Klasszikus

Csonka András távozik a Müpa vezetéséből

2012.09.05. 14:03
Ajánlom
A Művészetek Palotája produkciós vezérigazgató-helyettese október elejétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kulturális igazgatója lesz.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusa szeptember 5-én döntött a munkakörre kiírt pályázatokról. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a elfogadta a döntést. A kulturális szakember a kezdetektől, 2004-től részt vett a Művészetek Palotája intézményi felépítésében. Csonka András 2006-tól már vezérigazgató-helyettesként segítette az intézmény szervezeti és működési rendjének kialakítását, majd 2007-től az előadóművészeti központ tartalmi és programkínálatának felépítését. A közlemény szerint Csonka András új pozíciójában tovább erősítheti "az eleve szoros szakmai és stratégiai kapcsolatban lévő két nemzeti kulturális intézmény további együttműködését".

"Önálló művészeti arculatot szeretnénk adni a Zeneakadémiának. A 2013 őszén, Liszt Ferenc születésnapjához közeli időpontban megnyíló Liszt Ferenc téri épület korábban csak az oktatási célokat szolgálta, és befogadott rendezvényeket" - mondta el Csonka András. "Ahogy a pályázatomban is megírtam, a Zeneakadémia nagytermének és az egyetemnek a hagyományai adják az elképzeléseim egyik pillérét, a másik az innováció, ez a mai Zeneakadémia küldetése, hiszen új és új tehetségeket bocsájt ki" - mutatott rá az új kulturális igazgató.

Az értesülések szerint az előkészítés finisében van a Concerto Budapest, mint rezidens zenekar integrálása az egyetembe, ha ennek anyagi forrásai is meglesznek 2013-ra, Csonka terveit ez megkönnyíti a saját műsorok kialakításában. A jövendő kulturális igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, szeretné, ha a felújítás előtti bérletsorozatok egy része visszatérne a Zeneakadémiára, a magyar szimfonikus zenekarok itt is fellépnének. "A Budapesti Fesztiválzenekar például a nagyterem bezárása előtt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe szervezett bérletei mellett a Zeneakadémián is jelen volt egy sorozattal, 2013-tól erre ismét lehetőségük nyílik, és például a Nemzeti Filharmonikusokat is szívesen látnánk egy szériával megint a Liszt Ferenc téren. A Jakobi László által szervezett Zongora bérlet itt indult, ez is visszatérhet" - fűzte hozzá.

Komoly szerepet szán Csonka András a kamarazenének, amelynek akusztikailag és hangulatban is ideális helye a Zeneakadémia. Minthogy a kisterem visszakapja zsinórpadlását és zenekari árok is létesül, nemcsak az operatanszak vizsgáinak színhelye lehetne. "Pályázatot tervezünk kiírni ide készülő kortárs operára, hiszen az egyetem adja a jövő fiatal komponistáit. A napi operajátszásból hiányzó barokk repertoár is megszólalhatna a 350 személyes teremben" - részletezte Csonka András.

Az egyetem szervezeti keretén belül áll fel az új igazgatóság. "Teljes vertikumot szeretnék kiépíteni. Az igazgatóságban összpontosul majd minden nyilvános intézményi rész, a Régi Zeneakadémia és Liszt Emlékmúzeum, a köröndi Kodály Múzeum, az erős kulturális profil marketingje és kommunikációja, a közönségszervezés és jegyértékesítés. És jelentős kulturális turisztikai, és iskolai nevelési tevékenységet is folytatunk, összekötve például a múzeumlátogatásokat a koncertekkel."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.