Klasszikus

„Csoda, hogy reménykedünk?” – Nem marad el a Klassz a parton fesztivál

2020.05.11. 11:00
Ajánlom
Talán a nyár végén már szabadabban mozoghatunk, ezért nem törlik az idei fesztivált a Klassz a parton szervezői. Érdi Szabó Márta természetesen hangsúlyozza: első a biztonsági előírások betartása. De szoros második a zene.

A kérdés, ami a legtöbbeket érdekelheti: lesz fesztivál?

A megváltozott körülmények ellenére is szeretnénk megrendezni, mert évről évre tapasztaljuk, hogy határtalan lelkesedéssel várnak bennünket – most már hatodik éve – az északi parton. Július utolsó napjaiban indultunk volna Tihanyban és Balatonfüreden, augusztus elején Balatonalmádiban és Keszthelyen, és még számos apró településen a nyár utolsó napjaiban. Így aztán gondolom érthető, milyen izgalommal várjuk a híreket, amelyek napról napra egyre jobbak. Titokban abban reménykedünk, hátha korábban elindulhatnak majd az ötszáz főnél kisebb létszámot vonzó fesztiválok.

Ha augusztus végén újraindul az élet, az is megeshet, hogy egyszerre lesz bor- és pálinkafesztivál, jazznapok és még sok minden. Nem lesz túl nagy tömeg a Balatonnál?

Természetesen messzemenően alkalmazkodunk a kormányrendelet által meghatározott egészségügyi szabályokhoz, mert ennél nincs fontosabb. De valóban nehéz lesz ennyi mindent belezsúfolni ebbe a két hétbe, ebben az esetben nekünk is számtalan produkciót le kell mondanunk, és az is igaz, hogy nem kifejezetten a klasszikus háttérzenét igénylik ezek borfesztiválok.

2018Marta_Tamas-155900.jpg

Érdi Tamás és Érdi Szabó Márta (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Pedig évről-évre sikere van a klasszikus zenei koncerteknek, afféle fehér holló vagytok a vízpartoknál.

Igen, nagy a türelmetlenség mindenkiben. Nemcsak a művészekben, hanem a koncerteket váró közönségben is. Ha valamikor szükség volt erre a léleknyugtató klasszikus zenére, akkor ennek most van itt az ideje. Ezért reménykedünk, hátha korábban is elkezdhetjük, mert nagyon hosszú volt ez a karantén, amit igazán fegyelmezetten viseltek az emberek nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. És ha továbbra is megmaradnak a jó hírek, talán előbb zöld utat kapnak a kisebb létszámot vonzó fesztiválok is. Biztató, hogy a strandok, játszóterek megnyitnak, éttermek teraszán lehet ebédelni, azt hallhattuk a kormányinfón, hogy karnyújtásnyira van a belföldi turizmus újraindítása, csoda, hogy reménykedünk?

Hogyan lehet figyelni a kötelező távolságtartásra?

A mi koncertjeink hatalmas térben szólnak, nagyobb távolságokban hallgathatják az emberek, sőt a székeket is kellő távolságokban tudjuk elhelyezni,

van hely a partokon, s a létszámra is tudunk vigyázni. Mivel a négy legfontosabb város évek óta kitartóan támogat bennünket, folyamatos egyeztetésekkel rendszeres kapcsolatban vagyunk, együtt tervezünk, együtt reménykedünk a polgármesterekkel.

erdi-balog-112032.jpg

Érdi Tamás és Balog József Balatonalmádiban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka, Klassz a pARTon!)

Sok zenész került nehéz helyzetbe a járvány idején. A múlt héten közleményt adott ki a fesztivál, hogy őket is segíteni szeretné.

Igen, ez lesz az idén az egyik legfontosabb feladat. Az elmúlt évekkel ellentétben ezen a nyáron nemcsak a pihenni vágyók szórakoztatása fesztiválunk kizárólagos célja. Örömmel számolok be arról az összefogásról, ahogy művésztársaink mellénk álltak, és együtt gondolkodunk, hogyan segíthetünk azoknak a művészeknek, akik elmaradt koncertjeik miatt sokkal rosszabb körülmények közé kerültek, akiknek nincs állandó bevételi forrásuk, mivel kizárólag koncertjeik honoráriumából élnek. Várjuk pályázatunk eredményét, mert beadtuk az MVM-hez és az MTÜ-höz is, olvastuk a nyilatkozatokat a támogatási szándékokról. Reménykedünk. Ebben az évben is, ahogy a korábbi években, kiemelt támogatónk a Szerencsejáték Zrt.

38033485_1744418825594529_1354334335255183360_n-203727.jpg

É. Szabó Márta, Érdi Tamás és Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Mert elmaradt koncertből volt tucatszám az elmúlt hónapokban!

Ha felsorolnám csak Tamás koncertjeit meglepődnél. És ezzel nincs egyedül! Tényleg nagyon örülök, hogy akikkel eddig beszéltem, azonnal mellénk álltak. Kezdeményezésünket, máris siker koronázta, elsők között Keller András nevét említem, a Concerto Budapesttel, de velünk van Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekarral, és a Budapesti Vonósok. Mindannyian a szokásosnál jóval alacsonyabb összeggel vállalták a fellépést. Mellénk álltak már Bálint János, Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid, a Szent Efrém Férfikar, hogy támogatni tudjuk azokat, akik rászorulnak. Ugyanakkor beszámolhatok a Filharmónia által kiírt pályázatról is, mert a fellépők közül sokan megpályázzák az előadó-művészeti támogatást, így jöhet létre a Radnóti Róza alapította Kamarakör több előadása, diplomás zeneakadémistáknak több koncertje, illetve a Varázsfuvola, amit több strandra is elviszünk, kiegészítve a támogatást. Várjuk fellépő művészeink újabb ötleteit, és boldogan számolunk be segítségükről, támogatási szándékukról.

Évek óta vannak klasszikus zenei gyerekprogramok a fesztiválon. Ezekkel mi lesz?

Erre a pályázatra még nem jött válasz a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságtól. Reméljük ismét a támogatást. Ezeknek a programoknak a legfontosabb célja, hogy a legkisebbeket is elvarázsoljuk klasszikus zenével. Még szép, hogy nem akarunk lemondani róluk. Cimbora együttesünk Weöres Sándor és Kányádi Sándor verseivel táncoltatja évek óta a kicsiket, de élen jár ebben az Óbudai Danubia Zenekar Mozart- és Beethoven-programjával, az Ewald Rézfúvósegyüttes, Gulyás Dénes sikeres nyári Varázsfuvola feldolgozása – e nélkül évek óta nincs Klassz a pARTon –, mert felejthetetlen élmény, amikor Mozart zenéjével találkoznak a legkisebbek. Simon Izabella mesés zenei gyerekprogramja pedig a Festetics kastélyban debütál.

Ezeket a pillanatokat kellene egyszer élő adásban közvetíteni, mert sokan el sem hiszik, mi minden történik ezeken a koncerteken, és milyen könnyedén fogadják be a klasszikus zenét a legkisebbek.

És kérdezem én, Bartók és Kodály országában van ennél fontosabb feladat, mint a gyerekekkel megszerettetni ilyen kicsi korban a klasszikus zenét?

9P2A3513-214022.jpg

A Keller Kvartett és Érdi Tamás koncertje a Klassz a parton fesztiválon 2019-ben, Tihanyban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Minden évben vannak koncertek zárt térben is – templomokban, szalonokban. Ezeket kénytelenek vagytok lemondani?

Nem mondanánk le ezekről a helyszínekről sem, esetleg kivetítéssel külső helyszínre vinnénk a programot, zárt térbe lehet, hogy még augusztus végén se hívnánk közönségünket. Ilyen a tihanyi templom, a Csigó malom koncertterme Gyulakeszin, a dörgicsei szalonkoncertek vagy a keszthelyi kastély tükörterme.

A járvány idején egyre több az online koncertközvetítés, többek között fiad, Érdi Tamás Schubert-koncertjét is közvetítette a Zeneakadémia, amit több tízezren láttak. A Klassz a pARTon! hangversenyeit is lehet majd látni ehhez hasonlóan az interneten?

A karanténkoncertek sikere engem is meglepett, s mint a fesztivál producere nem titok, hogy inspirált ez a hatalmas érdeklődés, és ha anyagi erőforrásaink megengedik, egy-egy nyári koncertünket szeretnénk feltenni az internetre, hogy ne csak azok legyenek velünk, akik odatévednek egy-egy koncertünkre. Ebben a Zeneakadémia stúdiójának csapatával is együtt gondolkozunk.

 

A KLASSZ a pARTon! fesztivál kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

Klasszaparton2020-111502.png

Klassz a pARTon! 2020

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.