Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

2021.09.22. 14:15
Ajánlom
Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

A Pannon Filharmonikusok a jól ismert magyar népmeséből merítette szeptember 23-án, csütörtökön induló 2021/2022-es évadának a címét. Az élet sója elnevezésű évad tárt karokkal, korlátozások nélkül, öt bérletes sorozaton és számos egyedi koncerten fogadja a zenére nyitott hallgatóságot. A 210 éves jubileumát ünneplő zenekar a jövőre koncentrál: új sorozatot indít a komolyzenével kacérkodóknak Flört címmel, a világ csodagyerek-hegedűseinek fellépésével emlékezik Varga Gilbert vezető karmester édesapjáról, gyerekeket és fiatalokat inspiráló webes játékokat fejleszt, és új irodalmi díj alapításában működik közre.

Az évadban öt magyar mű ősbemutatója lesz hallható, Bogányi Tibor Bruckner-ciklusának pedig a zárófejezetéhez érkezik az együttes, amely idén a bécsi Musikvereinben is fellép. A só kapcsolatot teremt az ízek között: a pécsi zenekar koprodukciós partnere a Müpának, a Zeneakadémiának, a Budapesti Fesztiválzenekarnak, a Bóbita Bábszínháznak, a Pécsi Balettnek, a ZSÖK Nkft.-nek, a Concerto Budapestnek, az Óbudai Danubia Zenekarnak, a Wrocław Filharmonikusoknak és a Győri Filharmonikus Zenekarnak. A zenekar pécsi bérletes hangversenyeire a jubileumi évadban a 6-18 éves fiatalok díjmentesen léphetnek be.

VassAndras_PFZ_allandokarmester2-130041.jpg

Vass András karmester (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Közös kultúrkincsünk a történet, mely szerint a mesebeli király kérdésére, hogy mennyire szeretik a lányai, a legkisebb így felelt: „Úgy szeretlek, édesapám, mint az emberek a sót.” E népmesei motívumot tovább gondolva nevezte el a Pannon Filharmonikusok a 2021/2022-es évadát. Az élet sója évadban rendkívül gazdagon mutatkozik meg az ország egyik legmodernebb együttesének kreativitása, a művészetre és a közönségre egyaránt figyelő hozzáállása.

Az együttes „sóként” kíván jelen lenni a közönség tagjainak életében, mintegy a koronavírus járvány ellenpontjaként: a vírus elválaszt, bezár és megfélemlít. Ezzel szemben a Pannon Filharmonikusok a Kodály Aperitiffel kinyitotta a Kodály Központot, egészségesen, védetten, tárt karokkal és korlátozás nélkül várja a közönséget, és a 210 éves jubileuma mentén ismét új ötletekkel nyit a fiatalok felé.

Úgy szeretlek, édesapám, mint az emberek a sót. Merthogy ez ennyire egyszerű. Azt jelenti: a hiányod átjárná a teljes életem, és megfosztana valamitől, amit természetesen jelen lévőnek hiszek. Nélküled élve íztelen lennék én magam.

– mutatott rá a címválasztás lényegére Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója évadköszöntőjében.

VargaTibor2-114214.jpg

Varga Tibor hegedűművész, Varga Gilbert édesapja (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A só összeköti az étel alkotóelemeinek ízeit, és ezáltal egy új minőséget hoz létre. A Pannon Filharmonikusok kapcsolatot teremt: koprodukciós partnereivel közösen opera-, bábszínházi és balettprodukciókat állít színpadra, fellép a Liszt Ünnep keretében az Esztergomi Bazilikában, a Magyar Kincsek Ünnepén a Zeneakadémián, a BFZ szervezésében megvalósuló Richard Strauss-maratonon, valamint Bécsben, Wrocławban és Győrben. Liszt Ferenc emlékére zongoraest valósul meg a Kodály Központban a zeneszerző születésnapján.

A Pécsett négy, Budapesten egy sorozatot indító együttes szólistái a nemzetközi zenei élet legkiválóbb képviselői, akik között ebben az évadban különlegesen fiatal szólistákat is hallhatunk. A Varga Gilbert édesapjának, a legendás hegedűművésznek és tanárnak munkássága előtt tisztelgő koncerten fiatal, tíz év körüli korban járó csodagyerekek, nemzetközi versenygyőztes szólisták lépnek a színpadra.

Édesapámnak hihetetlen lendülete volt. Ezért logikus, hogy az ilyen embert csak a jövő érdekli. Segíteni akart a jövő alakításában. És mi a jövő? A gyerekeink. Azzal, ahogy felkészítjük őket a jövőre, együtt alakítjuk a jövőt. Ezért hívtam meg öt olyan rendkívül fiatal hegedűművészt az októberi koncertre.

– mondta Varga Gilbert vezető karmester.

ElinaVahalahegedukismeretCElinaSimonen-125617.jpg

Elina Vähälä (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Bogányi Tibor a tőle megszokott vérpezsdítő koncertre készül a zene világnapján, október 1-jén, emellett Anton Bruckner hatodik szimfóniáját is előadják az évadban annak a nagyszabású sorozatnak a részeként, amelyben a zeneszerző összes szimfóniája felcsendül.

A koncerteken fellépnek a versenyművek hazai és nemzetközi legkiválóbb interpretátorai, többek között Fejérvári Zoltán, Daniel Müller-Schott, Giovanni Guzzo, Szabóki Tünde, Baráti Kristóf és Maxim Rysanov, Bogányi Gergely, Balog József, Elina Vähälä, Bereczky Dávid, Devich Gergely, Rohmann Ditta, Várdai István és Silvia Carredu.

Újra együtt muzsikálni már nem egy rutinszerű, mindennapos folyamat, hanem egy kiváltság lett úgy a zenészek, mint a közönség számára.

fogalmazott Bogányi Tibor vezető karmester.

DanielMullerSchott-125748.jpg

Daniel Müller-Schott (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Folytatódik a Pannon Filharmonikusoknak a Müpával és a ZSÖK Nkft.-vel közös koprodukciója, melynek keretében világszínvonalú Donizetti-operabemutatóra kerül sor Yolanda Auyanet és Bretz Gábor főszereplésével. A 60 éves Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Balett-tel két koprodukciót láthat a közönség: Kodály Háry János bábelőadásának bemutatójára novemberben, A diótörő re pedig karácsony előtt várják a családokat.

A vendégkarmesterek között újra köszöntheti a pécsi közönség a zenekar korábbi zeneigazgatóját, Hamar Zsoltot, a fiatal tehetség Rajna Martint és a nemzetközi zenei életben ünnepelt magyar dirigenst, Káli Gábort. Visszatérő vendégkarmester Gérard Korsten.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal közös kortárs zenei produkcióban pedig a karmesterhölgyek egy fiatal csillaga mutatkozik be Joanna Natalia Ślusarczyk személyében.

BalogJozsef_Pfz_DekanyZsoltfoto-121251.jpg

Balog József (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

Az évad során öt kortárs magyar zenemű ősbemutatójára kerül sor, melynek zeneszerzői Gyöngyösi Levente, Balogh Máté, Leszkovszki Albin és Leonardo Marino. Balogh Máté a Jelenkor által megalapításra kerülő Bertók-díj első átadóünnepségére írta művét a Pannon Filharmonikusok felkérésére. A zenekar barokk stílusú koncertjeinek idei kínálata is páratlan. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa több alkalommal bemutatkozik, többek között a zenekart 1811-ben alapító Lickl György (Johann Georg) zeneszerző motettáját hallhatjuk tőlük a húsvéti ünnepi koncerten.

Az együttes nem feledkezik meg a koronavírus-járványban elhunytakról és családtagjaikról sem.

Az október végi oratorikus koncertjét a vírusban elhunytak emlékének ajánlja, és mécsesgyújtással, valamint a gyászról szóló beszélgetéssel segíti a feldolgozást. A december 9-i jubileumi ünnepi koncertjének bevételével pedig a koronavírus áldozatainak árváit támogatja, hűen a 210 évvel ezelőtti alapításkor a muzsikus özvegyek és árvák számára adott jótékonysági koncerthez.

Az évad egyik különlegessége, hogy a Flört elnevezésű sorozat keretében péntek esténként a klasszikus koncertforma tánccal, színházzal és humorral megízesített formájában lehet része a közönségnek.

Piazzolla latin dallamai, a Szentivánéji álom szcenizált, civil szereplőket is bevonó verziója, és a Janklovics Péter stand-up humorista szereplésével előadott A zenegyűlölő produkció kacérkodik azokkal, akik még csak ismerkednek a komolyzenével. További érdekesség a Három kívánság-koncert, melynek műsorára október végéig várja a közönség javaslatát az együttes.

BereckyDavid_al-121426.jpg

Bereczky Dávid (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A gyerekek is új sorozattal gazdagodnak az idén. A tavaly kiadott Fantasztikus klasszikusok könyv életre kel, és a könyvet megismerő gyerekeknek kínál zenei élményeket. A jubileumi év keretében a zenekar három különböző korosztályos webes gyerekjátékot mutat be, amelyek a hangokkal, a zenével, a zenekarral való ismerkedést segítik majd. A jubileum ünnepén egyedi kottafüzetet és kifestőt készített az együttes, amelyet a zeneiskolákba és óvodákba juttatnak el, de a Kodály Központ jegypénztárában is kérhetők a díjmentes kiadványok.

A Pannon Filharmonikusok a két vezető karmesterén túl vonzó a külföldi egyetemeken végzett fiatal magyar muzsikusok és a hazatelepülők körében is. Így került az elmúlt években a zenekar vezető muzsikusainak sorába Varga Ferenc kürt szólamvezető és Asztalos Tamás harsona szólamvezető Németországból, vagy Ullén Judit csellóművész Svédországból. Az idei évadban Palotai Péter nagybőgő szólamvezető érkezik a zenekar bőgőszólamának élére Norvégiából. A nyugat-európai zenekari kultúrával rendelkező művészek meghatározó motorjai a szakmai munkának.

Fejléckép: Bogányi Tibor és Varga Gilbert (forrás: Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.