Klasszikus

Csúcsra ért a dzsesszorgonista

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
A néhány hónapja a világ egyik legjobb dzsesszorgonistájaként számon tartott amerikai zenész, Joey DeFrancesco koncertezik ma este nyolctól az A38-on (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő).

DeFrancesco Philadelphiában született, egy igencsak kiterjedt zenészcsaládba: apja például szintén orgonista volt, nagyapja pedig több hangszeren játszott. Így nem csoda, hogy már négyévesen zongorázni kezdett, amelyet hamarosan orgonára cserélt. Ő kapta meg először a Philadelphia Jazz Society McCoy Tyner ösztöndíját, és több versenyen szerepelt sikeresen. Így nem is volt olyan meglepő, hogy főiskolai tanulmányai befejezése után Miles Davis hívta magához zenélni. John Mclaughlinnal is játszott együtt, és egyre nagyobb szakmai hírnevet szerzett - ennek ellenére nem lehetett a legjobb a műfajban, hiszen Jimmy Smith-t nem tudta felülmúlni. Végül úgy oldotta fel a másodhegedűs szerepkört, hogy először készített egy, a mester előtt tisztelgő lemezt, a The Champ-et, majd meghívta Jimmy Smith-t egy közös lemez elkészítésére, amely Incredible címmel jelent meg. 1989-es, első, All of Me című albuma óta majdnem húsz korongot adott ki, köztük a The Philadelphia Connection: Tribute to Don Patterson címűt, amellyel egy másik példaképe előtt tisztelgett. Legutóbbi albuma, a Legacy nemrég látott napvilágot.

A Hammond-orgona, a legendás B3-as modell nemcsak évtizedekkel ezelőtt volt divatban, recsegős, búgós, egyedi hangzása ma is népszerű, és ez nagyon nagy részben Joey DeFrancescónak is köszönhető. A mester, Jimmy Smith tavaszi halála óta pedig őt tartják a legjobb dzsesszorgonistának, bár még alig harmincnégy éves.

Ma este egy pályája csúcsán lévő, magával ragadó zenészt hallhat a közönség az A38-on.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.