Klasszikus

Csoda Krakkóban premier előtt

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Igazi filmes megelepetést igér az idén hetedik alkalommal sorra kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál. A sokszínű programsorozat meglepetése, hogy premier előtti egyetlen vetítésen lesz látható az új magyar játékfilm, a Csoda Krakkóban.

Az esemény a filmbarátok körében méltán számíthat kivételes érdeklődésre, hiszen rendezője, Groó Diának eddig díjnyertes rövidfilmekkel tette le névjegyét, s a nevezetes Simó-osztály utolsó befutójaként nemsokára a Csoda Krakkóbannal debütál nagyjátékfilm rendezőként. A filmet januárban mutatják csak be a mozik, a mostani, szeptember 6-i premier előtti vetítés az Odeon Lloyd moziban ilymódon valódi meglepetésnek számít. Az idei legfrissebb zsidó témájú magyar film nem a Holokausztról szól, rendezője napjainkban játszódó mesének nevezi, amely egy lengyel fiú és egy magyar lány szerelmét és kalandos egymásra találását beszéli el.

Az életrajzi elemeket is bújtató filmben felsejlik a közép- és kelet-európai zsidóság története, életre kel egy elveszett világ kultúrájának, tradícióinak és misztikájának varázsa. Egy múltból előtűnő Csodarabbi, egy csodálatos Könyv és egy ősi Pörgettyűs játék, a Tenderli - mint varázsos szereplő - vezeti és irányítja a két fiatal sorsát.

Az itthoni és főként krakkói helyszíneken forgatott Csoda Krakkóban egyik különlegessége, hogy szereplői - vérbeli közép-európai mozihoz illően - négy nyelven, magyarul, lengyelül, angolul és jiddisül szólalnak meg. A másik különlegessége, hogy főszereplője most mutatkozik be elször filmszínészként: Bíró Eszter eddig énekesként bűvölte el a közönséget a Madách színházi Operaház fantomjának Christinjeként, illetve a Budapest Klezmer Band énekeseként. Lengyel partnere, Maciej Adamczyk szintén Groó Diánánál debütál filmszínészként. A magyar-lengyel koprodukcióban készült film harmadik különlegessége, hogy Garami Gábor és Angelusz Iván magyar producerek mellett lengyel részről a világhírű rendező, Krzysztof Zanussi jegyzi producerként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.