Klasszikus

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

2021.05.14. 17:10
Ajánlom
Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.

Liszt Ferenc a saját korában a feje tetejére állított mindent, amit a zongorajátékról gondolt a kor közönsége, majd Cziffra György 100 évvel később a budapesti éjszakában kápráztatta el pokolian nehéz parafrázisokkal a bárok vendégeit.

Cziffra tudatosan keltette életre a liszti tradíciót, és ugyanazzal a szabadsággal és tehetséggel nyúlt elődje műveihez, ahogy Liszt saját kortársaiéhoz: nem öncélú virtuózként, hanem a zene mélyére hatolva.

A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményén, a két nagy előd, Cziffra és Liszt zongoristák számára is kihívást jelentő átirataiból játszik négykezeseket, valamint szólókat Boris Berezovsky és Balázs János. Mindkét muzsikus részesült a romantikus zongoraiskola örökségében, amelynek hangját felismerni sokkal könnyebb, mint meghatározni.

Talán ahhoz lehet köze, amit Cziffra mondott Lisztről: „Ontotta a szépséget, és nem kímélte önmagát.”

1200x436_color_berez_balazs_jo-112711.jpg

Boris Berezovsky és Balázs János (Fotó/Forrás: Cziffra Fesztivál)

A magyar zongoraoktatás kezdetét javarészt Liszt Ferenctől számítjuk, a mai zongoristákat a nagy előd „leszármazottjainak” tekintve, noha a történet még egy kicsit korábban kezdődött. Liszt mestere Carl Czerny, akinek tanára, Ludwig van Beethoven készítette elő azt a zongorapedagógiát, amelyre mind a mai napig építkezik a magyar zongoraművészet.

Beethoven ugyanis kora nagy koncertzongoristája volt, és ez a fajta előadás teljesen más gondolkodást igényel, mint ami a korábbi korszakok művészeit jellemezte. Beethoven már játszhatott kalapácsmechanikás zongorán, amely lehetővé tette annak a dinamikai skálának a megjelenítését, illetve a teljes zongorakoncertet magába foglaló est lehetőségét, amelyet ma is „elvárunk” a zongoraművészektől.

 Liszt már abban a korban vált művésszé, amikor megjelentek az angol mechanikás hangszerek, ezért is áll ő még közelebb a koncertező művész mai értelmezéséhez.

Emellett fontos kiemelni az improvizációs készséget is, hiszen a rögtönzés a koncertélmény egyik legfontosabb része. A zenetörténet egyik legnagyobb improvizatőre Bach volt, ehhez képest ma szinte negatív előjelet kapnak azok a klasszikus zenei előadók, akik rögtönöznek koncertjeiken, noha anno Liszt Ferenc a budapesti Zeneakadémia első felvételi követelményébe még beleírta az improvizációs kötelezettséget.

A liszti Zeneakadémia a tehetségekre épült, és egyfajta impulzus-átadással, generátorként működött. Ennek a pedagógiai „családfának” a lényege nem a külsőségekről szól, hanem a belső értékekről.

Ezt az előadóművészeti és pedagógiai vonalat Liszt, Czerny, Thomán István és Dohnányi Ernő neve fémjelzi.

Ezután megjelenik a Dohnányi által felfedezett és Keéri-Szántó Imre által tanított Cziffra György, aki azt a Dráfi Kálmánt tanította, akinél később Balázs János diplomázott.

Balázs János zongoraművész nem csupán gyermekkora példaképeként hozta vissza hazánkban a köztudatba nemzetközi fesztivál formájában Cziffra György művészetét, hanem azért is, hogy folytathassa Cziffra szellemi hagyatékát, tanítsa-segítse a fiatal tehetségeket.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny történetének legfiatalabb győzteseként,

zongoraművészi pályája mellett párhuzamosan, adja tovább tapasztalatait a következő generációknak.  A Young Steinway Artist cím birtokosaként fáradhatatlanul tökéletesíti tudását és varázsolja el a közönséget. 

Vásáry Tamás zongoraművész így fogalmazott róla:

Olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.

Borisz Berezovsky világhírű zongoraművész mesterei között volt Carl Taus, aki Liszt Ferenc kedvenc növendéke volt.

Berezovsky-t „a nagy orosz zongoraművészek legigazabb örököse”-ként szokták megnevezni. 

A Moszkvai Konzervatóriumban végzett művész jelenleg a világ legkeresettebb zongoristáinak egyike. A világ olyan vezető zenekaraival lép színpadra szólistaként, mint például a Royal Concertgebouw Orchestra, a New York Philharmonic, a Philadelphia Orchestra, a Berliner Philharmoniker. Karmesterek közül együtt dolgozott Kurt Masurral, Wolfgang Sawallisch-sal, Vladimir Ashkenazyval, Mikhail Pletnevvel, Dmitrij Kitajenkóval, Antonio Pappanóval, Gustavo Dudamellel vagy Charles Dutoit-val is.

Kezdeményezésére és szervezőmunkájával jött létre a Nemzetközi Medtner Fesztivál.

Berezovszky különleges műsorral érkezik a Cziffra 100 sorozatba, tisztelettel adózva Cziffra György emléke előtt.

A kulturális eseményt élőben, közönség előtt, de korlátozott nézőszám mellett rendezik meg. A hatályos jogszabályok és a helyszín szabályozásának értelmében a belépés kizárólag saját névre szóló védettségi igazolvánnyal és személyi azonosító igazolvánnyal lehetséges (életkortól függetlenül). 

További információk, valamint online jegyvásárlás a Cziffra Fesztivál 2020 honlapon elérhetők.  

Fejléckép: Balázs János (fotó: Emmer László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.
Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Pilinszky csendje - Juhász Anna a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Juhász Anna, irodalmár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Jonas Kaufmann bécsi koncertfilmje online

Különleges programot kínál a klasszikus zenét kedvelők számára Jonas Kaufmann „Az én Bécsem” című koncertfilmje, amelyben a tenor világsztár visszatér a keringő és az operett szülővárosába, hogy egy nagyszabású gálakoncerten rója le tiszteletét a pezsgő kulturális életéről ismert város előtt. A koncertfilm június 26-27. között elérhető otthoni megtekintésre a Pannonia Entertainment online csatornáján.
Klasszikus ajánló

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Klasszikus ajánló

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.
Klasszikus ajánló

Nyáresti koncertek Budapest egyik legszebb történelmi emlékhelyén

Nyolc koncert, a szimfonikus zenekarok mellett a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Bár fellépése is várja az érdeklődőket a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon július 1. és 29. között.
Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.