Klasszikus

Csütörtökön kezdődik a Szegedi Gitárfesztivál

2003.02.04. 00:00
Ajánlom
A Szegedi Nemzetözi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész és zeneszerző. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal indult, s jelenleg országos viszonylatban az egyetlen évente ismétlődő nemzetközi gitárfesztivál.

A rendezvény a város legfontosabb zenei helyszínein zajlik, ilyen a Tisza szálló nagyterme, az SZTE Konzervatórium nagyterme, a JATE Aula vagy a Szegedi Nemzeti Színház.

A programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, kiállítások, mesterkurzusok, és kétévente egy nemzetközi verseny alkotják. A szervezők célkitűzése között szerepel a fiatal, kiemelkedő művészek támogatása is.

A programokhoz társul a Grand Café mozi tematikus filmsorozata. A fesztivál Szeged határait túllépve regionálisan is képviselteti magát, koncerteket szervez Makón, Algyőn, Szenetesen, Orosházán, valamint Budapesten is.

A fesztiválon eddig 4 kontinens több mint 20 országából szerepeltek művészek. Az eddigi meghívottak közül kiemelendő: Duo Katona (U.K./HU), Paul Galbraith (Brazília), Ivan Nikolaewsky (Oroszország), Jan Skryhan (Belarusz), Guadalquivir Flamenco Group (Románia), Nikolay Bak (Dánia), Tilman Hoppstock (Németország), Eri Nakamura (Japán), the Musica Parlante (H), Céline Perrottey (Franciaország), PusztaiAntal (H), Sárközy Gergely (H), Binder Károly (H) or the Kurina Jazz Quintet (YU) és a String Duo (Ausztrália).

Részletes műsor és jegyinformáció a fesztivál hivatalos honlapján található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.