Klasszikus

Csudák Óbudán

2013.03.01. 18:45
Ajánlom
"Most van idő csudákat mívelni" - ezzel a Széchenyi Istvántól kölcsönzött mottóval idézi meg az Óbudai Társaskör annak a korszaknak a hangulatát, amelyet március 8-i programjuk témájául választottak.

A rendezvény látogatói a szabályozatlan vizek és az év nagy részében járhatatlan utak 19. századi Magyarországának világába nyerhetnek betekintést, képet kaphatnak az állandó híd hiányában jégzajlás idején leküzdhetetlen akadályt jelentő Duna veszélyeiről, és megismerkedhetnek azokkal az elkötelezett gondolkodókkal és kiváló szakemberekkel Széchenyi Istvántól Vásárhelyi Pálon és Clark Ádámon át Ganz Ábrahámig, akiknek áldozatos munkája révén elkezdődhetett a Lánchíd építése, a Duna és a Tisza szabályozása, illetve megindulhatott a dunai és a balatoni gőzhajózás.

Ebben a korszakban a magyar természettudományi és technikai felkészültség nem csupán követte a nyugat-európai eredményeket, de kiemelkedő műszaki alkotásokkal és találmányokkal is gazdagította a világot. Ennek az izgalmas időszaknak, Liszt, Erkel, Fáy István, Mosonyi Mihály, Petőfi, Eötvös Károly, Jedlik Ányos korának szellemét idézi fel Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész, illetve a korabeli zenei és irodalmi törekvések tolmácsolói: a zongorán közreműködő Elek Szilvia és Horváth Anikó, illetve Mécs Károly színművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.