Klasszikus

Dal szavak nélkül

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
"A NIGUN több mint egy dallam: a belső lélek nyelve" A zenekar a tradicionális zsidó zenét ötvözi jazz és szabad-improvizatív elemekkel. Az így létrejött zenei szövetet egyaránt jellemzi a zsidó zene dallamvilága, valamint az improvizatív elemek összessége.

Párniczky András (gitár, zenekarvezető) Genfben született, majd zenei tanulmányait Budapesten, a Postás „Erkel Ferenc” Zenei Iskolában kezdte meg. Később Bécsben, az American Institute of Music-ban tanult, majd visszatért Budapestre, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén szerzett diplomát. 2001-ben ösztöndíjat nyert a hágai Holland Királyi Zeneakadémiára. Hollandiai tartózkodása során fellépett Fritz Landenbergerrel, aki Európa egyik legismertebb vibrafonosa. 2001-ben a hágai Residentie Orkest vonósaira hangszerelt, amelyet az Anton Phillips Zaal-ban adtak elő.

Együtt zenélt és turnézott több híres magyar és külföldi zenésszel és tagja volt annak a big band-nek, amelyet Graham Collier vezetett. A gitározás mellett aktívan foglalkozik hangszereléssel is, több arrange-a szerepelt már különböző big band-ek műsorán. Zenészként működött közre Lukáts Andor Portugál, illetve Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjében. 2000-ben a Zoller Attila Jazz Gitár Versenyen negyedik helyezést ért el, ahol a zsűri elnöke Pat Metheny volt.

Eddigi pályafutása során több jazz zenekart vezetett, de egyre nagyobb hatással volt rá a John Zorn vezette Masada, a Satlah és a hagyományos zsidó hasid zene. 2001-ben, hosszas keresés után megtalálta saját útját és megalapította a NIGUN zenekart. A NIGUN számos fesztiválon és klubban lépett fel megalakulása óta, 2003 márciusában KlezJazz címmel megjelent a zenekar első lemeze az Etnofon gondozásában. A NIGUN két és fél éves műhelymunkájának eredményeként született meg az új lemez egy évvel később, 2004 márciusában „Standard” címmel, amely az eredeti célok megtartása mellett tükrözi az elmúlt évek tapasztalatait is.

A zenekar továbbra is a legfontosabbnak azt tartja, hogy a zsidó zenében található szakrális tartalmat a feldolgozásaik által a hallgatóság számára megmutassák. Az Élet és Irodalomban olvasható: „HASZID: …A NIGUN második albumával (’Standard’) mindenesetre megtette az első lépést, nem fukarkodott mélyre ásni és olyan tradicionálisan kultikus helyekről hozott dallamokat, mint például a Belz. Az egyszerű feldolgozásoknál többről van szó, inkább azt mondhatjuk, Párniczky András átiratokat készített a nyersanyagként felhasznált eredetikből. …. A Nigun a győri Mediawave fesztiválon nemsokára ezzel a Masadával szerepel egy estén, ami mindenképpen komoly elismerés a zenekarnak és a magyar dzsessznek egyaránt… Első lemezéhez képest rengeteget fejlődött a NIGUN, egyenként hangszeres játékában és a kompozíciók kiérleltségében egyaránt… Ennek a zenének a kvintesszenciája a méltóságban és az alázatban keresendő…” (Végső Zoltán, 2004. 03. 26).

A zenekarról és a zenekar tagjairól (Párniczky András/gitár; Bacsó Kristóf/szoprán-, altszaxofon; Nagy Péter/bőgő; Gavallér Csaba/dobok, dumbuka) részletes információ található a www.nigun.hu honlapon, ahol lehetőség nyílik belehallgatni az albumok lemezanyagába és mindemellett a megjelent sajtócikkek, kritikák is olvasáshatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.