Klasszikus

„Csoda, hogy reménykedünk?” – Nem marad el a Klassz a parton fesztivál

2020.05.11. 11:00
Ajánlom
Talán a nyár végén már szabadabban mozoghatunk, ezért nem törlik az idei fesztivált a Klassz a parton szervezői. Érdi Szabó Márta természetesen hangsúlyozza: első a biztonsági előírások betartása. De szoros második a zene.

A kérdés, ami a legtöbbeket érdekelheti: lesz fesztivál?

A megváltozott körülmények ellenére is szeretnénk megrendezni, mert évről évre tapasztaljuk, hogy határtalan lelkesedéssel várnak bennünket – most már hatodik éve – az északi parton. Július utolsó napjaiban indultunk volna Tihanyban és Balatonfüreden, augusztus elején Balatonalmádiban és Keszthelyen, és még számos apró településen a nyár utolsó napjaiban. Így aztán gondolom érthető, milyen izgalommal várjuk a híreket, amelyek napról napra egyre jobbak. Titokban abban reménykedünk, hátha korábban elindulhatnak majd az ötszáz főnél kisebb létszámot vonzó fesztiválok.

Ha augusztus végén újraindul az élet, az is megeshet, hogy egyszerre lesz bor- és pálinkafesztivál, jazznapok és még sok minden. Nem lesz túl nagy tömeg a Balatonnál?

Természetesen messzemenően alkalmazkodunk a kormányrendelet által meghatározott egészségügyi szabályokhoz, mert ennél nincs fontosabb. De valóban nehéz lesz ennyi mindent belezsúfolni ebbe a két hétbe, ebben az esetben nekünk is számtalan produkciót le kell mondanunk, és az is igaz, hogy nem kifejezetten a klasszikus háttérzenét igénylik ezek borfesztiválok.

2018Marta_Tamas-155900.jpg

Érdi Tamás és Érdi Szabó Márta (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Pedig évről-évre sikere van a klasszikus zenei koncerteknek, afféle fehér holló vagytok a vízpartoknál.

Igen, nagy a türelmetlenség mindenkiben. Nemcsak a művészekben, hanem a koncerteket váró közönségben is. Ha valamikor szükség volt erre a léleknyugtató klasszikus zenére, akkor ennek most van itt az ideje. Ezért reménykedünk, hátha korábban is elkezdhetjük, mert nagyon hosszú volt ez a karantén, amit igazán fegyelmezetten viseltek az emberek nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. És ha továbbra is megmaradnak a jó hírek, talán előbb zöld utat kapnak a kisebb létszámot vonzó fesztiválok is. Biztató, hogy a strandok, játszóterek megnyitnak, éttermek teraszán lehet ebédelni, azt hallhattuk a kormányinfón, hogy karnyújtásnyira van a belföldi turizmus újraindítása, csoda, hogy reménykedünk?

Hogyan lehet figyelni a kötelező távolságtartásra?

A mi koncertjeink hatalmas térben szólnak, nagyobb távolságokban hallgathatják az emberek, sőt a székeket is kellő távolságokban tudjuk elhelyezni,

van hely a partokon, s a létszámra is tudunk vigyázni. Mivel a négy legfontosabb város évek óta kitartóan támogat bennünket, folyamatos egyeztetésekkel rendszeres kapcsolatban vagyunk, együtt tervezünk, együtt reménykedünk a polgármesterekkel.

erdi-balog-112032.jpg

Érdi Tamás és Balog József Balatonalmádiban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka, Klassz a pARTon!)

Sok zenész került nehéz helyzetbe a járvány idején. A múlt héten közleményt adott ki a fesztivál, hogy őket is segíteni szeretné.

Igen, ez lesz az idén az egyik legfontosabb feladat. Az elmúlt évekkel ellentétben ezen a nyáron nemcsak a pihenni vágyók szórakoztatása fesztiválunk kizárólagos célja. Örömmel számolok be arról az összefogásról, ahogy művésztársaink mellénk álltak, és együtt gondolkodunk, hogyan segíthetünk azoknak a művészeknek, akik elmaradt koncertjeik miatt sokkal rosszabb körülmények közé kerültek, akiknek nincs állandó bevételi forrásuk, mivel kizárólag koncertjeik honoráriumából élnek. Várjuk pályázatunk eredményét, mert beadtuk az MVM-hez és az MTÜ-höz is, olvastuk a nyilatkozatokat a támogatási szándékokról. Reménykedünk. Ebben az évben is, ahogy a korábbi években, kiemelt támogatónk a Szerencsejáték Zrt.

38033485_1744418825594529_1354334335255183360_n-203727.jpg

É. Szabó Márta, Érdi Tamás és Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Mert elmaradt koncertből volt tucatszám az elmúlt hónapokban!

Ha felsorolnám csak Tamás koncertjeit meglepődnél. És ezzel nincs egyedül! Tényleg nagyon örülök, hogy akikkel eddig beszéltem, azonnal mellénk álltak. Kezdeményezésünket, máris siker koronázta, elsők között Keller András nevét említem, a Concerto Budapesttel, de velünk van Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekarral, és a Budapesti Vonósok. Mindannyian a szokásosnál jóval alacsonyabb összeggel vállalták a fellépést. Mellénk álltak már Bálint János, Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid, a Szent Efrém Férfikar, hogy támogatni tudjuk azokat, akik rászorulnak. Ugyanakkor beszámolhatok a Filharmónia által kiírt pályázatról is, mert a fellépők közül sokan megpályázzák az előadó-művészeti támogatást, így jöhet létre a Radnóti Róza alapította Kamarakör több előadása, diplomás zeneakadémistáknak több koncertje, illetve a Varázsfuvola, amit több strandra is elviszünk, kiegészítve a támogatást. Várjuk fellépő művészeink újabb ötleteit, és boldogan számolunk be segítségükről, támogatási szándékukról.

Évek óta vannak klasszikus zenei gyerekprogramok a fesztiválon. Ezekkel mi lesz?

Erre a pályázatra még nem jött válasz a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságtól. Reméljük ismét a támogatást. Ezeknek a programoknak a legfontosabb célja, hogy a legkisebbeket is elvarázsoljuk klasszikus zenével. Még szép, hogy nem akarunk lemondani róluk. Cimbora együttesünk Weöres Sándor és Kányádi Sándor verseivel táncoltatja évek óta a kicsiket, de élen jár ebben az Óbudai Danubia Zenekar Mozart- és Beethoven-programjával, az Ewald Rézfúvósegyüttes, Gulyás Dénes sikeres nyári Varázsfuvola feldolgozása – e nélkül évek óta nincs Klassz a pARTon –, mert felejthetetlen élmény, amikor Mozart zenéjével találkoznak a legkisebbek. Simon Izabella mesés zenei gyerekprogramja pedig a Festetics kastélyban debütál.

Ezeket a pillanatokat kellene egyszer élő adásban közvetíteni, mert sokan el sem hiszik, mi minden történik ezeken a koncerteken, és milyen könnyedén fogadják be a klasszikus zenét a legkisebbek.

És kérdezem én, Bartók és Kodály országában van ennél fontosabb feladat, mint a gyerekekkel megszerettetni ilyen kicsi korban a klasszikus zenét?

9P2A3513-214022.jpg

A Keller Kvartett és Érdi Tamás koncertje a Klassz a parton fesztiválon 2019-ben, Tihanyban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Minden évben vannak koncertek zárt térben is – templomokban, szalonokban. Ezeket kénytelenek vagytok lemondani?

Nem mondanánk le ezekről a helyszínekről sem, esetleg kivetítéssel külső helyszínre vinnénk a programot, zárt térbe lehet, hogy még augusztus végén se hívnánk közönségünket. Ilyen a tihanyi templom, a Csigó malom koncertterme Gyulakeszin, a dörgicsei szalonkoncertek vagy a keszthelyi kastély tükörterme.

A járvány idején egyre több az online koncertközvetítés, többek között fiad, Érdi Tamás Schubert-koncertjét is közvetítette a Zeneakadémia, amit több tízezren láttak. A Klassz a pARTon! hangversenyeit is lehet majd látni ehhez hasonlóan az interneten?

A karanténkoncertek sikere engem is meglepett, s mint a fesztivál producere nem titok, hogy inspirált ez a hatalmas érdeklődés, és ha anyagi erőforrásaink megengedik, egy-egy nyári koncertünket szeretnénk feltenni az internetre, hogy ne csak azok legyenek velünk, akik odatévednek egy-egy koncertünkre. Ebben a Zeneakadémia stúdiójának csapatával is együtt gondolkozunk.

 

A KLASSZ a pARTon! fesztivál kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

Klasszaparton2020-111502.png

Klassz a pARTon! 2020

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!