Klasszikus

Csodagyerek és filmzeneszerző

2004.11.16. 00:00
Ajánlom
Merőben szokatlan zeneszerzői életút az övé. Mozart óta talán a legtehetségesebb csodagyerekként indult, tízévesen írt kantátáját hallva Mahler zseninek kiáltotta ki. A harmincas évek közepétől azonban Hollywood első számú filmzeneszerzője lett, amit sokan soha nem bocsátottak meg neki: halála után teljesen megfeledkezett róla a zenei közélet. Erich Wolfgang Korngold szimfóniáját és néhány dalát most végre meghallgathatjuk az EMI új lemezén.

Az Eduard Hanslickot követő időszak legbefolyásosabb bécsi zenekritikusa, Julius Korngold második fia, Erich Wolfgang 1897-ben született. Tizenegy évesen írt pantomimjét (A hóember) Ferenc József névnapja tiszteletére játszotta a bécsi udvari színház. Richard Strauss nem sokkal később így írt az ifjú szerzőről: „Határozott stílusa, mesteri formálása, egyéni kifejezése és harmóniai tudása egyszerűen bámulatos.” Tizenhét évesen már két opera van a háta mögött s az 1920-ban bemutatott A halott város című operájával zeneszerzői hírneve a csúcsra ér. A bécsi zeneakadémia zeneszerzés tanára lesz és csakhamar a város zenei életének Schönberggel egyenrangúan jelentős figurájaként tisztelik. 1934-ben Hollywoodba megy, ahol megteremti a szimfonikus filmzene ma is élő műfaját. Az Anschluss után Bécsben már nem hajlandók bemutatni újabb operáját, ezért végleg Hollywoodban telepszik le. Filmzenéit „ének nélküli operáknak” tekintette, olyan daraboknak, amelyek önállóan, a koncertteremben is megállják a helyüket. A háború után Korngold újra az abszolút zene felé fordul, ekkor írja a Csellóversenyt, a Szimfonikus szerenádot és a lemezen is hallható Szimfóniát.

A monstre zenekarra írt Szimfóniát – amelyen 1947 és 1952 közt dolgozott – Korngold Franklin Delano Roosevelt emlékének ajánlotta. A négytételes mű alaphangulata ennek megfelelően komoly, komor. Stilárisan sokfelé kötődik ez a muzsika: alapvetően a későromantika harmóniavilága és bonyolult polifóniája érződik rajta, de néha mintha Debussy-t hallanánk, helyenként pedig félreismerhetetlenek a „hollywoodi stílus” jegyei. (Az persze már nem Korngold hibája, hogy ez az általa kitalált stílus később a szó legrosszabb értelmében kommercializálódott.) Elsőként mégis Mahler az, aki e szimfóniát hallgatva eszembe jut. Kíváncsi lennék, mit szólt volna Korngold művéhez az idősebb pályatárs, ha módjában áll hallani. Egy biztos: a Szimfónia nagy mesterségbeli tudással megírt, ihletett és zseniálisan hangszerelt mű. Miután befejezte a komponálását, így írt róla a szerző: „Hiszem, hogy szimfóniám bebizonyítja a világnak: az atonalitás és a rosszhangzás – az inspiráció, a forma, a kifejezés, a dallam és a szépség rovására – végső csapást fog mérni a zeneművészetre.” Szerencsére ez még nem következett be…

A szimfónia után négy zenekar-kíséretes dal hallható az Egyszerű dalok című ciklusból, melyet Korngold 14 és 16 éves kora közt írt. Ezeket hallgatva igazat kell adunk Mahlernek és Strauss-nak: valóban bámulatra méltóan érett darabok. A ciklus címében szereplő jelző egyáltalán nem igaz a zenei megformálásra, legfeljebb arra vonatkozhat, hogy a dalok viszonylag rövid terjedelműek, a zenekari elő- és utójátékok csupán a lehető legszükségesebbre szorítkoznak. A leginkább Richard Strauss hatását mutató négy dalhoz szervesen kapcsolódik Marietta dala A halott város című operából.

Barbara Hendricks szólaltatja meg a vokális kompozíciókat, nem túlzottan szép hangon, de nem is minden érzékenység nélkül. A lemezen a Philadelphia Orchestra működik közre az osztrák karmester, Franz Welser-Möst irányításával. A zenekar is a dalokban tűnik haloványabbnak, a szimfónia előadása – jó néhány elnagyolt, nem eléggé kidolgozott részlet ellenére – jobb benyomást kelt. Arra mindenesetre feltétlenül alkalmas a felvétel, hogy elkezdjünk ismerkedni Korngold muzsikájával – azt pedig mindenképpen érdemes.

(Korngold: Symphony in F sharp, Einfache Lieder, Mariettas Lied – Barbara Hendricks (ének), The Philadelphia Orchestra; vez.: Franz Welser-Möst; EMI 7243 5 86100 2 4)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?