Klasszikus

Csudák Óbudán

2013.03.01. 18:45
Ajánlom
"Most van idő csudákat mívelni" - ezzel a Széchenyi Istvántól kölcsönzött mottóval idézi meg az Óbudai Társaskör annak a korszaknak a hangulatát, amelyet március 8-i programjuk témájául választottak.

A rendezvény látogatói a szabályozatlan vizek és az év nagy részében járhatatlan utak 19. századi Magyarországának világába nyerhetnek betekintést, képet kaphatnak az állandó híd hiányában jégzajlás idején leküzdhetetlen akadályt jelentő Duna veszélyeiről, és megismerkedhetnek azokkal az elkötelezett gondolkodókkal és kiváló szakemberekkel Széchenyi Istvántól Vásárhelyi Pálon és Clark Ádámon át Ganz Ábrahámig, akiknek áldozatos munkája révén elkezdődhetett a Lánchíd építése, a Duna és a Tisza szabályozása, illetve megindulhatott a dunai és a balatoni gőzhajózás.

Ebben a korszakban a magyar természettudományi és technikai felkészültség nem csupán követte a nyugat-európai eredményeket, de kiemelkedő műszaki alkotásokkal és találmányokkal is gazdagította a világot. Ennek az izgalmas időszaknak, Liszt, Erkel, Fáy István, Mosonyi Mihály, Petőfi, Eötvös Károly, Jedlik Ányos korának szellemét idézi fel Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész, illetve a korabeli zenei és irodalmi törekvések tolmácsolói: a zongorán közreműködő Elek Szilvia és Horváth Anikó, illetve Mécs Károly színművész.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.