Klasszikus

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

2021.05.14. 17:10
Ajánlom
Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.

Liszt Ferenc a saját korában a feje tetejére állított mindent, amit a zongorajátékról gondolt a kor közönsége, majd Cziffra György 100 évvel később a budapesti éjszakában kápráztatta el pokolian nehéz parafrázisokkal a bárok vendégeit.

Cziffra tudatosan keltette életre a liszti tradíciót, és ugyanazzal a szabadsággal és tehetséggel nyúlt elődje műveihez, ahogy Liszt saját kortársaiéhoz: nem öncélú virtuózként, hanem a zene mélyére hatolva.

A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményén, a két nagy előd, Cziffra és Liszt zongoristák számára is kihívást jelentő átirataiból játszik négykezeseket, valamint szólókat Boris Berezovsky és Balázs János. Mindkét muzsikus részesült a romantikus zongoraiskola örökségében, amelynek hangját felismerni sokkal könnyebb, mint meghatározni.

Talán ahhoz lehet köze, amit Cziffra mondott Lisztről: „Ontotta a szépséget, és nem kímélte önmagát.”

1200x436_color_berez_balazs_jo-112711.jpg

Boris Berezovsky és Balázs János (Fotó/Forrás: Cziffra Fesztivál)

A magyar zongoraoktatás kezdetét javarészt Liszt Ferenctől számítjuk, a mai zongoristákat a nagy előd „leszármazottjainak” tekintve, noha a történet még egy kicsit korábban kezdődött. Liszt mestere Carl Czerny, akinek tanára, Ludwig van Beethoven készítette elő azt a zongorapedagógiát, amelyre mind a mai napig építkezik a magyar zongoraművészet.

Beethoven ugyanis kora nagy koncertzongoristája volt, és ez a fajta előadás teljesen más gondolkodást igényel, mint ami a korábbi korszakok művészeit jellemezte. Beethoven már játszhatott kalapácsmechanikás zongorán, amely lehetővé tette annak a dinamikai skálának a megjelenítését, illetve a teljes zongorakoncertet magába foglaló est lehetőségét, amelyet ma is „elvárunk” a zongoraművészektől.

 Liszt már abban a korban vált művésszé, amikor megjelentek az angol mechanikás hangszerek, ezért is áll ő még közelebb a koncertező művész mai értelmezéséhez.

Emellett fontos kiemelni az improvizációs készséget is, hiszen a rögtönzés a koncertélmény egyik legfontosabb része. A zenetörténet egyik legnagyobb improvizatőre Bach volt, ehhez képest ma szinte negatív előjelet kapnak azok a klasszikus zenei előadók, akik rögtönöznek koncertjeiken, noha anno Liszt Ferenc a budapesti Zeneakadémia első felvételi követelményébe még beleírta az improvizációs kötelezettséget.

A liszti Zeneakadémia a tehetségekre épült, és egyfajta impulzus-átadással, generátorként működött. Ennek a pedagógiai „családfának” a lényege nem a külsőségekről szól, hanem a belső értékekről.

Ezt az előadóművészeti és pedagógiai vonalat Liszt, Czerny, Thomán István és Dohnányi Ernő neve fémjelzi.

Ezután megjelenik a Dohnányi által felfedezett és Keéri-Szántó Imre által tanított Cziffra György, aki azt a Dráfi Kálmánt tanította, akinél később Balázs János diplomázott.

Balázs János zongoraművész nem csupán gyermekkora példaképeként hozta vissza hazánkban a köztudatba nemzetközi fesztivál formájában Cziffra György művészetét, hanem azért is, hogy folytathassa Cziffra szellemi hagyatékát, tanítsa-segítse a fiatal tehetségeket.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny történetének legfiatalabb győzteseként,

zongoraművészi pályája mellett párhuzamosan, adja tovább tapasztalatait a következő generációknak.  A Young Steinway Artist cím birtokosaként fáradhatatlanul tökéletesíti tudását és varázsolja el a közönséget. 

Vásáry Tamás zongoraművész így fogalmazott róla:

Olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.

Borisz Berezovsky világhírű zongoraművész mesterei között volt Carl Taus, aki Liszt Ferenc kedvenc növendéke volt.

Berezovsky-t „a nagy orosz zongoraművészek legigazabb örököse”-ként szokták megnevezni. 

A Moszkvai Konzervatóriumban végzett művész jelenleg a világ legkeresettebb zongoristáinak egyike. A világ olyan vezető zenekaraival lép színpadra szólistaként, mint például a Royal Concertgebouw Orchestra, a New York Philharmonic, a Philadelphia Orchestra, a Berliner Philharmoniker. Karmesterek közül együtt dolgozott Kurt Masurral, Wolfgang Sawallisch-sal, Vladimir Ashkenazyval, Mikhail Pletnevvel, Dmitrij Kitajenkóval, Antonio Pappanóval, Gustavo Dudamellel vagy Charles Dutoit-val is.

Kezdeményezésére és szervezőmunkájával jött létre a Nemzetközi Medtner Fesztivál.

Berezovszky különleges műsorral érkezik a Cziffra 100 sorozatba, tisztelettel adózva Cziffra György emléke előtt.

A kulturális eseményt élőben, közönség előtt, de korlátozott nézőszám mellett rendezik meg. A hatályos jogszabályok és a helyszín szabályozásának értelmében a belépés kizárólag saját névre szóló védettségi igazolvánnyal és személyi azonosító igazolvánnyal lehetséges (életkortól függetlenül). 

További információk, valamint online jegyvásárlás a Cziffra Fesztivál 2020 honlapon elérhetők.  

Fejléckép: Balázs János (fotó: Emmer László)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.