Klasszikus

Csődvédelem alatt a Honolului Szimfonikusok

2009.12.25. 00:09
Ajánlom
A tengerentúli luxusnyaralások helyszíneként ismert Honolulu szimfonikus zenekara csődvédelmet kért, hogy adósságait rendezhesse.

Ahogy az a csődvédelmi eljárások esetében szokásos, a zenekar élete látszólag zavartalanul folyik tovább, míg a pénzügyi és operatív vezetés a reorganizációs tervek fölött görnyed. Ám míg a levegőben dollármilliók röpködnek, csak annyi a biztos, hogy a jegyek és bérletek visszaváltására egyelőre nincsen mód. Amint arról a Fidelio.hu is hírt adott, az egy hónappal ezelőtt közzétett átszervezési tervekkel együtt lemondták a zenekar novemberi és decemberi koncertjeit, valamint bejelentették néhány adminisztratív dolgozó elbocsátását. A zenészek azóta jobb híján fizetés nélküli szabadságon vannak - igaz, fizetést az év korábbi hónapjaiban is csak elvétve kaptak.

A csődvédelmi eljárás történetéhez tartozik, hogy a Hawaii-i zenészszakszervezet korábban ellenezte a zenekar létszámának csökkentését. Most azonban úgy tűnik, nincs másfelé kiút. Reményt abból meríthetnek a honolului zenészek - akik az alábbi videó tanúsága szerint nem vetik meg a hawaii inget -, hogy a nyugati part több, hasonló helyzetbe került szimfonikus zenekara kilábalt a bajból. A kulcsszó a továbbiakban: fenntarthatóság.Gershwin F-dúr zongoraversenyének első tételét játssza a Honolului Szimfonikus Zenekar

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.