Klasszikus

Csoda Krakkóban premier előtt

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Igazi filmes megelepetést igér az idén hetedik alkalommal sorra kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál. A sokszínű programsorozat meglepetése, hogy premier előtti egyetlen vetítésen lesz látható az új magyar játékfilm, a Csoda Krakkóban.

Az esemény a filmbarátok körében méltán számíthat kivételes érdeklődésre, hiszen rendezője, Groó Diának eddig díjnyertes rövidfilmekkel tette le névjegyét, s a nevezetes Simó-osztály utolsó befutójaként nemsokára a Csoda Krakkóbannal debütál nagyjátékfilm rendezőként. A filmet januárban mutatják csak be a mozik, a mostani, szeptember 6-i premier előtti vetítés az Odeon Lloyd moziban ilymódon valódi meglepetésnek számít. Az idei legfrissebb zsidó témájú magyar film nem a Holokausztról szól, rendezője napjainkban játszódó mesének nevezi, amely egy lengyel fiú és egy magyar lány szerelmét és kalandos egymásra találását beszéli el.

Az életrajzi elemeket is bújtató filmben felsejlik a közép- és kelet-európai zsidóság története, életre kel egy elveszett világ kultúrájának, tradícióinak és misztikájának varázsa. Egy múltból előtűnő Csodarabbi, egy csodálatos Könyv és egy ősi Pörgettyűs játék, a Tenderli - mint varázsos szereplő - vezeti és irányítja a két fiatal sorsát.

Az itthoni és főként krakkói helyszíneken forgatott Csoda Krakkóban egyik különlegessége, hogy szereplői - vérbeli közép-európai mozihoz illően - négy nyelven, magyarul, lengyelül, angolul és jiddisül szólalnak meg. A másik különlegessége, hogy főszereplője most mutatkozik be elször filmszínészként: Bíró Eszter eddig énekesként bűvölte el a közönséget a Madách színházi Operaház fantomjának Christinjeként, illetve a Budapest Klezmer Band énekeseként. Lengyel partnere, Maciej Adamczyk szintén Groó Diánánál debütál filmszínészként. A magyar-lengyel koprodukcióban készült film harmadik különlegessége, hogy Garami Gábor és Angelusz Iván magyar producerek mellett lengyel részről a világhírű rendező, Krzysztof Zanussi jegyzi producerként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.