Klasszikus

Dafina két arca

2004.02.24. 00:00
Ajánlom
Verseket a magyar költészet klasszikusaitól választanak, hozzá a dallamot a tradicionális kelet-európai zenéből és az elektronikus hangzásból keverik ki. A néhány éve alakult Dafina együttes március 4-én mutatja be egyéni hangzású dalait a Fővárosi Művelődési Központ színháztermében.

A fiatal együttest négy éve hívta életre ifj. Födő Sándor, aki maga írja dalaikhoz a zenét. A nyolc tagú Dafina zenészei kivétel nélkül több hangszeren játszanak, zenéjükben két világ találkozik össze izgalmas harmoniában. Egyrészt a kelet-európai, az erdélyi és a török tradicionális alapokon nyugvó hangzásvilág, másrészt a XXI. századi elektronikus irányzat keveredik dalaikban. Az akusztikus és az elektronikus zenélés egyesítése sajátos módon történik előadásukban. Az előre felvett zenei alapokra a koncerten a zenekar tagjai élőben játszanak rá, előadásukban az éneket basszusgitár, hegedű, billentyűs és ütőhangszerek kísérik. Dalaikhoz a huszadik század nagyjainak költészetéből merítenek, többek között így szólalnak meg Nagy László és Kosztolányi versei a Dafina előadásában.

- A kétféle zenei világ egyesítésével az együttes célja nem csak egy izgalmas hangzás megteremtése volt - mondja Balai Ágota, a Dafina menedzsere -, hanem azt is szeretnék érzékeltetni, hogy a fiatal zenészgeneráció hogyan látja régiónk zenei örökségét. CD-jük megjelenése a nyár végére várható, de szúrópróbaként elküldtem felvételeiket a világ legnagyobb, világzenét játszó rádióihoz. A visszajelzések biztatóak voltak, visszaigazolták azt, amiben a zenekar bízik, tehát hogy az elektronikus és az akusztikus hangszerek izgalmas ellentéte az egyéni hangzásával megragadja a hallgatóságot. Európai országokból, Kanadából és az USA-ból kaptunk értékelő válaszokat, lényegében valamennyi azt emelte ki, hogy modern zene, anélkül hogy elveszítené a gyökereit.

A Dafina itthon eddig elsősorban fesztiválokon, olykor klubokban lépett fel, de reményei szerint idén külföldön is bemutatkozhatnak. Most az év egyik legfontosabb fellépésére készül az együttes, a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében március 4-én este fél nyolckor tartják A Dafina két arca című bemutató koncertjüket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.