Klasszikus

Csonka András távozik a Müpa vezetéséből

2012.09.05. 14:03
Ajánlom
A Művészetek Palotája produkciós vezérigazgató-helyettese október elejétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kulturális igazgatója lesz.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusa szeptember 5-én döntött a munkakörre kiírt pályázatokról. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a elfogadta a döntést. A kulturális szakember a kezdetektől, 2004-től részt vett a Művészetek Palotája intézményi felépítésében. Csonka András 2006-tól már vezérigazgató-helyettesként segítette az intézmény szervezeti és működési rendjének kialakítását, majd 2007-től az előadóművészeti központ tartalmi és programkínálatának felépítését. A közlemény szerint Csonka András új pozíciójában tovább erősítheti "az eleve szoros szakmai és stratégiai kapcsolatban lévő két nemzeti kulturális intézmény további együttműködését".

"Önálló művészeti arculatot szeretnénk adni a Zeneakadémiának. A 2013 őszén, Liszt Ferenc születésnapjához közeli időpontban megnyíló Liszt Ferenc téri épület korábban csak az oktatási célokat szolgálta, és befogadott rendezvényeket" - mondta el Csonka András. "Ahogy a pályázatomban is megírtam, a Zeneakadémia nagytermének és az egyetemnek a hagyományai adják az elképzeléseim egyik pillérét, a másik az innováció, ez a mai Zeneakadémia küldetése, hiszen új és új tehetségeket bocsájt ki" - mutatott rá az új kulturális igazgató.

Az értesülések szerint az előkészítés finisében van a Concerto Budapest, mint rezidens zenekar integrálása az egyetembe, ha ennek anyagi forrásai is meglesznek 2013-ra, Csonka terveit ez megkönnyíti a saját műsorok kialakításában. A jövendő kulturális igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, szeretné, ha a felújítás előtti bérletsorozatok egy része visszatérne a Zeneakadémiára, a magyar szimfonikus zenekarok itt is fellépnének. "A Budapesti Fesztiválzenekar például a nagyterem bezárása előtt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe szervezett bérletei mellett a Zeneakadémián is jelen volt egy sorozattal, 2013-tól erre ismét lehetőségük nyílik, és például a Nemzeti Filharmonikusokat is szívesen látnánk egy szériával megint a Liszt Ferenc téren. A Jakobi László által szervezett Zongora bérlet itt indult, ez is visszatérhet" - fűzte hozzá.

Komoly szerepet szán Csonka András a kamarazenének, amelynek akusztikailag és hangulatban is ideális helye a Zeneakadémia. Minthogy a kisterem visszakapja zsinórpadlását és zenekari árok is létesül, nemcsak az operatanszak vizsgáinak színhelye lehetne. "Pályázatot tervezünk kiírni ide készülő kortárs operára, hiszen az egyetem adja a jövő fiatal komponistáit. A napi operajátszásból hiányzó barokk repertoár is megszólalhatna a 350 személyes teremben" - részletezte Csonka András.

Az egyetem szervezeti keretén belül áll fel az új igazgatóság. "Teljes vertikumot szeretnék kiépíteni. Az igazgatóságban összpontosul majd minden nyilvános intézményi rész, a Régi Zeneakadémia és Liszt Emlékmúzeum, a köröndi Kodály Múzeum, az erős kulturális profil marketingje és kommunikációja, a közönségszervezés és jegyértékesítés. És jelentős kulturális turisztikai, és iskolai nevelési tevékenységet is folytatunk, összekötve például a múzeumlátogatásokat a koncertekkel."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.