Klasszikus

„Csoda, hogy reménykedünk?” – Nem marad el a Klassz a parton fesztivál

2020.05.11. 11:00
Ajánlom
Talán a nyár végén már szabadabban mozoghatunk, ezért nem törlik az idei fesztivált a Klassz a parton szervezői. Érdi Szabó Márta természetesen hangsúlyozza: első a biztonsági előírások betartása. De szoros második a zene.

A kérdés, ami a legtöbbeket érdekelheti: lesz fesztivál?

A megváltozott körülmények ellenére is szeretnénk megrendezni, mert évről évre tapasztaljuk, hogy határtalan lelkesedéssel várnak bennünket – most már hatodik éve – az északi parton. Július utolsó napjaiban indultunk volna Tihanyban és Balatonfüreden, augusztus elején Balatonalmádiban és Keszthelyen, és még számos apró településen a nyár utolsó napjaiban. Így aztán gondolom érthető, milyen izgalommal várjuk a híreket, amelyek napról napra egyre jobbak. Titokban abban reménykedünk, hátha korábban elindulhatnak majd az ötszáz főnél kisebb létszámot vonzó fesztiválok.

Ha augusztus végén újraindul az élet, az is megeshet, hogy egyszerre lesz bor- és pálinkafesztivál, jazznapok és még sok minden. Nem lesz túl nagy tömeg a Balatonnál?

Természetesen messzemenően alkalmazkodunk a kormányrendelet által meghatározott egészségügyi szabályokhoz, mert ennél nincs fontosabb. De valóban nehéz lesz ennyi mindent belezsúfolni ebbe a két hétbe, ebben az esetben nekünk is számtalan produkciót le kell mondanunk, és az is igaz, hogy nem kifejezetten a klasszikus háttérzenét igénylik ezek borfesztiválok.

2018Marta_Tamas-155900.jpg

Érdi Tamás és Érdi Szabó Márta (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Pedig évről-évre sikere van a klasszikus zenei koncerteknek, afféle fehér holló vagytok a vízpartoknál.

Igen, nagy a türelmetlenség mindenkiben. Nemcsak a művészekben, hanem a koncerteket váró közönségben is. Ha valamikor szükség volt erre a léleknyugtató klasszikus zenére, akkor ennek most van itt az ideje. Ezért reménykedünk, hátha korábban is elkezdhetjük, mert nagyon hosszú volt ez a karantén, amit igazán fegyelmezetten viseltek az emberek nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. És ha továbbra is megmaradnak a jó hírek, talán előbb zöld utat kapnak a kisebb létszámot vonzó fesztiválok is. Biztató, hogy a strandok, játszóterek megnyitnak, éttermek teraszán lehet ebédelni, azt hallhattuk a kormányinfón, hogy karnyújtásnyira van a belföldi turizmus újraindítása, csoda, hogy reménykedünk?

Hogyan lehet figyelni a kötelező távolságtartásra?

A mi koncertjeink hatalmas térben szólnak, nagyobb távolságokban hallgathatják az emberek, sőt a székeket is kellő távolságokban tudjuk elhelyezni,

van hely a partokon, s a létszámra is tudunk vigyázni. Mivel a négy legfontosabb város évek óta kitartóan támogat bennünket, folyamatos egyeztetésekkel rendszeres kapcsolatban vagyunk, együtt tervezünk, együtt reménykedünk a polgármesterekkel.

erdi-balog-112032.jpg

Érdi Tamás és Balog József Balatonalmádiban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka, Klassz a pARTon!)

Sok zenész került nehéz helyzetbe a járvány idején. A múlt héten közleményt adott ki a fesztivál, hogy őket is segíteni szeretné.

Igen, ez lesz az idén az egyik legfontosabb feladat. Az elmúlt évekkel ellentétben ezen a nyáron nemcsak a pihenni vágyók szórakoztatása fesztiválunk kizárólagos célja. Örömmel számolok be arról az összefogásról, ahogy művésztársaink mellénk álltak, és együtt gondolkodunk, hogyan segíthetünk azoknak a művészeknek, akik elmaradt koncertjeik miatt sokkal rosszabb körülmények közé kerültek, akiknek nincs állandó bevételi forrásuk, mivel kizárólag koncertjeik honoráriumából élnek. Várjuk pályázatunk eredményét, mert beadtuk az MVM-hez és az MTÜ-höz is, olvastuk a nyilatkozatokat a támogatási szándékokról. Reménykedünk.

38033485_1744418825594529_1354334335255183360_n-203727.jpg

É. Szabó Márta, Érdi Tamás és Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Mert elmaradt koncertből volt tucatszám az elmúlt hónapokban!

Ha felsorolnám csak Tamás koncertjeit meglepődnél. És ezzel nincs egyedül! Tényleg nagyon örülök, hogy akikkel eddig beszéltem, azonnal mellénk álltak. Kezdeményezésünket, máris siker koronázta, elsők között Keller András nevét említem, a Concerto Budapesttel, de velünk van Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekarral, és a Budapesti Vonósok. Mindannyian a szokásosnál jóval alacsonyabb összeggel vállalták a fellépést. Mellénk álltak már Bálint János, Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid, a Szent Efrém Férfikar, hogy támogatni tudjuk azokat, akik rászorulnak. Ugyanakkor beszámolhatok a Filharmónia által kiírt pályázatról is, mert a fellépők közül sokan megpályázzák az előadó-művészeti támogatást, így jöhet létre a Radnóti Róza alapította Kamarakör több előadása, diplomás zeneakadémistáknak több koncertje, illetve a Varázsfuvola, amit több strandra is elviszünk, kiegészítve a támogatást. Várjuk fellépő művészeink újabb ötleteit, és boldogan számolunk be segítségükről, támogatási szándékukról.

Évek óta vannak klasszikus zenei gyerekprogramok a fesztiválon. Ezekkel mi lesz?

Erre a pályázatra még nem jött válasz a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságtól. Reméljük ismét a támogatást. Ezeknek a programoknak a legfontosabb célja, hogy a legkisebbeket is elvarázsoljuk klasszikus zenével. Még szép, hogy nem akarunk lemondani róluk. Cimbora együttesünk Weöres Sándor és Kányádi Sándor verseivel táncoltatja évek óta a kicsiket, de élen jár ebben az Óbudai Danubia Zenekar Mozart- és Beethoven-programjával, az Ewald Rézfúvósegyüttes, Gulyás Dénes sikeres nyári Varázsfuvola feldolgozása – e nélkül évek óta nincs Klassz a pARTon –, mert felejthetetlen élmény, amikor Mozart zenéjével találkoznak a legkisebbek. Simon Izabella mesés zenei gyerekprogramja pedig a Festetics kastélyban debütál.

Ezeket a pillanatokat kellene egyszer élő adásban közvetíteni, mert sokan el sem hiszik, mi minden történik ezeken a koncerteken, és milyen könnyedén fogadják be a klasszikus zenét a legkisebbek.

És kérdezem én, Bartók és Kodály országában van ennél fontosabb feladat, mint a gyerekekkel megszerettetni ilyen kicsi korban a klasszikus zenét?

9P2A3513-214022.jpg

A Keller Kvartett és Érdi Tamás koncertje a Klassz a parton fesztiválon 2019-ben, Tihanyban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Minden évben vannak koncertek zárt térben is – templomokban, szalonokban. Ezeket kénytelenek vagytok lemondani?

Nem mondanánk le ezekről a helyszínekről sem, esetleg kivetítéssel külső helyszínre vinnénk a programot, zárt térbe lehet, hogy még augusztus végén se hívnánk közönségünket. Ilyen a tihanyi templom, a Csigó malom koncertterme Gyulakeszin, a dörgicsei szalonkoncertek vagy a keszthelyi kastély tükörterme.

A járvány idején egyre több az online koncertközvetítés, többek között fiad, Érdi Tamás Schubert-koncertjét is közvetítette a Zeneakadémia, amit több tízezren láttak. A Klassz a parton hangversenyeit is lehet majd látni ehhez hasonlóan az interneten?

A karanténkoncertek sikere engem is meglepett, s mint a fesztivál producere nem titok, hogy inspirált ez a hatalmas érdeklődés, és ha anyagi erőforrásaink megengedik, egy-egy nyári koncertünket szeretnénk feltenni az internetre, hogy ne csak azok legyenek velünk, akik odatévednek egy-egy koncertünkre. Ebben a Zeneakadémia stúdiójának csapatával is együtt gondolkozunk.

Klasszaparton2020-111502.png

Klassz a pARTon! 2020

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.