Klasszikus

Csőd szélén a Száztagú Cigányzenekar

2003.10.15. 00:00
Ajánlom
Csőd közeli helyzetbe került a Száztagú Cigányzenekar, és ha nem kap állami támogtást, akkor veszélybe kerül a működése - állítja az együttes vezetője. A zenekar képviselői szerdán találkoztak a kulturális miniszterrel, akitől erre az évre 15 millió forintot kértek. Arra az esetre, ha nem kapnának segítséget, a zenekar képviselői az utcai demonstrációtól sem riadnának vissza.

Hiller István kulturális miniszter szerdán fogadta a Száztagú Cigányzenekar képviselőit. Az együttes vezetői azért kezdeményezték a találkozót, hogy elérjék, más nagyobb zenekarokhoz hasonlóan, ők is állami támogatást kapjanak működésükhöz.

Raduly bízik a minisztériumban

A megbeszélés után Raduly József, a cigányzenekar elnöke az [origo]-nak elmondta: a miniszternek átadott egy tanulmányt, amely az együttes ellehetetlenülésének okaival foglalkozik. A dolgozat javaslatokat tesz a zenekar helyzetének javítására is. Raduly elmondása szerint a nonprofit egyesületként működő együttes fennállásának 18 éve során egyik kormány sem mutatott politikai akaratot arra, hogy állami támogatást nyújtson nekik.

A zenekar számára is adott ugyan a lehetőség, hogy részt vegyenek a központi forrásokat elosztó pályázatokon, ezekre azonban csak meghatározott programokkal - például CD-felvételekkel, koncertekkel - lehet jelentkezni. A pályázaton kapott pénzt pedig szigorúan csak az adott programra lehet költeni, a működési költségeket másból kell fedezni.

Raduly hozzátette: a jelenlegi helyzet a 22-es csapdája. Ha veszélybe kerül a működésük, akkor ugyanis előbb-utóbb már olyan programokkal sem tudnak előállni, amelyekre esetleg kaphatnának pályázati pénzt.

A zenekarvezető azt mondta: az anyagi nehézségek miatt ugyan eddig nem maradtak el fellépések, de ha a jelenlegi tendencia folytatódna, akkor erre is sor kerülhetne. Raduly közölte: a kulturális minisztertől azt kérték, hogy az idei évre 15 millió forintos támogatást kapjon a csőd közeli helyzetbe került zenekar. Emellett kérték azt is, hogy az együttes jövő évi - 215 milliósra tervezett - költségvetésébe szintén szálljon be az állam.

Raduly elmondása szerint a miniszter nyitottan fogadta a kéréseiket, és pozitívan áll hozzá a cigányzenekar által felvetett problémára. Arra az esetre, ha nem rendeződne az együttes helyzete, a zenekar készen áll arra is, hogy demonstrációt tartson. Raduly közölte: a mai megbeszélés után derűsebben látja a jövőjüket, de nem riadnak vissza attól sem, hogy a Parlament elé vonuljanak és ott tüntessenek az állami segítségért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.