Klasszikus

Cyprien Katsaris: "Lehet, hogy egy korábbi életemben itt éltem”

2014.04.09. 14:50
Ajánlom
Cyprian Katsaris április 29-én közös estet ad a Győri Filharmonikus Zenekarral a Zeneakadémián. A készülő koncertről, és a magyar zeneszerzők iránti rokonszenvéről a görög zongoraművésszel beszélgettünk.

-Az elmúlt évben koncertezett Győrben. Milyen emlékei vannak erről az előadásról?

-Ez volt az első alkalom, hogy eljutottam Győrbe, és nemcsak a meleg fogadtatás, de a koncertterem adottságai és - mint zongoraművésznek - a zongora nagyszerűsége is lenyűgözött. Nagyon büszke voltam arra, hogy a koncert programja Liszt Magyar Rapszódiáját, illetve az A-dúr zongoraversenyt szóló zongorára saját hangszerelésemben is tartalmazta. Ezen felül nagy rajongója vagyok a magyar kivételesen izgalmas konyhának!

-Hogyan fogadta, mikor megkapta a mostani meghívását?

-Nagyon boldog voltam, hogy a Győri Filharmonikus Zenekarral együtt koncertezhetek, mivel korábbi szólóestemet a Zenekar szervezete meg a tavalyi évben, amely - tegyük hozzá - nem szokványos. Nagyon lelkes voltam, hogy együtt dolgozhatok a zenekarral tekintettel arra is, hogy mind Győrben, mind Budapesten lesz előadásunk.

-Hallott róla, hogy a Zeneakadémia épületét - ahol már korábban fellépett - felújították? Hogyan gondol rá, hogy visszatérhet a Zeneakadémiára koncertezni?

-Igen, hallottam a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújításáról és nagyon izgatott vagyok, hogy visszatérhetek erre a történelmileg is meghatározó koncertterembe, ahol 28 évvel ezelőtt játszottam először. Emlékszem, hogy ott játszottam Schubert utolsó szonátáját, illetve Liszt Beethoven Eroica szimfóniájának átiratát.

- Milyen koncert hangulatot kíván teremteni a magyarországi koncerteken? Milyen zenei élményt várhat a közönség?

- Mindent meg fogok tenni azért, hogy a közönség boldog legyen. Egy zenész felelőssége az is, hogy előadásán keresztül hozzájáruljon ahhoz, hogy a közönség elfelejtse a mindennapok aggodalmait és gondjait, és ha ezzel közösen el tudunk érni egy magasabb lelki szintet, akkor valami nagyon pozitív dolgot fogunk tudni együtt elérni.

-Úgy tudjuk, hogy nagyon erős kapcsolata van a magyar zeneszerzőkkel. Hogy kezdődött? Mesélne Cziffra Györggyel kapcsolatos barátságáról?

-Magyarország - tekintettel Lisztre és az önök csodálatos országának népzenei hagyományaira - mindig nagyon fontos volt számomra már fiatal korom óta. Mindig nagyon erős vonzódást éreztem Magyarországhoz, és nem lehetetlen, hogy talán egy korábbi életemben itt is éltem..... Ahogy a magyar közönség tapsol az teljesen különböző, mint a világ más pontján, mert egy idő után nagyon ritmusossá válik, hasonlóan ahhoz, ahogy Liszt E-dúr Magyar Fantáziája zongoraversenyművében először megszólal a hazafias téma.

Ez a különleges zenemű volt első, meghatározó zenei élményem is, amikor édesanyám elvitt Cziffra György koncertjére Párizsban, ahol Liszt Magyar Fantáziák darabját játszotta. Úgy emlékeszem 12 éves lehettem és aznap este eldöntöttem, hogy egy nap meg fogom tanulni ezt a zeneművet. Azonban akkor, abban az életkoromban még nem voltam kész erre a darabra, de amikor 15 éves lettem ezt játszottam első koncertemen Párizsban a Theatre de Champs-Elysees-ben, amelyet a francia rádió rögzített is. Körülbelül 15 évvel később a philadelphiai zenekarral közösen rögzítettük újból ezt a művet Ormándy Jenő, kiváló magyar származású karnagy dirigálásával, valamint Liszt egyik tanítványa Sophie Menter, és Csajkovszkij által Concerto in Hungarian Style című szerzeményével együtt, illetve Schubert „Wanderer" fanáziáját, amelyet Liszt hangszerelt át zongorára és nagyzenekarra.

Cziffra számomra egy egyedülálló zongoraművész volt és bár nem fogják bevallani, de nagyon sok zongoraművész volt irigy Cziffrára. Amikor megnyertem az ő nevével fémjelzett versenyt 1974-ben, elkértem tőle Rimszky-Korszakov  A dongó című művének fenomenális átiratát. Azt felelte, hogy soha nem írta le és fiától az ifjabb Györgyttől azt kérte, aki szintén egy csodálatos karnagy, hogy figyelmesen hallgassa meg és jegyzetelje le a mű dallamát. Ezután Cziffra kijavított és átadta nekem a kézirat másolatát, és megkért, hogy játsszam el egy fontos televíziós műsorban, ahol Cziffra volt a sztárvendég. Ez 1974. április 24-én történt és bárki megnézheti a youtube-on. A kotta, amelyet Cziffra György kezeiből megkaptam sokkal nehezebb volt, mint a hivatalos kiadás, amelyet a legtöbb zongorista játszik. Több ütem és hangjegy volt benne, illetve ezen felül egy trilla is szerepelt egy dupla hangjegyben, amely a hivatalos verzióban nem található meg. Úgy éreztem, hogy Cziffra akkor próbára tett! Ő egy nagyon érzékeny, nagyszívű, érzelmes ember volt!

Természetesen nagy rajongója vagyok Bartóknak, Kodálynak és, Weiner Leónak is, akivel Divertimento című darabján és számos egyéb zongoraművén keresztül ismerkedtem meg.

-Melyek a kedvenc zeneművei?

-Majdnem mindegyik! Hogy is lehetne eldönteni, hogy egy szőke nőt vagy egy szép fekete nőt kedveljek jobban vagy éppen fordítva? Amikor egy zenemű nagyszerű, úgy érzem, hogy az a legnagyobb zenemű, és szerencsére ilyen nagyon sok van!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Jazz/World

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.