Klasszikus

Csudák Óbudán

2013.03.01. 18:45
Ajánlom
"Most van idő csudákat mívelni" - ezzel a Széchenyi Istvántól kölcsönzött mottóval idézi meg az Óbudai Társaskör annak a korszaknak a hangulatát, amelyet március 8-i programjuk témájául választottak.

A rendezvény látogatói a szabályozatlan vizek és az év nagy részében járhatatlan utak 19. századi Magyarországának világába nyerhetnek betekintést, képet kaphatnak az állandó híd hiányában jégzajlás idején leküzdhetetlen akadályt jelentő Duna veszélyeiről, és megismerkedhetnek azokkal az elkötelezett gondolkodókkal és kiváló szakemberekkel Széchenyi Istvántól Vásárhelyi Pálon és Clark Ádámon át Ganz Ábrahámig, akiknek áldozatos munkája révén elkezdődhetett a Lánchíd építése, a Duna és a Tisza szabályozása, illetve megindulhatott a dunai és a balatoni gőzhajózás.

Ebben a korszakban a magyar természettudományi és technikai felkészültség nem csupán követte a nyugat-európai eredményeket, de kiemelkedő műszaki alkotásokkal és találmányokkal is gazdagította a világot. Ennek az izgalmas időszaknak, Liszt, Erkel, Fáy István, Mosonyi Mihály, Petőfi, Eötvös Károly, Jedlik Ányos korának szellemét idézi fel Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész, illetve a korabeli zenei és irodalmi törekvések tolmácsolói: a zongorán közreműködő Elek Szilvia és Horváth Anikó, illetve Mécs Károly színművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.