Klasszikus

Dafina két arca

2004.02.24. 00:00
Ajánlom
Verseket a magyar költészet klasszikusaitól választanak, hozzá a dallamot a tradicionális kelet-európai zenéből és az elektronikus hangzásból keverik ki. A néhány éve alakult Dafina együttes március 4-én mutatja be egyéni hangzású dalait a Fővárosi Művelődési Központ színháztermében.

A fiatal együttest négy éve hívta életre ifj. Födő Sándor, aki maga írja dalaikhoz a zenét. A nyolc tagú Dafina zenészei kivétel nélkül több hangszeren játszanak, zenéjükben két világ találkozik össze izgalmas harmoniában. Egyrészt a kelet-európai, az erdélyi és a török tradicionális alapokon nyugvó hangzásvilág, másrészt a XXI. századi elektronikus irányzat keveredik dalaikban. Az akusztikus és az elektronikus zenélés egyesítése sajátos módon történik előadásukban. Az előre felvett zenei alapokra a koncerten a zenekar tagjai élőben játszanak rá, előadásukban az éneket basszusgitár, hegedű, billentyűs és ütőhangszerek kísérik. Dalaikhoz a huszadik század nagyjainak költészetéből merítenek, többek között így szólalnak meg Nagy László és Kosztolányi versei a Dafina előadásában.

- A kétféle zenei világ egyesítésével az együttes célja nem csak egy izgalmas hangzás megteremtése volt - mondja Balai Ágota, a Dafina menedzsere -, hanem azt is szeretnék érzékeltetni, hogy a fiatal zenészgeneráció hogyan látja régiónk zenei örökségét. CD-jük megjelenése a nyár végére várható, de szúrópróbaként elküldtem felvételeiket a világ legnagyobb, világzenét játszó rádióihoz. A visszajelzések biztatóak voltak, visszaigazolták azt, amiben a zenekar bízik, tehát hogy az elektronikus és az akusztikus hangszerek izgalmas ellentéte az egyéni hangzásával megragadja a hallgatóságot. Európai országokból, Kanadából és az USA-ból kaptunk értékelő válaszokat, lényegében valamennyi azt emelte ki, hogy modern zene, anélkül hogy elveszítené a gyökereit.

A Dafina itthon eddig elsősorban fesztiválokon, olykor klubokban lépett fel, de reményei szerint idén külföldön is bemutatkozhatnak. Most az év egyik legfontosabb fellépésére készül az együttes, a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében március 4-én este fél nyolckor tartják A Dafina két arca című bemutató koncertjüket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.