beérett a felvilágosító munka, babának-mamának az a jó, ha otthon együtt töltik a fogékony első három esztendőt – de az is lehet, hogy munkalehetőség híján választották ezt a megoldást.

Az itt lévő, még bölcsődében nevelkedett mostani anyák viszont azonnal emlékeznek az összes mondókára, dalocskára, amint meghallják azokat.

A kíváncsiság hozta ide őket, megtudni, milyen is az az angol módszer – fogalmaznak szinte egyformán a szülők. Szeretnék, ha fogékony lenne a zenére Dani (Tímea, Balázs, Fruzsina). Azon túl, hogy aranyosan foglalkoznak a kicsikkel, az a legjobb az egészben, hogy gyerekek között, közösségben vannak. Nem sokat kérnek a kurzusért sem, enynyiért bőven megéri mindenkinek – vélekednek.

Nincs is itt semmi huncutság. Helyes kis bölcsődepótló foglalkozások ezek. De hogy valójában mit tanult Angliában, mit adaptált magyarra Gabriella védő néni, azt még elemezni kellene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.