Klasszikus

Dafina két arca

2004.02.24. 00:00
Ajánlom
Verseket a magyar költészet klasszikusaitól választanak, hozzá a dallamot a tradicionális kelet-európai zenéből és az elektronikus hangzásból keverik ki. A néhány éve alakult Dafina együttes március 4-én mutatja be egyéni hangzású dalait a Fővárosi Művelődési Központ színháztermében.

A fiatal együttest négy éve hívta életre ifj. Födő Sándor, aki maga írja dalaikhoz a zenét. A nyolc tagú Dafina zenészei kivétel nélkül több hangszeren játszanak, zenéjükben két világ találkozik össze izgalmas harmoniában. Egyrészt a kelet-európai, az erdélyi és a török tradicionális alapokon nyugvó hangzásvilág, másrészt a XXI. századi elektronikus irányzat keveredik dalaikban. Az akusztikus és az elektronikus zenélés egyesítése sajátos módon történik előadásukban. Az előre felvett zenei alapokra a koncerten a zenekar tagjai élőben játszanak rá, előadásukban az éneket basszusgitár, hegedű, billentyűs és ütőhangszerek kísérik. Dalaikhoz a huszadik század nagyjainak költészetéből merítenek, többek között így szólalnak meg Nagy László és Kosztolányi versei a Dafina előadásában.

- A kétféle zenei világ egyesítésével az együttes célja nem csak egy izgalmas hangzás megteremtése volt - mondja Balai Ágota, a Dafina menedzsere -, hanem azt is szeretnék érzékeltetni, hogy a fiatal zenészgeneráció hogyan látja régiónk zenei örökségét. CD-jük megjelenése a nyár végére várható, de szúrópróbaként elküldtem felvételeiket a világ legnagyobb, világzenét játszó rádióihoz. A visszajelzések biztatóak voltak, visszaigazolták azt, amiben a zenekar bízik, tehát hogy az elektronikus és az akusztikus hangszerek izgalmas ellentéte az egyéni hangzásával megragadja a hallgatóságot. Európai országokból, Kanadából és az USA-ból kaptunk értékelő válaszokat, lényegében valamennyi azt emelte ki, hogy modern zene, anélkül hogy elveszítené a gyökereit.

A Dafina itthon eddig elsősorban fesztiválokon, olykor klubokban lépett fel, de reményei szerint idén külföldön is bemutatkozhatnak. Most az év egyik legfontosabb fellépésére készül az együttes, a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében március 4-én este fél nyolckor tartják A Dafina két arca című bemutató koncertjüket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.