Klasszikus

Dal szavak nélkül

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
"A NIGUN több mint egy dallam: a belső lélek nyelve" A zenekar a tradicionális zsidó zenét ötvözi jazz és szabad-improvizatív elemekkel. Az így létrejött zenei szövetet egyaránt jellemzi a zsidó zene dallamvilága, valamint az improvizatív elemek összessége.

Párniczky András (gitár, zenekarvezető) Genfben született, majd zenei tanulmányait Budapesten, a Postás „Erkel Ferenc” Zenei Iskolában kezdte meg. Később Bécsben, az American Institute of Music-ban tanult, majd visszatért Budapestre, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén szerzett diplomát. 2001-ben ösztöndíjat nyert a hágai Holland Királyi Zeneakadémiára. Hollandiai tartózkodása során fellépett Fritz Landenbergerrel, aki Európa egyik legismertebb vibrafonosa. 2001-ben a hágai Residentie Orkest vonósaira hangszerelt, amelyet az Anton Phillips Zaal-ban adtak elő.

Együtt zenélt és turnézott több híres magyar és külföldi zenésszel és tagja volt annak a big band-nek, amelyet Graham Collier vezetett. A gitározás mellett aktívan foglalkozik hangszereléssel is, több arrange-a szerepelt már különböző big band-ek műsorán. Zenészként működött közre Lukáts Andor Portugál, illetve Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjében. 2000-ben a Zoller Attila Jazz Gitár Versenyen negyedik helyezést ért el, ahol a zsűri elnöke Pat Metheny volt.

Eddigi pályafutása során több jazz zenekart vezetett, de egyre nagyobb hatással volt rá a John Zorn vezette Masada, a Satlah és a hagyományos zsidó hasid zene. 2001-ben, hosszas keresés után megtalálta saját útját és megalapította a NIGUN zenekart. A NIGUN számos fesztiválon és klubban lépett fel megalakulása óta, 2003 márciusában KlezJazz címmel megjelent a zenekar első lemeze az Etnofon gondozásában. A NIGUN két és fél éves műhelymunkájának eredményeként született meg az új lemez egy évvel később, 2004 márciusában „Standard” címmel, amely az eredeti célok megtartása mellett tükrözi az elmúlt évek tapasztalatait is.

A zenekar továbbra is a legfontosabbnak azt tartja, hogy a zsidó zenében található szakrális tartalmat a feldolgozásaik által a hallgatóság számára megmutassák. Az Élet és Irodalomban olvasható: „HASZID: …A NIGUN második albumával (’Standard’) mindenesetre megtette az első lépést, nem fukarkodott mélyre ásni és olyan tradicionálisan kultikus helyekről hozott dallamokat, mint például a Belz. Az egyszerű feldolgozásoknál többről van szó, inkább azt mondhatjuk, Párniczky András átiratokat készített a nyersanyagként felhasznált eredetikből. …. A Nigun a győri Mediawave fesztiválon nemsokára ezzel a Masadával szerepel egy estén, ami mindenképpen komoly elismerés a zenekarnak és a magyar dzsessznek egyaránt… Első lemezéhez képest rengeteget fejlődött a NIGUN, egyenként hangszeres játékában és a kompozíciók kiérleltségében egyaránt… Ennek a zenének a kvintesszenciája a méltóságban és az alázatban keresendő…” (Végső Zoltán, 2004. 03. 26).

A zenekarról és a zenekar tagjairól (Párniczky András/gitár; Bacsó Kristóf/szoprán-, altszaxofon; Nagy Péter/bőgő; Gavallér Csaba/dobok, dumbuka) részletes információ található a www.nigun.hu honlapon, ahol lehetőség nyílik belehallgatni az albumok lemezanyagába és mindemellett a megjelent sajtócikkek, kritikák is olvasáshatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.