Klasszikus

Csoda Krakkóban premier előtt

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Igazi filmes megelepetést igér az idén hetedik alkalommal sorra kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál. A sokszínű programsorozat meglepetése, hogy premier előtti egyetlen vetítésen lesz látható az új magyar játékfilm, a Csoda Krakkóban.

Az esemény a filmbarátok körében méltán számíthat kivételes érdeklődésre, hiszen rendezője, Groó Diának eddig díjnyertes rövidfilmekkel tette le névjegyét, s a nevezetes Simó-osztály utolsó befutójaként nemsokára a Csoda Krakkóbannal debütál nagyjátékfilm rendezőként. A filmet januárban mutatják csak be a mozik, a mostani, szeptember 6-i premier előtti vetítés az Odeon Lloyd moziban ilymódon valódi meglepetésnek számít. Az idei legfrissebb zsidó témájú magyar film nem a Holokausztról szól, rendezője napjainkban játszódó mesének nevezi, amely egy lengyel fiú és egy magyar lány szerelmét és kalandos egymásra találását beszéli el.

Az életrajzi elemeket is bújtató filmben felsejlik a közép- és kelet-európai zsidóság története, életre kel egy elveszett világ kultúrájának, tradícióinak és misztikájának varázsa. Egy múltból előtűnő Csodarabbi, egy csodálatos Könyv és egy ősi Pörgettyűs játék, a Tenderli - mint varázsos szereplő - vezeti és irányítja a két fiatal sorsát.

Az itthoni és főként krakkói helyszíneken forgatott Csoda Krakkóban egyik különlegessége, hogy szereplői - vérbeli közép-európai mozihoz illően - négy nyelven, magyarul, lengyelül, angolul és jiddisül szólalnak meg. A másik különlegessége, hogy főszereplője most mutatkozik be elször filmszínészként: Bíró Eszter eddig énekesként bűvölte el a közönséget a Madách színházi Operaház fantomjának Christinjeként, illetve a Budapest Klezmer Band énekeseként. Lengyel partnere, Maciej Adamczyk szintén Groó Diánánál debütál filmszínészként. A magyar-lengyel koprodukcióban készült film harmadik különlegessége, hogy Garami Gábor és Angelusz Iván magyar producerek mellett lengyel részről a világhírű rendező, Krzysztof Zanussi jegyzi producerként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.