Klasszikus

Csípcsípcsóka angol módszerrel

2003.10.08. 00:00
Ajánlom
Tizenöt gyönyörű kisgyerek – majdnem egyévestől mindjárt háromévesig – lakja be percek alatt a miskolci Rónai művelődési ház balett-termét. Tipegnek, topognak, csúsznak, másznak, kinek mi a kényelmesebb. Igazság szerint a mamájuk ölében kellene ülniük, hogy Anikó, a csupa mosoly magánének szakos főiskolai hallgató Macska Jancsi, a kesztyűbábu segítségével külön-külön megismerkedjék velük.

A piciket azonban Macska Jancsinál jobban érdeklik a többiek, a potenciális játszótársak. Villámgyorsan kicsusszannak anyjuk karjai közül, és huss. Kitti például – később megtudjuk, éppen e napon egyesztendős – a zenefélóra egyetlen percében sem azt teszi, amit várnak tőle, viszont csodásan érzi magát. Édesapja videón meg is örökíti örökmozgó kislánya első találkozását a Kodály-módszerrel.

Vagy nem is a Kodály-módszer ez, amit látunk, hallunk?

A Borsod-Abaúj-Zemplén nyolc városában Mazsolamuzsika címen, hat hónapos-hároméves kicsik számára meghirdetett, tízszer félórás ritmus-ének-zene programról a szervező, Buda Csaba azt mondja, a módszert egy védőnő – Gál Gabriella – tanulta Angliában, majd négy éve meghonosította Budapesten, ahol nagy sikert aratott vele. Az a módszer lényege, hogy ebben, a mindenre, így a zenére is legfogékonyabb korban ismerkedjenek meg a kicsik a ritmussal, a dallammal, így aztán majd egész életükben szeretni fogják a zenét. Mert ha már csak az óvodában tanulják a komámasszony szekerét, a csípcsípcsókát és a többi (ősi magyar) mondókát, az már túl késő.

Lehetséges, hogy tényleg nem Kodály mester módszeréről van szó, mert ő „túlkorosakkal” (kisiskolásokkal) és népdalokkal kezdett? Ha így van is: a Mazsolamuzsika módszere annyira angol, amennyire globális. Minden jó magyar bölcsődében mondókákat morzsolnak, gyermekdalokat énekelgetnek, tapsoltatnak, csípcsípcsókáznak ugyanis napestig a gondozónők. Viszont alig vannak már bölcsődék. Beérett a felvilágosító munka, babának-mamának az a jó, ha otthon együtt töltik a fogékony első három esztendőt – de az is lehet, hogy munkalehetőség híján választották ezt a megoldást.

Az itt lévő, még bölcsődében nevelkedett mostani anyák viszont azonnal emlékeznek az összes mondókára, dalocskára, amint meghallják azokat.

A kíváncsiság hozta ide őket, megtudni, milyen is az az angol módszer – fogalmaznak szinte egyformán a szülők. Szeretnék, ha fogékony lenne a zenére Dani (Tímea, Balázs, Fruzsina). Azon túl, hogy aranyosan foglalkoznak a kicsikkel, az a legjobb az egészben, hogy gyerekek között, közösségben vannak. Nem sokat kérnek a kurzusért sem, enynyiért bőven megéri mindenkinek – vélekednek.

Nincs is itt semmi huncutság. Helyes kis bölcsődepótló foglalkozások ezek. De hogy valójában mit tanult Angliában, mit adaptált magyarra Gabriella védő néni, azt még elemezni kellene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.