Klasszikus

Csúcsra ért a dzsesszorgonista

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
A néhány hónapja a világ egyik legjobb dzsesszorgonistájaként számon tartott amerikai zenész, Joey DeFrancesco koncertezik ma este nyolctól az A38-on (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő).

DeFrancesco Philadelphiában született, egy igencsak kiterjedt zenészcsaládba: apja például szintén orgonista volt, nagyapja pedig több hangszeren játszott. Így nem csoda, hogy már négyévesen zongorázni kezdett, amelyet hamarosan orgonára cserélt. Ő kapta meg először a Philadelphia Jazz Society McCoy Tyner ösztöndíját, és több versenyen szerepelt sikeresen. Így nem is volt olyan meglepő, hogy főiskolai tanulmányai befejezése után Miles Davis hívta magához zenélni. John Mclaughlinnal is játszott együtt, és egyre nagyobb szakmai hírnevet szerzett - ennek ellenére nem lehetett a legjobb a műfajban, hiszen Jimmy Smith-t nem tudta felülmúlni. Végül úgy oldotta fel a másodhegedűs szerepkört, hogy először készített egy, a mester előtt tisztelgő lemezt, a The Champ-et, majd meghívta Jimmy Smith-t egy közös lemez elkészítésére, amely Incredible címmel jelent meg. 1989-es, első, All of Me című albuma óta majdnem húsz korongot adott ki, köztük a The Philadelphia Connection: Tribute to Don Patterson címűt, amellyel egy másik példaképe előtt tisztelgett. Legutóbbi albuma, a Legacy nemrég látott napvilágot.

A Hammond-orgona, a legendás B3-as modell nemcsak évtizedekkel ezelőtt volt divatban, recsegős, búgós, egyedi hangzása ma is népszerű, és ez nagyon nagy részben Joey DeFrancescónak is köszönhető. A mester, Jimmy Smith tavaszi halála óta pedig őt tartják a legjobb dzsesszorgonistának, bár még alig harmincnégy éves.

Ma este egy pályája csúcsán lévő, magával ragadó zenészt hallhat a közönség az A38-on.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.