Klasszikus

Czidra László Furulyaverseny

2010.05.04. 12:16
Ajánlom
Hetedik alkalommal rendezik meg május 6. és 9. között az országos versenyt. A megmérettetésre a Szabolcsi Bence Zeneiskolában kerül sor.

A Czidra László furulyaművészről elnevezett versenyt háromévente hirdeti meg a Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az idei versenyen 500 tanuló (6-22 éves korig) mérte össze tehetségét, tudását a területi válogatókon, négy korcsoportban, valamint két kamara-kategóriában. Az országos döntőre, amit Budapesten rendeznek meg, a legjobb 70 növendék jutott tovább.

Bánfi Balázs furulyaművész, tanár, a fővárosi furulya szaktanácsadó így vélekedik a verseny jelentőségéről és céljairól: "Hazánk méltán világhírű zeneoktatásában a furulyaoktatás kiemelkedő jelentőséggel bír, már csak az oktatásban résztvevő tanulók számát tekintve, de a hangszer elérhetősége, olcsósága, valamint a tanulmányok során jelentkező korai sikerélmény miatt is. Mivel egy igen népszerű zeneiskolai hangszerről van szó, a színvonalbeli különbségek igen széles skálán mozognak. A tanulói létszámhoz képest nagyon kevés a szakképzett furulyatanár, annak ellenére, hogy 1990 óta Szegeden, és ma már Miskolcon és Debrecenben is folyamatos a felsőfokú tanárképzés.

Ezért érezzük fontosnak, hogy a háromévente megrendezésre kerülő furulyaverseny, a rá jellemző nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas nívóval, minél szélesebb körben ismertté váljon. Szeretnénk lehetőséget adni a verseny győzteseinek, hogy tehetségüket, felkészültségüket nagy nyilvánosság előtt is megmutathassák."

A verseny részletes programja innen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.